Το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να φθάσει στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πείσει την ε/κ πλευρά επειδή είναι η ΕΕ που χρειάζεται το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό η ε/κ πλευρά είπε ότι θα έρθει με νέες ιδέες.
Στη συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «επί του παρόντος, ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και τις οδεύσεις τους. Κάνουμε επίσης βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, TANAP, που είναι πλέον 16 δισ. μ3, και θα ανέλθει στα 23 δισ. μ3 το 2023, ενώ προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 31 δισ. μ3 το 2026. Γίνονται εργασίες σε αυτή την κατεύθυνση».
«Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Άλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, είπε, προσθέτοντας ότι «βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι « η τδβκ έχει 3 προτάσεις για ισότιμο διαμοιρασμό, στις οποίες η ε/κ πλευρά δεν είπε ποτέ ναι.»
«Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία γιατί η ε/κ πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε από το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την ε/κ πλευρά; Ας την πείσει η ΕΕ. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή τη στιγμή. ‘Θα έρθουμε με νέες ιδέες’, λέει η ε/κ πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ερντογάν: «Είμαστε στρατιωτικό έθνος με ισχύ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»
«Τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαίροντας τις ικανότητες και τη ισχύ του τουρκικού στρατού, επαναλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- προκλητικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.
«Γνωρίζετε πως τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος. Πολλές φορές αποδείξαμε πως όταν γίνει λόγος για την υπεράσπιση της πατρίδας, όλοι από 7 ως 77 χρόνων τρέχουμε για το καθήκον, αλλά και κάτι που είναι ακόμη σημαντικότερο, εκπληρώνουμε με επιτυχία αυτόν τον αγώνα. Συγκρίνοντας τους ανθρώπους μας με άλλες κοινωνίες, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε πως η δουλειά του στρατιώτη δεν είναι τόσο δουλειά όπλου αλλά καρδιάς. Λόγω της πλέον παλιάς κρατικής παράδοσης στον κόσμο, από το παρελθόν ως σήμερα, είμαστε μια χώρα με τον στρατό της» δήλωσε ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό συνοριακής στρατιωτικής μονάδας στην επαρχία Χακάρι, στην Ν.Α. Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τις ικανότητες των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάνοντας προκλητική αναφορά για «επιτυχίες» -μεταξύ άλλων- στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από την Συρία μέχρι την Λιβύη, από το Ιράκ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ κι από την Μεσόγειο ως το Αιγαίο, σε πολλά μέρη, καταγράφοντας έπη με τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια στοιχεία μας, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για τις επιτυχίες που αποσπάμε. Βέβαια δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε.
Όπως επεσήμανε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκκαθαρίστηκαν» από τους πραξικοπηματίες και πλέον έχουν φτάσει και πάλι στην παλιά τους «ένδοξη» θέση. «Είχαμε στην διάθεση μας έναν στρατό που υπό την σκιά της κηδεμονίας και των πραξικοπημάτων είχε δυσκολίες να αποδώσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Με τις μεταρρυθμίσεις μας μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου, βλέπουμε πως οι ένοπλες δυνάμεις μας έφτασαν και πάλι σε αυτή την ένδοξη, διάσημη και αξιότιμη θέση που κατέχουν στην ιστορία» δήλωσε, καταλήγοντας με νόημα: «Δεν θα μπορέσουν να μας διαιρέσουν και δεν θα μπορέσουν να μας κομματιάσουν».
Η τ/κ πλευρά να γίνει παίκτης στην Αν. Μεσόγειο, δήλωσε ο Οζερσάι
Η τ/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτεί για να μπορέσει να πάρει αποτελέσματα, να γίνει μέρος των εξελίξεων και παίκτης και όχι πιόνι στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Όζερσαϊ επέκρινε τον Τατάρ και την «κυβέρνηση» ότι δεν έχουν ιδέα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την άποψη ότι το σημείο στο οποίο φτάσαμε σήμερα αποδεικνύει ότι είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το μοντέλο συνεργασίας που ο ίδιος είχε προτείνει ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες, όπως η «νότια και η βόρεια Κύπρος», η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, χωρίς να αναμένεται συνολική λύση στην Κύπρο και χωρίς να τίθεται η συνολική λύση ως προϋπόθεση.
«Εξηγήσαμε συγκεκριμένα σε ποια θέματα και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να είναι αυτό το μοντέλο συνεργασίας. Αναφέραμε ότι η συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και ότι η λύση θα μπορούσε να οικοδομηθεί πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη», είπε.
Αναφέροντας ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση κάνει βήματα για μια νέα εξωτερική πολιτική για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
«Γι’ αυτό, η επίσκεψη της Υφυπουργού των ΗΠΑ Β. Νούλαντ είναι πολύ σημαντική. Με αυτή την επίσκεψη, ήρθε στο τραπέζι μια πιο ευρεία συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και με τη συμπερίληψη του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αίγυπτου. Ένας από τους παίκτες που υποχρεούνται να αναπτύξουν απόψεις είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να παράγουμε απόψεις και να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη διάφορες μεθόδους λύσης. Είναι αναπόφευκτο να το κάνουμε αυτό και να ακολουθήσουμε μια ενεργητική πολιτική».
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, άρχισε να κατευθύνεται, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, προς μια αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι η πολιτική του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν "να τιμωρήσουμε την Τουρκία, να διασφαλίσουμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της". Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη δείχνουν ότι είδαν πως δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν με τις κυρώσεις, πρόσθεσε. «Πλέον κάνουν βήματα λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε με μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι αποδεχτό με αυτή του τη μορφή το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής πλευράς, του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών».
Όμως το τι είναι αποδεχτό ή μη αποδεχτό και γιατί σε αυτό το πακέτο, ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριληφθούν στην θέση των μη αποδεχτών πρέπει να επιλυθεί συνενωμένα με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε. «Πρέπει να μπορούμε να πούμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά που λέει ‘λιμάνι έναντι του Βαρωσιού’, ότι ‘κύλησε πολύ νερό κάτω από εκείνη την γέφυρα, το Βαρώσι δεν μπορεί να είναι πλέον μέσα σε αυτή την εξίσωση, μπορεί να συζητηθεί λιμάνι έναντι λιμανιού και το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας»’. Πρέπει, κατέληξε, να προχωρήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις «οι Τούρκοι της Κύπρου» για να μην μείνουν εκτός της παγκόσμιας πολιτικής.
Πηγές: ΚΥΠΕ, protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις