ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

Ορατές είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην κυπριακή οικονομία, από τις αλυσιδωτές απεργίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης αναφέρθηκε στα τρία ανοικτά «μέτωπα» που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και εξήγησε πως το καθένα μπορεί να επηρεάσει την οικονομία.

Ξενοδοχειακός και κατασκευαστικός τομέας

Καταρχάς, ο κ. Τελώνης χαρακτήρισε την ξενοδοχειακή και την οικοδομική βιομηχανία «στυλοβάτες της οικονομίας», τονίζοντας ότι «οτιδήποτε χαμένες ημέρες εργασίας, αυτόματα σημαίνει απώλεια εγχωρίου προϊόντος».

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, ο κ. Τελώνης σημείωσε πώς δεν είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση από ότι στην αρχή, επειδή είναι ζήτημα εσωτερικών διαδικασιών.

«Για την ώρα το πλεονέκτημα είναι ότι διασφαλίζεται η ειρήνη για μερικά χρόνια, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Ποτέ ξανά οι τρεις εταίροι (Κυβέρνηση, εργοδότες και εργοδοτούμενοι) δεν διασφάλισαν ένα εργασιακό πλαίσιο ειρήνης για σειρά χρόνων, το οποίο να επιτρέπει και προγραμματισμό και καλύτερη διαχείριση πόρων. Η συμφωνία διασφαλίζει τα ζητούμενα για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε.

Σχετικά με την οικοδομική βιομηχανία και συγκεκριμένα με τον κλάδο του σκυροδέματος, ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι οι συντεχνίες επιμένουν από τους εργοδότες να δεχτούν τα συμφωνηθέντα πριν τις αποκοπές που είχαν γίνει.

«Είναι μια στρατηγική κίνηση που κάνουν οι συντεχνίες για να υποχρεώσουν τους εργοδότες να το δεχτούν, ώστε να ξεκινήσουν να το χτίσουν και για την γενικότερη οικοδομική βιομηχανία. Έπιασαν τον πιο αδύναμο κρίκο επειδή χωρίς το μπετόν δεν λειτουργεί τίποτα στην οικοδομική βιομηχανία, ώστε για αν υποχρεώσουν τους εργοδότες», επεσήμενε.

Τομέας Υγείας

Όσο αφορά τις απεργίες στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τελώνης επεσήμανε ότι υπάρχει ένας «σχεδόν ωμός» εκβιασμός από του γιατρούς για περισσότερα λεφτά, ο οποίος δεν δικαιολογείται.

«Το πιο σημαντικό για την Υγειά είναι ότι πρέπει να υπάρξει αυτονόμηση των κυβερνητικών νοσοκομείων. Έχουμε και μια δέσμευση προς την Ευρώπη, πήραμε παράταση αλλά έχει ημερομηνία λήξης. Πρέπει να προχωρήσει αυτή η αυτονόμηση, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα και με αυτά θα εργάζονται οι γιατροί. Αν προσπαθήσουν να πάρουμε περισσότερα λεφτά, θα υπάρξουν λιγότερα για επενδύσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας καταληκτικά ότι η απεργία των γιατρών είναι η πιο κρίσιμη που υπάρχει στον Δημόσιο τομέα. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top