Καμπή στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στη χώρα πριν 54 ημέρες, αναμένεται να αποτελέσει η έκβαση της μάχης στη Μαριούπολη, την ώρα που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκφράζει δυσφορία για την καθυστέρηση της δυτικής βοήθειας, ενώ η Ρωσία ανταλλάσσει απειλές με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.
Ο κίνδυνος μίας άκρως επικίνδυνης και ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, που θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη με την εμπλοκή και δυτικών χωρών στον πόλεμο της Ουκρανίας, φαντάζει για πρώτη φορά εφιαλτικά πιθανός, εξαιτίας των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ρωσική εισβολή και των πληγμάτων που μετρά η Μόσχα. Όλο και περισσότεροι παράγοντες και κυβερνήσεις στη Δύση φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αντιδράσει με παρανοϊκά ακραίο τρόπο, ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κερδίσει (ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα όπως θα ήθελε) τον πόλεμο.
Είναι ίσως ενδεικτικό για το τι θα επακολουθήσει, ότι υπό την αφόρητη πίεση μίας κατάστασης που της προκαλεί τεράστια φθορά, η Ρωσία χρησιμοποίησε την Παρασκευή για πρώτη φορά κατά την εισβολή στην Ουκρανία, τα βαρέα βομβαρδιστικά «Τουπόλεφ - Tu-95/-160», τα οποία εκτοξεύουν πυραύλους «Κρουζ». Στόχος ήταν η Μαριούπολη, αλλά είναι σαφές πλέον ότι η Ρωσία ενισχύει γενικά τη στρατιωτική επιχείρηση με ό,τι όπλα διαθέτει.
Η εκτίμηση που κάνουν δυτικές κυβερνήσεις και πρωτίστως η αμερικανική, ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα μοιάζει πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αφού και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ουσιαστικά πλέον παγώσει εδώ και καιρό, δεν φαίνεται να βρίσκουν κανένα παραγωγικό πεδίο για να συνεχιστούν.
Αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι με τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα περιμένει σύντομα την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα έχει και η ίδια οικονομικές συνέπειες αν προκαλέσει χρεοκοπία της χώρας του.
«Στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση» διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μεντβέντεφ.
Πιέσεις Ζελένσκι στη Δύση και αγωνία για τη Μαριούπολη
Ο πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε τη νύχτα δραματική έκκληση στη Δύση, προκειμένου να αποστείλει το συντομότερο στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του, καθώς βλέπει ότι οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, ξεκινώντας πλέον την τελική επίθεση στη Μαριούπολη, ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και σε άλλα μέτωπα, ακόμα και κοντά στο Κίεβο ή στο νότιο μέτωπο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «κάθε καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία» και επέμεινε στην προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς και να σβήσει από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ».
Η ουκρανική πλευρά κυβέρνηση απέρριψε το σαββατοκύριακο το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων για παράδοση της Μαριούπολης, την κατάκτηση της οποίας η Μόσχα θέλει διακαώς, ώστε να παρουσιάσει ένα απτό «νικηφόρο» αποτέλεσμα μετά από σχεδόν οκτώ εβδομάδες εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός έχει αποκόψει τις τελευταίες δυνάμεις που υπερασπίζονται τη στρατηγικής (και συμβολικής) σημασίας χαλυβουργία Azovstal, όπου έχουν ταμπουρωθεί, χωρίς οδό διαφυγής και δυνατότητα ενισχύσεων, 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες.
Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η εξόντωση των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που υπερασπίζονται το μαρτυρικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, «θα σημάνει το τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση» και πως οι δύο πλευρές θα βρεθούν πλέον σε αδιέξοδο, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα διεμήνυσε ότι για το Κίεβο η «Μαριούπολη είναι μία κόκκινη γραμμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων».
Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε στείλει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στο Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, και σημείωσε, απευθυνόμενος και στη Δύση, ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι αν οι Ρώσοι κατακτήσουν το Ντονμπάς, δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο.
Σημειωτέον ότι μόλις την Κυριακή οι ρωσικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπροβάρι, 50 χιλιόμετρα ανατολική του Κιέβου. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας και πυροβολικό έπληξαν 814 στόχους, μεταξύ των οποίων 17 θέσεις διοίκησης, 111 θέσεις βολής πυροβολικού και 684 εχθρικά οχυρά και περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις