Για την κατάσταση της 4χρονης μετά την επίθεση από σκύλο σε πάρκο στην Ξυλοτύμπου, μίλησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι ο Δρ Χρίστος Μηνά, Επιστημονικός Διεθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου.
Ο Δρ Μηνά ανέφερε πως είναι σταθερή και εκτός κινδύνου, η κατάσταση της 4χρονης που είχε χθες το ατυχές περιστατικό. Επισήμανε πως νοσηλεύεται και παίρνει και την κατάλληλη αγωγή, αλλά πως θα παραμείνει κάποιες μέρες ακόμη για να συμπληρώσει την αντιβίωση της αφού όπως γνωρίζουμε στα δαγκώματα από ζώα και σκύλους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων.
Πρόσθεσε πως είναι αρκετά σοβαρά τα τραύματα, εκτός κινδύνου μεν, αλλά ένα παιδί το οποίο χρειάζεται να μπει στο χειρουργείο και να γίνει χειρουργικός τραυματισμός και αποκατάσταση των τραυμάτων σημαίνει έχει τραύματα. Έχει τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής, στο αυτί, στον βραχίονα και εκδορές στο θώρακα και τα περισσότερα από αυτά χρειάστηκαν να καθαριστούν επιμελώς και να συρραφούν, σημείωσε.
«Η δουλειά μας εμάς είναι πρώτα να βρούμε το εμβόλιο στο παιδί και το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για τον σκύλο πρέπει η αστυνομία να ψάξει να βρει αν έχει κτηνίατρο και βιβλιάριο, αν είναι εγγεγραμμένος αν έχει άδεια κατοχής», τόνισε.
Ανέφερε πως από κει και πέρα οι κίνδυνοι των λοιμώξεων σε ένα παιδί που δαγκώνεται από σκύλο είναι εκτός από τα κοινά μικρόβια τα οποία γνωρίζουμε όλοι, το κλωστηρήδιο του τετάνου το οποίο είναι απαραίτητος εμβολιασμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και η λίσσα, η οποία έχει σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα μας αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι είναι εμβολιασμένος ο σκύλος γιατί αλλιώς θα πρέπει να παρακολουθείτε και το παιδί κα το σκυλί για παρουσία συμπτωμάτων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΞΥΛΟΤΥΜΠΟΥ: Σκύλος επιτέθηκε και τραυματίσε 4χρονο κοριτσάκι σε πάρκο - Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης
Δήλωσε πως είναι διττό το πρόβλημα από επίθεσή σκύλου σε ένα παιδί αφού πρώτον είναι το σωματικό τραύμα το οποίο φροντίζεται από τους γονείς και γιατρούς για να γίνει καλά και να αποφευχθούν επιπλοκές ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, και το δεύτερο είναι το ψυχολογικό, συναισθηματικό τραύμα το οποίο είναι εξίσου σημαντικό και ουδόλως παραγνωρίζεται στη χειρουργική κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου.
«Υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα παιδοψυχολόγων με την οποία συζητήσαμε και η μητέρα έδωσε την συγκατάθεση της για να αρχίσει η ψυχολογική στήριξη στο παιδί», εξακρίβωσε.
«Ένα τέτοιο σοκ πολλές φορές συνοδεύει το παιδί για όλη του τη ζωή», γι' αυτό χρειάζεται η ψυχολογική στήριξη, αλλά και για να μην δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα και αποστροφή προς τα ζώα, είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις