Συνεχίστηκε σήμερα σε έντονο κλίμα ενώπιον των Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιώργος Λαμάρης είπε ότι η συζήτηση ήταν έντονη και ότι οι βουλευτές πρέπει να επικεντρωθούν στον στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συζήτησης με δημοκρατικό διάλογο και χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις είτε από αυτούς που διαφωνούν προς αυτούς που συμφωνούν είτε το αντίθετο.
Θέση του ΑΚΕΛ, είπε, “είναι υπέρ, με τις τροπολογίες που έχουμε ο καθένας μας”.
“Είναι δικαίωμα σε εκείνους τους ανθρώπους, είτε ετερόφυλων είτε ομόφυλων σχέσεων να ρυθμίσουν τη ζωή τους όπως την θέλουν, έχοντας διασφαλισμένα όσα έχουν οι υπόλοιποι που επιλέγουν μια άλλη σχέση”, είπε και σημείωσε ότι δεν πρέπει ρατσιστικά να βλέπουμε το θέμα.
Το θέμα που αφορά τις υιοθεσίες ή τις συντάξεις, ανέφερε, θα ρυθμιστεί μέσα από άλλες νομοθεσίες που χρήζουν τροπολογιών αλλά για να τροποποιηθούν πρέπει να καταλήξουμε στο περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου που έχουμε μπροστά μας.
Ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που η φιλοσοφία του έχει εκείνα τα στοιχεία ευθυνών με εκείνων του γάμου, η διαφορά με τον πολιτικό γάμο, είπε, είναι ότι στη διάλυση αυτής της σχέσης δεν υπάρχει η διαδικασία του γάμου, αλλά είναι πιο απλή. Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ακόμη ότι 13 χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει παρόμοιο μοντέλο με αυτό που συζητεί η Βουλή.
Σε σχέση με την ονομασία, είπε ότι ο όρος σύμφωνο συμβίωσης παραπέμπει σε κάτι άλλο από ό,τι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ότι μια πρόταση είναι να ονομαστεί πολιτική ένωση.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως το πολιτικό γραφείο του κόμματος του, με απόφαση στις 6 Ιουνίου του 2015, επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του και την προσήλωσή του στην εφαρμογή τόσο της σύμβασης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και του ευρωπαϊκού χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχουν ενσωματωθεί στη συνθήκη της Λισαβόνας, βάσει των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου είναι μέρος της ταυτότητας του και αποτελεί κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα.
Είπε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ίσων ευκαιριών δεν μπορεί να γίνονται ούτε εκπτώσεις ούτε εξαιρέσεις.
Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση ο ΔΗΣΥ στηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σε σχέση με τις υιοθεσίες είπε ότι στο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δεν υπάρχουν υιοθεσίες. Είπε ακόμη ότι άλλο η πρόνοια που παραπέμπει σε δικαιώματα του περί γάμου νόμων και άλλο ο γάμος, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Ερωτηθείς για μέλη της ομάδας του ΔΗΣΥ που αντιδρούν, ο κ. Τορναρίτης είπε πως το κόμμα του πάντοτε βασιζόταν στη διαφορετική άποψη φτάνει αυτή να κινείται σε κόσμια πλαίσια και να γίνεται με τρόπο τέτοιο, που να μην ζημιώνει το κόμμα και την κοινωνία. “Οι πολίτες”, είπε, “θα κρίνουν κατά πόσο αυτοί που τοποθετούνται δημόσια πράττουν τα συγκεκριμένα ή άλλα”.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι `υπήρχαν συμπεριφορές που δεν άρμοζαν στη συγκεκριμένη Επιτροπή”, και είπε ότι όσοι βουλευτές έχουν εισηγήσεις, “παρά να παρακωλύουν τη διαδικασία” να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους, όπως επιβάλλει και η δημοκρατία.
“Επειδή άκουσα ότι ακούστηκαν ορισμένες μομφές κατά του προσώπου μου δεν πρόκειται να απαντήσω στις συγκεκριμένες, γιατί θεωρώ ότι όσο προεδρεύω της ΚΟ του ΔΗΣΥ πρέπει να σέβομαι τους συναδέλφους, τις απόψεις τους, άσχετα εάν διαφωνώ. Κριτής μας ο λαός”, είπε.
Είπε ακόμη ότι η απόφαση της ΚΟ του ΔΗΣΥ είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν το καλοκαίρι.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός είπε ότι οι πλευρές δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι επιδιώκουν. Εξήγησε ότι ο ΔΗΣΥ αποφάσισε στο Πολιτικό του Γραφείο ότι είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης αποκλείοντας τον γάμο και την υιοθεσία και πρόσθεσε ότι η Γενική Εισαγγελία, “πολύ ορθά κάλεσε τις αρμόδιες επιτροπές να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν με το αγγλικό πρότυπο της πολιτικής ένωσης που περιέχει όλα τα στοιχεία του γάμου ή θα περιοριστεί σε ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπου καταρτίζεται συμφωνία και ρυθμίζονται θέματα όσον αφορά τις σχέσεις αυτών που συμβιώνουν”.
“Δυστυχώς, στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει πάντρεμα μεταξύ συμφωνίας και γάμου. Εδώ είναι το λάθος και συζητούν οι αρμόδιες επιτροπές επί ενός παντρεμένου νομοσχεδίου χωρίς να αποφασίσουν τη βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουν”, είπε, προσθέτοντας ότι ενώ αναφέρεται σε σύμφωνο συμβίωσης, παράλληλα υιοθετεί όλες τις πρόνοιες του γάμου.
Ο κ. Μισός ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που μετείχαν στις επιτροπές ακολούθησαν την απόφαση που πάρθηκε από το ΠΓ του ΔΗΣΥ. “Εάν κάποιοι θεωρούν ότι έχουμε αποστεί, είναι αυτοί που έχουν αποστεί και με την παρέμβασή τους ήθελαν να πειθαναγκάσουν τους βουλευτές του κόμματος, άρον άρον να καταλήξουν στην εξέταση του νομοσχεδίου και να ψηφιστεί πριν τις διακοπές” , είπε και απαντώντας σε ερώτηση σε ποιον αναφέρεται είπε ότι αναφέρεται στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Τορναρίτη.
Ο Πρόεδρος των ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης είπε ότι συμφωνούν με την αλλαγή της ονομασίας του συμφώνου συμβίωσης σε `πολιτική ένωση` και σημείωσε ότι και η Νομική Υπηρεσία και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος ανέφεραν “ότι δεν μπορεί να είναι σύμφωνο διότι αναγκαστικά θα μπορούσαν τα δύο άτομα να προσθέσουν μέσα τους όρους που θέλουν, ενώ στην προκειμένη περίπτωση είναι ήδη συμφωνημένοι οι όροι, άρα δεν μιλούμε πλέον για μια συμφωνία μεταξύ δύο ατόμων”.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, είπε ότι δυστυχώς γίνονται τώρα προσπάθειες να αλλάξει το πνεύμα του νόμου και εξέφρασε ικανοποίηση που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν στην Επιτροπή ότι το πνεύμα του νόμου όπως το ήθελε η κυβέρνηση είναι αυτό, δηλαδή να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, κάτι που ο ίδιος χαιρέτισε.
Ερωτηθείς εάν τον δυσαρέστησε ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση, είπε “πάρα πολύ” και πρόσθεσε ότι η κοινωνία η ίδια ζητά να μην υπάρχουν διακρίσεις. Οπως είπε, αν και το νομοσχέδιο είναι από την Κυβέρνηση, είναι βουλευτές του ΔΗΣΥ που ζητούν αλλαγές. Πρέπει το θέμα να κλείσει, είπε, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Σημείωσε ότι όλα τα κόμματα έχουν πάρει θέση, υποστηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης, όπως αυτό κατατέθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση. Για το θέμα των υιοθεσιών, είπε ότι για τους ΛΟΑΤ αυτό είναι ένα θέμα που δεν χρειάζεται να προωθηθεί τώρα.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατ` άρθρον την Τετάρτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις