Ανατροπές φέρνει στο πολιτικό σκηνικό το ναυάγιο των διαβουλεύσεων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και η επόμενη μέρα δρομολογεί εξελίξεις σε όλα τα κομματικά μέτωπα.
Στο ΑΚΕΛ είναι διάχυτη η απογοήτευση για το άδοξο τέλος του διαλόγου με το ΔΗΚΟ, καθώς μια στρατηγική συνεργασία θα δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου της πολιτικής αλλαγής και θα έβγαζε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης από την ιδιότυπη πολιτική απομόνωση των τελευταίων χρόνων. Ουσιαστικά το ΑΚΕΛ παραμένει χωρίς άλλους πολιτικούς συνεργάτες από το 2011, όταν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αποχώρησαν από την κυβέρνηση Χριστόφια. Στο ΑΚΕΛ το τέλος της προσπάθειας για συνεργασία με το ΔΗΚΟ ξημερώνει μια δύσκολη μέρα και το επόμενο διάστημα η ηγεσία θα έχει κύκλο επαφών με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την εξίσωση αφαιρεί από τα δύο κόμματα τη δυναμική που θα δημιουργούσε η επιδιωκόμενη συνεργασία τους και θα συμπαρέσυρε και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Παρά το κλίμα αυτό η ηγεσία του ΑΚΕΛ εμφανίζεται αποφασισμένη να προσέλθει σε διάλογο με ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους, καθώς και με άλλα οργανωμένα σύνολα, για να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Πληροφορίες που Τhemaonline υποστηρίζουν ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπει σε ένα μακρόσυρτο διάλογο γιατί δεν έχει περιθώρια χρόνου. Στις 15 Μαΐου η έκτακτη συνδιάσκεψη του κόμματος θα πρέπει να αποφασίσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το shortlist με το οποίο το ΑΚΕΛ προσήλθε στο διάλογο με το ΔΗΚΟ παραμένει στο τραπέζι, δηλαδή τα ονόματα των Αχιλλέα Δημητριάδη, Ερατούς Μαρκουλλή και Τάσου Χριστοφίδη. Στη λίστα δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα ονόματα, ενώ το ΑΚΕΛ είναι πρόθυμο να συζητήσει και τα ονόματα που θα εισηγηθούν τα άλλα κόμματα, αρκεί να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει το κόμμα σε μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο το Κυπριακό. Η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη φαίνεται να συγκεντρώνει υποστηρικτές στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στελέχη που δεν εγείρουν επιφυλάξεις για μια τέτοια επιλογή.
ΔΗΚΟϊκά διλήμματα
Το ναυάγιο της προσπάθειας για συνεργασία με το ΑΚΕΛ φέρνει προβληματισμό στο ΔΗΚΟ, το οποίο ναι μεν έχει και άλλες επιλογές, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά καμία από αυτές δεν είναι χωρίς σοβαρό πολιτικό ρίσκο για μια σειρά από λόγους. Το σενάριο υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου βρίσκεται στο τραπέζι αλλά δύσκολα μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, όπως το ΑΚΕΛ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε καμιά περίπτωση δεν θέλει επανάληψη της ήττας του 2018. Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της στήριξης άλλου υποψηφίου από το χώρο της αντιπολίτευσης, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει, όπως εξάλλου έδειξε και ο διάλογος με το ΑΚΕΛ. Εάν υπήρχε μια τέτοια προσωπικότητα μέχρι τώρα θα είχε εντοπιστεί. Επομένως ουσιαστικά απομένουν δύο σενάρια για το ΔΗΚΟ: Της στήριξης Αβέρωφ Νεοφύτου ή Νίκου Χριστοδουλίδη. Το πρώτο δεν αποτελεί επιλογή, όπως επανέλαβε και ξανά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού όπως λέει, δεν είναι δυνατόν να αξιώνεις αλλαγή με υποψήφιο τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος. Απομένει, λοιπόν το σενάριο στήριξης Χριστοδουλίδη, το οποίο προκρίνουν στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΟ. Απομένει η εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη ώστε ο Νικόλας Παπαδόπουλος να συναντηθεί και επισήμως μαζί του, όπως ορίζει και η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Η στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ δεν είναι και η ευκολότερη πολιτική απόφαση, για διάφορους λόγους, που προκαλούν προβληματισμό στον ίδιο το Νικόλα Παπαδόπουλο και σε άλλα στελέχη της ηγεσίας. Το γεγονός ότι ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος της κυβέρνησης την οποία το ΔΗΚΟ κατηγορεί για διαφθορά, οι μελλοντικές πολιτικές βλέψεις του Χριστοδουλίδη (εάν τυχόν δημιουργήσει κόμμα), το γεγονός ότι είναι μικρός και σε περίπτωση εκλογής ουσιαστικά ακυρώνει τις θεμιτές φιλοδοξίες του Νικόλα Παπαδόπουλου, η ανησυχία ότι μπορεί να «καταλάβει» το λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι του προβληματισμού. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τις πρώτες μέρες του Μαΐου, ενέργεια η οποία σε κάθε περίπτωση θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Δίκοπο μαχαίρι για ΔΗΣΥ
Υπό κανονικές συνθήκες το ναυάγιο της συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό στον Δημοκρατικό Συναγερμό, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχει απέναντί του ένα κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης. Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος καθόλου δεν χάρηκε από την εξέλιξη, μιας και ουσιαστικά ενεργοποιεί το σενάριο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το σενάριο αυτό είναι το χείριστο που μπορεί να υπάρξει για τον ΔΗΣΥ. Παρόλον ότι θα επιτρέψει στον ΔΗΣΥ να επαναλάβει την κατηγορία του Δούρειου Ιππου, που απέδωσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, η ουσία είναι ότι μια κομματική στήριξη της υποψηφιότητας του τέως ΥΠΕΞ, θα της προσθέσει δυναμική και το κυριότερο, θα του δώσει πολύτιμη οργανωτική βοήθεια και τεχνογνωσία, που αποτελεί και το αδύνατό του σημείο. Τυχόν στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ θα προσφέρει επιχειρήματα κομματικής συσπείρωσης στον ΔΗΣΥ, που τόσο έχει ανάγκη η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, του οποίου ο πρώτιστος στόχος είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις