Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Αφορμή αυτή τη φορά υπήρξαν τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που δείχνει μεταξύ άλλων ποινικά αδικήματα.
Από την πλευρά της, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε πως δεν προκύπτει μαρτυρία που να δικαιολογεί ποινικές διώξεις.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε διαμάχη για τον διορισμό κρατικών αξιωματούχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Το δικαίωμα στην άποψη είναι αδιαπραγμάτευτο από την εποχή του Βολταίρου»
Περιφρόνηση της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Σε απαντητική του επιστολή, ο Γενικός Ελεγκτής κουνάει το δάχτυλο στον Γενικό Εισαγγελέα, υποδεικνύοντας του πως δεν έχει τις εξουσίες ώστε να του πει τι θα κάνει, ενώ μίλησε για συνεχή υπόσκαψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Ελεγκτής στις 18 Απριλίου απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, αναφέροντας του πως θεωρεί την αναφορά στην έκθεση για μη εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, «αχρείαστη» ή ότι «αφήνει την εντύπωση για προσπάθεια κριτικής και απόπειρας ελέγχου επί των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα», ενώ του αναφέρει πως «είναι πραγματικά λυπηρό που κατ’ επανάληψη δείχνετε να περιφρονείτε την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας, πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας γλώσσα σε υποτιμητικό ύφος και τόνο, υποσκάπτοντας συνεχώς την ομαλή συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι σε όλα τα επίπεδα άψογη και συνεχής».
Η υπόθεση
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) για το έτος 2019, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπήρξε ισότιμη μεταχείριση των διοικητικών προστίμων που επέβαλε η Αρχή, παραπέμποντας στην καταγγελία που έκανε λόγο για πιθανά αδικήματα διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας, εκφοβισμό, απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων και άλλα ποινικά αδικήματα, που στρέφονταν κατά δύο μελών της ΑΡΚ. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσης τον Δεκέμβριο του 2018 στην Νομική Υπηρεσία, με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα να δίνει οδηγίες στην Αστυνομία για ποινική έρευνα, με τον φάκελο της υπόθεσης να επιστρέφει στην Νομική Υπηρεσία τον Αύγουστο του 2020.
Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, τον Σεπτέμβριο του 2019 απάντησε στον Γενικό Ελεγκτή πως δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να δικαιολογεί ποινικές διώξεις.
Η «πληρωμένη» απάντηση του Ελεγκτή
Στην απαντητική του επιστολή του ο Ελεγκτής, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, καταρχάς αναφέρει «απορρίπτουμε καθ’ ολοκληρίαν το περιεχόμενό της στο βαθμό που υποδηλοί ισχυρισμό σας ότι έχετε οποιαδήποτε εξουσία ή αρμοδιότητα να παρεμβαίνετε και/ή να προβαίνετε σε υποδείξεις ή οδηγίες επιδεκτικές συμμόρφωσης προς την Ελεγκτική Υπηρεσία».
Και συνεχίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «είναι δικαίωμα σας, όπως και κάθε πολίτη και κάθε άλλης Υπηρεσίας, Υπουργείου ή Οργανισμού, να έχετε την άποψη ότι η συγκεκριμένη αναφορά που περιλήφθηκε στην εν λόγω Ειδική Έκθεσή μας ήταν “αχρείαστη”, ή ότι “περιλήφθηκε χωρίς προφανή λόγο”, ή ότι “αφήνει την εντύπωση για προσπάθεια κριτικής και απόπειρας ελέγχου επί των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα”».
«Είναι πραγματικά», καταλήγει στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής, «λυπηρό που κατ’ επανάληψη δείχνετε να περιφρονείτε την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας, πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας γλώσσα σε υποτιμητικό ύφος και τόνο, υποσκάπτοντας συνεχώς την ομαλή συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι σε όλα τα επίπεδα άψογη και συνεχής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις