Εν αναμονή βρίσκονται στα κατεχόμενα για το περιεχόμενο του νέου πρωτοκόλλου δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα στην Άγκυρα. Η αντιπολίτευση ήδη ασκεί κριτική για την μη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του.
Αναχωρώντας χθες για την Άγκυρα ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου είπε ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψής τους στην Τουρκία είναι να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία του ψευδοκράτους.
Έχοντας στο πλευρό του στην διάσκεψη Τύπου τους δύο εταίρους του στην «κυβέρνηση» και όχι τον «υπουργό δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν, ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι θ’ αξιολογήσουν τα έργα υποδομών και τα δημοσιονομικά προγράμματα που θα τεθούν σε ισχύ.
Το «κρύο κλίμα» μεταξύ του Σουνάτ Ατούν και του Φαΐζ Σουτζούογλου είναι κάτι που επισημαίνεται σήμερα από τον τ/κ Τύπο. Ο κ. Ατούν φεύγοντας δεν χαιρέτισε κανέναν, ως είθισται με βάση το πρωτόκολλο, ενώ πήγε κατευθείαν στο αεροπλάνο. Στην διάσκεψη Τύπου ο κ. Σουτζούογλου κάλεσε δίπλα του τους εταίρους του και όχι τον αρμόδιο «υπουργό». Η Αβρούπα επισημαίνει ότι και η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Άγκυρας από τουρκικής πλευράς, της τ/κ αντιπροσωπείας και «κυβέρνησης» ήταν από χαμηλόβαθμους. Τον κ. Σουτζούογλου και τους υπόλοιπους υποδέχθηκαν ένας βουλευτής του ΑΚΡ και ο αναπληρωτής Νομάρχης Αγκύρας.
Τ/κ ιστοσελίδες αναφέρουν σήμερα ότι η κατάργηση του 13ου μισθού και η παγοποίηση της ΑΤΑ στους μισθούς του «δημοσίου» είναι ακόμη στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις για το νέο «πρωτόκολλο», που ολοκληρώνονται σε λίγο. Η Χαμπέρ Κίπρις έγραψε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η «αρχή ηλεκτρισμού» να υπαχθεί κάτω από την «πρωθυπουργία» και όχι το «υπουργείο ενέργειας και οικονομίας», κάτι που εκλήφθηκε ως ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σχολίασε ότι τα «πρωτόκολλα» έχουν από καιρό «βγει εκτός τροχιάς» τα οποία εφαρμόζονται κατά 50% από το 2018. Ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι η υλοποίηση των «αμυντικών δαπανών. Δεν υπάρχει ροή (χρημάτων) του πρωτοκόλλου. Η απόδοση είναι εξαιρετικά χαμηλή».
Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ένα πρόγραμμα πενταετούς ανάπτυξης του ψευδοκράτους, η «κυβέρνηση» δεν αναζητεί την συναίνεση και την συνεργασία της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι δεν τους ενημέρωσε κανείς για το περιεχόμενο του νέου πρωτοκόλλου.
Σε ανακοίνωσή του ΚΚΔ αναφέρεται ότι με τα οικονομικά πρωτόκολλα τίθεται σε κίνδυνο η δημοκρατική ύπαρξη των Τ/κ. «Οι όροι που μας παρουσιάζονται ως συνταγή οικονομικής σωτηρίας και οι ‘μεταρρυθμίσεις’ δεν υλοποιούνται και οι κοινωνικές ζημιές που δημιουργούνται από αυτά τα πρωτόκολλα προκαλούν κοινωνική αναταραχή. Επιπλέον, ο καθορισμός της πολιτικής από γραφειοκράτες στην Άγκυρα, όχι από ανθρώπους εκλεγμένους με τη διακριτική ευχέρεια του λαού, απειλεί τη δημοκρατική μας ύπαρξη και χάνουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα διαφανές και υπόλογο κράτος», αναφέρεται.
Στο μεταξύ ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί, Λεβέντ Όζανταμ έγραψε σήμερα ότι πρώτα θα υπογραφεί το νέο «πρωτόκολλο» και μετά θα γίνει ανασχηματισμός στα κατεχόμενα. Θυμίζει ότι όταν σχηματίστηκε η «κυβέρνηση», η Άγκυρα δεν ενέκρινε την πρώτη λίστα «υπουργών», υπήρξε αλλαγή (ΣΣ: εννοεί τον επαναδιορισμό του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο «υπεξ»).
Σύμφωνα με τον Όζανταμ, ο κ. Σουτζούογλου σήμερα θα θέσει στον Φουάτ Οκτάι και νέα λίστα για τον ανασχηματισμό που θέλει να κάνει στα κατεχόμενα, αφού υπάρχουν πολλά ονόματα που δημιουργούν δυσκολίες, όπως γράφει. Ακόμα και αν δεν γίνει ο ανασχηματισμός αυτό τον μήνα, θα γίνει τον επόμενο, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ο Σουτζούογλου είχε πει πως αυτό το «υπουργικό» δεν είναι για 5 χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις