Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη στην Ουκρανία, με τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και σε άλλες πόλεις πέραν της Μπούτσα να συνεχίζονται και τη διεθνή κοινότητα να απομονώνει ακόμα περισσότερο τη Ρωσία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ του ολοκληρωτικού ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, η οποία αποβλήθηκε στο μεταξύ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Υπέρ της αποβολής ψήφισαν 93 χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, κατά 24, ενώ 58 χώρες απείχαν. Η Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της και διαμήνυσε ότι θα «συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».
Στην απόφαση βάρυνε και η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.319.494, ενώ υπάρχουν και 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, καθώς και περίπου 210.000 μη Ουκρανοί πολίτες, που έφυγαν από τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.
Ζελένσκι προς Δύση: στείλτε όπλα
Σε νυχτερινό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση να εντείνει κι άλλο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι όσες έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα δεν αρκούν για να πετύχουν τον τερματισμό του πολέμου, αλλά εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «λογική και απόλυτα δίκαιη» την απόφαση του Οργανισμού.
Ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχύσει η Δύση της ουκρανική άμυνα με «περισσότερα όπλα, με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης» και διαμήνυσε στη Μόσχα ότι ο ουκρανικός στρατός θα δώσει σκληρές μάχες για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ζητήσει νωρίτερα να εξιχνιαστούν φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού και στην πόλη Μποροντιάνκα, μία πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου από την οποία οι εισβολείς αποχώρησαν προ ημερών αφήνοντας πίσω τους θάνατο και ερείπια, με θύματα αμάχους, όπως στην Μπούκα.
«Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι πολύ πιο φρικτή από ό,τι στην Μπούκα, υπάρχουν περισσότερα θύματα» είπε σε νυχτερινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί».
Στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν
Σήμερα Παρασκευή μεταβαίνει στο Κίεβο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, αλλά και της πρόσβασης στα λιμάνια της Ένωσης για ρωσικά πλοία. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις και σε άλλους τομείς, όπως τον βιομηχανικό και τεχνολογικό.
Η Δύση εντείνει έτσι κι αλλιώς τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, με τη G7 να ανακοινώνει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της, κυρίως στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά προς το παρόν δεν εξετάζει μέτρα και για την ενέργεια, πριν τουλάχιστον προχωρήσει η «αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».
Το ευρωκοινοβούλιο με ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από 513 βουλευτές (22 κατά και 19 αποχές) ζητά την «ολική και άμεση» απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να αποκλειστεί η Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO, αλλά και να αποβληθεί από την G20.
Κανένα φως για ειρήνη
Με τη διεθνή κοινότητα να σφίγγει κι άλλο τον οικονομικό κλοιό γύρω από τη Ρωσία και τις πολεμικές συγκρούσεις να μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία με αποφασισμένη τη Μόσχα να πετύχει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, η ειρήνη φαντάζει ακόμα πολύ μακριά. Η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών είναι έντονη και το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι άλλαξε το κείμενο μίας αρχικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης πριν δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ το Κίεβο παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων ένα νέο κείμενο συμφωνίας, το οποίο όμως έχει σημαντικές αποκλίσεις από εκείνο της 29ης Μαρτίου (που είχε παρουσιαστεί στο Ντολμά Μπαχτσέ). Οι αποκλείσεις αυτές αφορούν σε μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας για την Ουκρανία, που στο αρχικό έγγραφο δεν περιλάμβαναν την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, αλλά υπάρχουν στο νέο, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η Ρωσία, η οποία προφανώς θέλει άλλο καθεστώς για τις περιοχές αυτές, τις οποίες ελέγχει η ίδια από το 2014.
«Το σχέδιο είναι σαφές και είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πάντως σημείωσε, όπως έκανε και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.
Ο Πεσκόφ, ο οποίος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία τόνισε ότι «η Ρωσία κάνει ότι μπορεί ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις