ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Ασφαλές λιμάνι η Κύπρος - Καλύτερη η νέα πρόταση ΗΠΑ για μεσολάβηση για ενεργειακά με Ισραήλ

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Ασφαλές λιμάνι η Κύπρος - Καλύτερη η νέα πρόταση ΗΠΑ για μεσολάβηση για ενεργειακά με Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει γραπτή πρόταση τον Ιανουάριο για μεσολάβηση σε ότι αφορά τη διαφορά Λιβάνου-Ισραήλ για τα ενεργειακά και την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, την οποία ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αbdallah Βou Habib, χαρακτήρισε πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Οι δηλώσεις του κ. Habib έγιναν την Παρασκευή ύστερα από συνάντηση με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και πως επηρεάζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οικονομική κατάσταση στο Λίβανο και το Κυπριακό.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε για την στενή συνεργασία και αλληλεγγύη των δύο χωρών με τον ομόλογό του να τονίζει ότι η Κύπρος είναι πάντα ένα ασφαλές λιμάνι για τους περισσότερους Λιβανέζους.

Παρουσίασαν πρόταση οι Αμερικάνοι, η απάντησή μας θα δοθεί σύντομα

Ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την έρευνα του Λιβάνου για υδρογονάνθρακες και την κινητικότητα που υπάρχει. Απάντησε ότι σε ότι αφορά  την Κύπρο, εννοώντας οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Μόλις βρούμε φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί, το έχουμε συζητήσει και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να το κάνει», απάντησε.

Σε ότι αφορά τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, είπε ότι όντως οι Αμερικανοί έχουν εμπλακεί και «μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι [πραγματικά] απαιτείται».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, έχουν λάβει γραπτή πρόταση στα τέλη Ιανουαρίου «και τώρα είμαστε στη διαδικασία να τους απαντήσουμε. Η πρόταση ήταν πολύ καλύτερη από τις προτάσεις που μας έκαναν οι Αμερικανοί, αλλά για εμάς δεν είναι αρκετό». Εξήγησε ότι στο Λίβανο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά όλοι συμφωνούν με αυτό (την διευθέτηση) και εξέφρασε την ελπίδα η απάντηση στους Αμερικανούς να δοθεί σύντομα «και θα μπορούσε να είναι μια [ενιαία] απάντηση».

Ασφαλές λιμάνι η Κύπρος

Ο κ. Bou Habib ευχαρίστησε την Κύπρο και το λαό της για την στήριξη προς το Λίβανο σε ώρες κρίσης και είπε ότι για πολλούς η χώρα ήταν πάντα ένα ασφαλές λιμάνι και καταφύγιο.

Ανέφερε ότι για πρώτη φορά ήρθε στην Κύπρο ως νεαρός φοιτητής το 1967 και συνάντησε και τον τότε Πρόεδρο Μακάριο και μετέπειτα κατά τη διάρκεια των πολέμων η Κύπρος ήταν το ασφαλές μέρος του.

«Πέρασα από εδώ πολλές φορές και ήταν το ασφαλές μου πέρασμα προς το Λίβανο και εκτός, [η Κύπρος] δεν είναι μόνο ένας γείτονας, αλλά μάλλον ένας ασφαλής παράδεισος για τους περισσότερους Λιβανέζους και η απόδραση προς τη Δύση».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή και γόνιμη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει κάνει η Κύπρος σε δύσκολες στιγμές, ειδικά μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 και την γενναιόδωρη βοήθεια σε νοσοκομεία και σχολεία και ευάλωτες ομάδες. Είπε ότι με τον κ. Κασουλίδη συζήτησαν τις μακροχρόνιες συγκρούσεις στην περιοχή και την Ευρώπη , με πιο πρόσφατη την Ουκρανική κρίση. Μίλησε για το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ο Λίβανος θα είναι πάντα μαζί με την Κύπρο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών θεμάτων.

Κοντά στη καρδιά μας ο Λίβανος, συνεχής η στήριξη

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης στις δηλώσεις του εξήρε την συνεργασία και στενή φιλία και αλληλεγγύη των δύο χωρών και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει τη Βηρυτό στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Λίβανος δεν είναι απλώς κοντά, με την γεωγραφική έννοια, αλλά είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας και υπάρχει μια φυσική συγγένεια μεταξύ των λαών μας που αποδεικνύεται και από την παρουσία της μεγάλης λιβανέζικης κοινότητας. Μίλησε για την αλληλεγγύη σε επίπεδο κυβέρνησης και ευρύτερα της κοινωνίας όποτε κάποια από τις δύο χώρες αντιμετωπίζει κρίση. «Γίναμε μάρτυρες αυτού του γεγονότος μετά την έκρηξη [στο λιμάνι της Βηρυτού], και τις πολύ δύσκολες στιγμές για τον Λίβανο», είπε. Ανέφερε πως ο Υπουργός τον ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις.

«Επαναλάβαμε τη θέση μας, την οποία συμμεριζόμαστε τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην περιοχή, κανείς δεν θέλει να δει τον Λίβανο να αποτυγχάνει. Για να ανακάμψει πραγματικά ο Λίβανος, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθεί στη επίλυση των προβλημάτων του. Η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια», είπε ο ΥΠΕΞ.  Ανέφερε ότι η Λευκωσία χαιρετίζει τη συμφωνία με το ΔΝΤ και τη βελτίωση των σχέσεων με άλλα κράτη και ότι προσβλέπει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα και ελπίζει να είναι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές «και να αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες του λιβανικού λαού».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου και της ΕΕ να συνεργαστούν με όλες τις δυνάμεις στη χώρα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον Λίβανο δεν είναι απομονωμένη και δεν πρέπει να αντικρίζεται χωριστά από την περιφερειακή και διεθνή οικονομική κρίση, την κρίση στη Συρία κλπ που έχουν εντείνει τις προκλήσεις του Λιβάνου και την αντιμετώπισή αυτών.

Διαβεβαίωσε για την σταθερή υποστήριξη της Λευκωσίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία του Λιβάνου και πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις και για περιφερειακά ζητήματα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ως χώρες που έχουν περάσει πόλεμο [η Κύπρος και ο Λίβανος], δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη σταθερή υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία , κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα  της Ουκρανίας και την ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία», τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει ήδη επηρεάσει τη Μέση Ανατολή και ότι η Κύπρος προσβλέπει στην ανάπτυξη φόρουμ συνεργασιών σε τομείς που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες του Λιβάνου. Ανέφερε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις και ότι η Κύπρος εκφράζει δημόσια την ειλικρινή της εκτίμηση για τη στάση υποστήριξης αρχών του Λιβάνου στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού στη βάση των συμφωνηθέντων ψηφισμάτων των ΗΕ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top