Αισθήματα αδικίας και απογοήτευσης προκάλεσε στον Δήμο Δερύνειας, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει μέρος του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αφορά Δήμο της επαρχίας Πάφου, χωρίς να γίνεται αναφορά στη Δερύνεια.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ημερομηνίας 5 Απριλίου, ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, αναφέρεται στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταφέρει «τη λύπη και την απογοήτευση μου για την κατάληξη μιας πολύχρονης προσπάθειας των τοπικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα στα πλαίσια της αλληλοκατανόησης, της αμεσότητας και της εγγύτητας».
Προσθέτει ότι ως Δήμαρχος της ακριτικής και ημικατεχόμενης Δερύνειας έχει στείλει «πολλές επιστολές, τόσο στον τέως όσο και στο νυν Υπουργό Εσωτερικών, στις οποίες εξέφραζα τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και μετέφερα τις ευαισθησίες του ακριτικού Δήμου».
Ο Δήμος Δερύνειας, σημειώνεται στην επιστολή «ο οποίος θα γιορτάσει τα 30χρονα του το 2024, απέδειξε ότι με λιγότερο από 20 άτομα προσωπικό με σωστή οργάνωση, χρηστή διοίκηση και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο παρόλες τις αντιξοότητες που προκύπτουν από την ύπαρξη του κατοχικού στρατού, των Ηνωμένων Εθνών και των Βρετανών στην ευαίσθητη περιοχή των Στροβιλιών Δερύνειας».
Ταυτόχρονα αναφέρει πως «έχουμε καταφέρει, ως η μοναδική τοπική αρχή, να προωθήσουμε τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον πολιτισμό, τις περιβαλλοντικές και δικοινοτικές δράσεις εντός και πλησίον της νεκρής ζώνης, με απώτερο στόχο να επιτελέσουμε τον ρόλο που προσδίδεται σε μας λόγω της θέσης μας δίπλα από την αγαπημένη μας πόλη Αμμόχωστο».
Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Καραγιάννης στην επιστολή του «αυτές οι ιδιαιτερότητες, ευαισθησίες και ανάγκες της καθημερινότητας μας, δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα η ακριτική Δερύνεια από Δήμος να μετατρέπεται σε δημοτικό διαμέρισμα, την ίδια στιγμή που άλλος ακριτικός Δήμος με τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Δερύνεια και λιγότερο πληθυσμό, να παραμένει οντότητα και να ενισχύεται με μια μικρή κοινότητα».
Στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει «μέρος του Νομοσχεδίου που αφορά την ένταξη Κοινοτήτων σε Δήμο στην επαρχία Πάφου, χωρίς να γίνει καμιά αναφορά στη Δερύνεια» κάτι που όπως σημειώνει «μας προκαλεί αισθήματα αδικίας και μεγαλώνει την απογοήτευση μας».
Η Δερύνεια προστίθεται στην επιστολή «που βίωσε τη φρικαλεότητα της εισβολής του Τουρκικού στρατού το 1974 και βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες της κατοχής, δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψη και διαπιστώνεται ότι δεν εισακούονται τα αιτήματα μας».
Ο Δήμαρχος Δερύνειας διερωτάται «μήπως τελικά τα κίνητρα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν διαφορετικά από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη» και κατά πόσον «τα κίνητρα αυτά ήταν τελικά υποκινούμενα από κομματικές και πολιτικές κατευθύνσεις, για λόγους καθαρά διαφορετικούς από αυτούς που ανακοινώθηκαν».
Ο κ. Καραγιάννης καλεί στην επιστολή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επανεξετάσει «το θέμα της Δερύνειας, η οποία αποτελεί φυσική προέκταση της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και την μοναδική πύλη επιστροφής στην αγαπημένη Πόλη, ενώ διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο για διατήρηση αναμμένης της φλόγας της επιστροφής στα εδάφη και στη θάλασσα μας».
ΠΗΓΗ: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις