Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η δεσμευτική συμφωνία αποτελείται από 13 «νόμους» και διάφορα οικονομικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των υπερωριών, η ρύθμιση των αρχείων του λεγόμενου «κτηματολογίου», το θέμα της παραχώρησης αμνηστίας σε αλλοδαπούς, ρύθμιση στις «άδειες κυκλοφορίας», μείωση 20% στους μισθούς άνω των 20 χιλιάδων τουρκικών λιρών, ο περιορισμός της περιόδου πώλησης των ακινήτων και οικονομικές περικοπές στη λεγόμενη «αρχή ηλεκτρισμού».
Το πρόγραμμα «κυβέρνησης» συζητήθηκε στη «Βουλή» από την οποία απουσίαζαν τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και Κόμμα του Λαού, και κατά συνέπεια θα υπάρξει νέα συνεδρίαση το Σάββατο.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι η πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στα κατεχόμενα, έχει την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να μεθοδεύει την απομάκρυνση από την τουρκοκυπριακή ηγεσία του λεγόμενου «προέδρου», Ερσίν Τατάρ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα προωθεί τον νέο εκλεκτό της, πρώην «υπουργό Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ενώ μεθοδεύει και την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος των κατεχομένων, σε «προεδρικό». Για το θέμα αυτό ο ηγέτης του Κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης προωθείται το προεδρικό σύστημα, με στόχο την υποβάθμιση της «Βουλής».