Στην απόφαση της κυβέρνησης να άρει την υποχρεωτικότητα των μέτρων για τον κορωνοϊό μετά την 1η Μαΐου, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για μια νέα φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης μιας στρατηγικής συνύπαρξης με τον ιό.
«Πλέον μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πολιτική της επίτευξης μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως στην Κίνα.
«Αντιθέτως πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα.
Στους παράγοντες που επικαλέστηκε ο κ. Πλεύρης για την άρση της υποχρεωτικότητας των μέτρων είναι η μειωμένη νοσηρότητα που προκύπτει από τις μεταλλάξεις, η ύπαρξη του εμβολίου και ενδεδειγμένων φαρμάκων, καθώς και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι δικαιολογείται η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των μέτρων.
Ωστόσο, όσον αφορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις εργασίας τους, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναστολή εργασίας τους θα εξακολουθήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά τα μέτρα που αίρονται, υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου και μετά η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτική για την πρόσβαση σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, ενώ καταργούνται τα τακτικά self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα από την ίδια περίοδο επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100% της πληρότητας, ενώ από την 1η Ιουνίου γίνεται προαιρετική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία επίσης συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση, υποστήριξε ότι δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτικότητά τους.
«Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρισκόμαστε στο μέσον της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημείωσε ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Τέλος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά το Πάσχα δεν θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά self-test. Η πραγματοποίηση self-test θα γίνεται μόνο αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα.
Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, καλώντας τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, προκειμένου να εκτιμηθεί χρειάζεται η διενέργεια self-test.
«Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός», κατέληξε η ίδια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις