Στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθεται αύριο μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση μετά και την ολοκλήρωση σήμερα της σχετικής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Υπουργό Παιδείας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροπολογίες και με δεδομένη την έλλειψη ομοφωνίας από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Το νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων ότι το 2017 θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις για ένταξη των εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο σύστημα.
«Θεωρούμε ότι η νέα αυτή πολιτική είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα το οποίο όλες οι εκθέσεις οι οποίες αφορούσαν το εκπαιδευτικό σύστημα επεσήμαναν ως αρνητικό στοιχείο για το εκπαιδευτικό σύστημα και η παραίνεση προς τη Βουλή ήταν αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί συστηματικά ώστε πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές να προχωρήσει σε ψήφιση η νέα νομοθεσία και να αρχίσει να εφαρμόζεται η μεταβατική περίοδος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο προνοεί τριετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα ισχύει το υφιστάμενο σύστημα και στη συνέχεια μια τετραετή περίοδο κατά την οποία θα ισχύει το υφιστάμενο σύστημα κατά 50% και το νέο σύστημα κατά 50%.
Ο κ. Καδής σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που μια πρόταση για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση συγκεντρώνει τη συγκατάθεση εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ), υποδεικνύοντας ότι για την περίπτωση της ΠΟΕΔ οι συζητήσεις συνεχίζονται.
«Εκεί (στην περίπτωση της ΠΟΕΔ) αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν σχετικά νέοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν διασφαλίζονται ωστόσο έχουν ένα προβάδισμα με το νέο σύστημα διορισμών που προτείνεται και οι συζητήσεις γίνονται για να βρεθεί νομικά έγκυρος τρόπος για να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί» είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να προτείνει ρύθμιση η οποία δεν έχει σωστή νομική βάση.
«Θα πρέπει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και εφόσον μέσα στην τριετία που ακολουθεί θα εφαρμόζεται το ισχύον σύστημα, βρεθεί οποιοσδήποτε νομικά έγκυρος τρόπος που να διασφαλίζει αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών, εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε και να το επαναφέρουμε στη Βουλή» πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος χαιρέτισε την πρόθεση του ΥΠΠ να καταθέσει αύριο το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επανέλαβε ότι ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στηρίζουν την πρόταση του Υπουργείου, και αναφέρθηκε στις ανησυχίες της ΠΟΕΔ λέγοντας ότι αυτές βρίσκουν σύμφωνο και τον ΔΗΣΥ. «Το γεγονός δηλαδή πως διασφαλίζονται όλοι αυτοί που υπηρετούν εδώ και χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται 10-12 χρόνια και δεν πρέπει αυτοί να βρεθούν στο δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη» είπε.
Ο κ. Δίπλαρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι ο ΥΠΠ απευθυνόμενος, όπως ανέφερε προς την ΠΟΕΔ, είπε ότι αν υπάρξει μια νομικά έγκυρη θέση για το πώς μπορεί να καλυφτούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί, τότε να κατατεθεί στο Υπουργείο.
Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι η πρόταση προνοεί την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου κατά την οποία, όπως είπε, θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου επέκρινε την Κυβέρνηση ότι «μετά από παλινδρομήσεις δύο χρόνων επανέρχεται και μέσα από μια ύποπτη βιασύνη προσπαθεί σε ασφυκτικά πλαίσια και με εκβιαστικό τρόπο να περάσει το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση».
«Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το υφιστάμενο σχέδιο διορισμών χρήζει αλλαγής, εμείς θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με διαφάνεια, αξιοκρατία και ισορροπημένα κριτήρια» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι για το ΑΚΕΛ απαράβατη προϋπόθεση αποδοχής του νέου συστήματος είναι η με κάθε νόμιμο τρόπο κατοχύρωση των συμβασιούχων, των εκτάκτων και των αντικαταστατών που προσφέρουν για χρόνια τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία.
«Υπάρχουν τέτοιοι νόμιμοι τρόποι, αρκεί να υπάρχει και εκ μέρους της Κυβέρνησης η ανάλογη πολιτική βούληση, εκτός και αν ο στόχος είναι η υιοθέτηση των επιταγών της Τρόικας και η καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στους εκπαιδευτικούς» συμπλήρωσε και κάλεσε την Κυβέρνηση μακριά από επικοινωνιακά τεχνάσματα να αντιμετωπίσει με εντιμότητα όλους τους εκπαιδευτικούς και να μιλήσει με ειλικρίνεια σε όλους τους νέους πτυχιούχους που περιμένουν διορισμό στα δημόσια σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις