ΔΙΕΘΝΗ

Πού κρύβει η Ρωσία τον χρυσό της – Δείτε φωτογραφίες

Πού κρύβει η Ρωσία τον χρυσό της – Δείτε φωτογραφίες

Οι μυστικές τοποθεσίες των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας έχουν γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Δύσης - Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει εξαπλασιάσει τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία 12 χρόνια.

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εγείρουν ένα εύλογο ερώτημα όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού της Ρωσικής Ομοσπονδίας: πού βρίσκονται αποθηκευμένα;

Η τοποθεσία των αποθηκών αυτών αποτελεί ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεδομένου του «παγώματος» των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα της χώρας και της προσπάθειες του αμερικανικού Κογκρέσου για περαιτέρω «πάγωμα» του ρωσικού χρυσού.

Σύμφωνα με το zerohedge, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της ρωσικής κυβέρνησης κατέχει και διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το ρωσικό Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) έχει την ικανότητα να επενδύσει σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Αν και το ΥΠΟΙΚ της χώρας διαχειρίζεται το ταμείο αυτό, οποιεσδήποτε επενδυτικές κινήσεις αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε αποθέματα χρυσού του Ταμείου, μπορούν να ενισχύσουν με έμμεσο τρόπο τα εθνικά αποθεματικά. Σημειωτέον πως τα αποθέματα χρυσού της χώρας αυτά καθεαυτά υπολογίζονται στους 2.299 τόνους.

Η Τράπεζα της Ρωσίας είναι εξαιρετικά δραστήρια στην αγορά χρυσού σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες , δεδομένου του ότι έχει εξαπλασιάσει τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου της τα τελευταία 12 χρόνια. Ο χρυσός αυτός προήλθε από ρωσικές εταιρείες επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Οι ρωσικές τράπεζες προχώρησαν στην αρχική αγορά του μετάλλου, το οποίο μετέπειτα μεταπώλησαν στην κεντρική τράπεζα.

Το 2007, η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε μόλις 400 τόνους χρυσού. Μέχρι το 2011, το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 (μετά την εισβολή στην Κριμαία) είχε αγγίξει τους 1.200 τόνους, για να φτάσει τελικά στους σημερινούς 2.299 τόνους.

Μία από τις πρώτες σύγχρονες αναφορές όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού της χώρας έγινε από την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας, από την οποία είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες, σύμφωνα με την οποία: «ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε την κύρια αποθήκη χρυσού της Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία εμπεριέχει τα 2/3 των αποθεμάτων χρυσού και ξένου συναλλάγματος».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, ο πρωθυπουργός της χώρας ρώτησε τον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Γκεόργκι Λουντόβσκι από πού προέρχεται ο χρυσός. Το στέλεχος της Τράπεζας της Ρωσίας υποστήριξε πως «αγοράσαμε το χρυσό από τράπεζες όπως η Nomos Bank, VTB και MDM Bank».


Όσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αποθηκών, η ανακοίνωση της κυβέρνησης ανέφερε πως «οι κεντρικές αποθήκες έχουν μέγεθος 17.000 τετραγωνικών, με 1.500 τετραγωνικά προοριζόμενα για τα αποθέματα χρυσού. Εκτός από το χρυσό, υπάρχουν αποθέματα ρωσικών χαρτονομισμάτων σε περίπτωση ανάγκης. Μία στάνταρ ράβδος χρυσού ζυγίζει μεταξύ 10 και 14 κιλά, ενώ οι μικρές ράβδοι ζυγίζουν μεταξύ 100 και 1.000 γραμμάρια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων χρυσού αποθηκεύεται σε στάνταρ ράβδους».


Τα 1.500 εκ των 17.000 τετραγωνικών προορίζονται για τα αποθέματα χρυσού της κυβέρνησης
Δύο χρόνια αργότερα, το μακρινό 2013, το Bloomberg δημοσίευσε κείμενο για τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα αποθέματα αυτά κυμαίνονταν στους 958 τόνους, με το ίδιο ποσοστό (2/3) να φαίνεται πως έχει κατανεμηθεί στις αποθήκες της Μόσχας. Παρ’ όλα αυτά, το άρθρο ενδέχεται να αποκάλυψε την τοποθεσία των αποθηκών αυτών: «η Ρωσία κρύβει τα 2/3 των αποθεμάτων χρυσού της σε ένα φαιοπράσινο κτίριο στην οδό Ulitsa Pravdy (Οδός Αλήθειας) στη Μόσχα, η οποία φέρει το όνομα της επίσημης εφημερίδας του πρώην κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, Pravda».



Προφητικά, το άρθρο συμπεριελάμβανε και δήλωση του Ρώσου βουλευτή Ευγκένι Φεντόροφ ο οποίος υποστήριξε πως «όσο περισσότερο χρυσό κατέχει μια χώρα, τόσο περισσότερη αυτονομία μπορεί να έχει εάν υπάρξουν κατακλυσμιαίες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα ή οποιοδήποτε άλλο διεθνές νόμισμα».

Εννέα έτη μετά, ο κατακλυσμός αυτός είναι γεγονός.


Τα σακιά φημολογείται πως είναι γεμάτα με χρυσά ρούβλια

 

Το 2017, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ρεπόρτερ Αλεξάντερ Μπρατέρσκι, σε άρθρο με τίτλο «Πού κρύβονται τα τεράστια ρωσικά αποθέματα χρυσου;» στην ιστοσελίδα Russia Beyond, αποκάλυψε πως τα υπόλοιπα αποθέματα έχουν κρυφτεί στο Γεκατερίνμπουργκ και την Αγία Πετρούπολη. Από τη μία, η γνωστή και μη εξαιρετέα Αγία Πετρούπολη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη και «συμπρωτεύουσα» της Ρωσίας δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα. Σημειωτέον πως πρόκειται και για γενέτειρα του Πούτιν.

Από την άλλη, όμως, η σχετικά άγνωστη πόλη του Γεκατερίνμπουργκ, 1700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, αποτελεί την «πρωτεύουσα των Ουραλίων». Αν και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, αποτελεί σημαντικό επίκεντρο πολιτισμού, εμπορίου και επιστημών, δεδομένου του ότι κατέχει περίοπτη θέση στο δίαυλο που ενώνει την κεντρική Ρωσία με την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα την Κίνα. Το Γεκατερίνμπουργκ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ρωσίας, ενώ το αεροδρόμιό του είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο της χώρας. Παράλληλα, αποτελεί έδρα ενός εκ των μεγαλύτερων εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων.

Ένα χρόνο αργότερα, οι ρεπόρτερ της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda κατάφεραν και απέκτησαν αποκλειστική πρόσβαση σε ένα ανακαινισμένο, πολύ μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο. Οι ξύλινες παλέτες αποτελούσαν σημάδι του παρελθόντος και αντικαταστάθηκαν με μεγάλα, μεταλλικά κοντέινερ. Aκόμα και οι εργαζόμενοι είχαν νέες, «επίσημες» μπορντώ φόρμες εργασίας.

Το πιθανότερο είναι πως η ανακαινισμένη, μυστική τοποθεσία πρόκειται για την ίδια στο κτίριο της Ulitsa Pravda. Αλλά πού βρίσκονται οι φωτογραφίες των άλλων δύο μυστικών τοποθεσιών; Η απάντηση, σύμφωνα με το zerohedge, είναι πως δεν υπάρχουν πουθενά στο διαδίκτυο και παραμένουν άκρως μυστικές. Κανείς εκτός των ανώτατων Ρώσων ρυθμιστών δε γνωρίζει, ούτε έχει πρόσβαση στα θησαυροφυλάκια αυτά.


Κάθε -μεταλλική πια- παλέτα εμπεριέχει 20 ράβδους χρυσού
Σημειωτέον πως το Ταμείο Πλούτου της χώρας μπορεί να κατέχει μεγαλύτερα αποθέματα από τα δημοσιευμένα, κάτι που είναι επίσης πιθανό και για τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οποιοδήποτε εκ των 7 παραρτημάτων και των 73 γραφείων της κεντρικής τράπεζας στη χώρα μπορεί να έχει θησαυροφυλάκιο άγνωστο στο ευρύ κοινό. Επιπροσθέτως, οι ρωσικές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες είναι εξαιρετικά δραστήριες στη διεθνή αγορά χρυσού, ενώ συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση. Τέλος, υπάρχουν και οι μονάδες επεξεργασίας μετάλλων όπως Krastsvetment, Prioksky, και Moscow Special Alloys Plant, όλες εκ των οποίων ανήκουν στο κράτος και ενδέχεται να κατέχουν επιπλέον αποθέματα χρυσού.

Εν κατακλείδι, για να αναλογιστεί κανείς τη σημασία του χρυσού στη χώρα, αρκεί η παλιά δήλωση του Κρις Πάουελ της Gold Anti-Trust Action Committee (GATA): «Οι τοποθεσίες όπου η ρωσική κυβέρνηση έχει κρύψει τα αποθέματα χρυσού της είναι πιο μυστικές από τις τοποθεσίες όπου έχουν αποθηκεύσει τα πυρηνικά τους όπλα».

Πηγη: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top