Στην έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Μεταφορών επικεντρώθηκαν στις πρακτικές συνέπειες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα των Μεταφορών.
Τους 27 Υπουργούς Μεταφορών απασχόλησαν ιδιαίτερα οι σοβαρές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον τομέα των Μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψιν και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ότι ο κυπριακός λαός κατανοεί πλήρως τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού για σχεδόν 48 χρόνια βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις από την τουρκική εισβολή του 1974 και την έκτοτε παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών της χώρας.
Η Κύπρος, ανέφερε, από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζοντας την εισβολή και προσφέροντας βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Υπουργός, το Κυπριακό Υπουργείο Μεταφορών σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες συντονίζει τη διαδικασία αφίξεων ή αναχωρήσεων Ουκρανών υπηκόων προς ή από την Κύπρο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, επεσήμανε, προβαίνει, επίσης, στις δέουσες διευθετήσεις για τη στέγαση των προσφύγων, καθώς και την πρόσβαση σε εργασία για τους ενήλικες και σε κατάλληλη εκπαίδευση για τα παιδιά. Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η Κύπρος στην Ουκρανία, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με συνολικά 215 τόνους υλικού και συνολική αξία που ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ, ενώ το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών αποδέχεται τη δωρεάν αποστολή δεμάτων προς τον λαό της Ουκρανίας, με περιεχόμενο ανθρωπιστική βοήθεια.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών, αυτή τη στιγμή απαιτείται συντονισμός όλων των κρατών της ΕΕ με ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και διευκρινίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων.
Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής είναι ήδη αισθητές και στις οικονομίες των χωρών μας, επεσήμανε ο κ. Καρούσος και πρόσθεσε πως χώρες όπως η Κύπρος, που η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, έχουν ήδη σοβαρές απώλειες σε επιβάτες, που δύσκολα θα μπορέσουν να ανακτηθούν από άλλες αγορές. Αποτέλεσμα αυτού, εξήγησε ο κ. Καρούσος, «η οικονομία μας έχει επηρεαστεί σημαντικά με απώλεια 1.6 εκ. επιβατικής κίνησης και περίπου το 25% των τουριστών. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην οικονομία μας στο 3% του ΑΕΠ».
Ο κ. Καρούσος μετέφερε τη θέση πως πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ μέτρα για στήριξη του τομέα των Αερομεταφορών και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας των χωρών μελών. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα περαιτέρω χαλαρώσεις στους Κανόνες Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τομείς των Μεταφορών και του Τουρισμού, που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία.
«Για την Κύπρο, ο τομέας των αερομεταφορών έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του νησιώτικού χαρακτήρα της χώρας μας και η πρωτοβουλία για την Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα που έχει υιοθετηθεί από 12 χώρες μέλη της ΕΕ, στην οποία προτείνουμε τη δημιουργία ενός ευέλικτου ολοκληρωμένου πλαισίου που να επιτρέπει χαλαρώσεις στις κρατικές ενισχύσεις για ενδυνάμωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα», τόνισε καταληκτικά ο Υπουργός Μεταφορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις