Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων στην οποία τονίζεται πως βασικός και διαχρονικός στόχος των επισκέψεων αυτών είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον καθένα και σε κάθε περίπτωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα βασανιστήρια αποτελούν, αναντίλεκτα, τη χειρότερη μορφή προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει καταδικάσει όλες τις πρακτικές βασανιστηρίων με την υπογραφή και την κύρωση διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων.
Η καθολική απαγόρευση των βασανιστηρίων δεν έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στην εξάλειψη τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, τα βασανιστήρια εφαρμόζονται ευρέως σε πολλές χώρες του κόσμου, ανεπτυγμένες και μη, χωρίς να εξαιρείται η χώρα μας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Τα βασανιστήρια, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, είναι έγκλημα και η εφαρμογή τους θίγει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και κάθε δημοκρατική κοινωνία και πρέπει ο καθένας από εμάς να σταθεί δίπλα σε κάθε θύμα που έχει υποστεί βασανιστήρια και να υπενθυμίσει στην Πολιτεία το καθήκον της για πρακτική υλοποίηση του δικαιώματος σε πλήρη αποκατάσταση.
Το Γραφείο της Επιτρόπου σημειώνει ακόμη ότι δυστυχώς, σε πολλές χώρες η ατιμωρησία των δραστών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων επιτρέπει να συνεχίζουν τις απάνθρωπες πρακτικές τους χωρίς φόβο σύλληψης ή τιμωρίας και η ατιμωρησία υπονομεύει το κράτος δικαίου και ουσιαστικά αποστερεί από τα θύματα το δικαίωμα σε απονομή δικαιοσύνης.
"Για αυτό το λόγο το μήνυμα της μηδενικής ανοχής έναντι σε κάθε πράξη κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων θα πρέπει να σταλεί ηχηρό και ξεκάθαρο. Ο αυστηρός έλεγχος, η αποτελεσματική, γρήγορη και πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών που υποβάλλονται και η αυστηρή τιμωρία των ενοχών αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης του φαινομένου", καταλήγει η ανακοίνωση.