ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι Λάρνακας: Στα χέρια της «Kition Ocean Port» η διαχείρισή του

Λιμάνι Λάρνακας: Στα χέρια της «Kition Ocean Port» η διαχείρισή του

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου παραχώρησε την 1η Απριλίου 2022 τη λειτουργία και διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας στον ιδιώτη επενδυτή «Kition Ocean Port»”.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Αρχής αναφέρεται ότι «κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαγωνισμό για την παραχώρηση και ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας στις 26 Ιουλίου 2019, ενώ η παραχώρηση έγινε στη βάση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020».

Προστίθεται ότι «ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ. Αντώνης Στυλιανού ανέφερε πως η 1η Απριλίου 2022 αποτελεί ένα ακόμα σημείο – ορόσημο στην 50χρόνη σχεδόν ιστορία της ΑΛΚ. Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που η Αρχή αποχωρίζεται της διαχείρισης του Λιμανιού Λάρνακας, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της ΑΛΚ ως επόπτη και ρυθμιστή των δραστηριοτήτων που θα διεξάγονται πλέον από τους νέους μας συνεργάτες».

Πρόσθεσε πως «η Αρχή Λιμένων έχει πλέον, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δράση σε τρεις πυλώνες – τον επιχειρησιακό, εποπτικό και ρυθμιστικό και αναβαθμίζει τις ενέργειες της προς πλήρη υλοποίηση του ρόλου της, στο σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον που δημιουργείται στην χώρα μας. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης που ευοδώθηκαν με την εξεύρεση του επενδυτή που θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η οποία θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα, αναδεικνύοντας την ως το κατάλληλο μέρος για την υλοποίηση μεγαλεπίβολων επενδύσεων σε ένα υγιές και πλήρες ρυθμισμένο εποπτικό πλαίσιο».

Ο Δρ Στυλιανού ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, εξέφρασε εκ μέρους του Συμβουλίου «το προσωπικό της Αρχής στην Λάρνακα που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης και την ομαλή του λειτουργία με πλήρη επάρκεια, ευσυνείδηση και μόχθο. Η Αρχή Λιμένων Κύπρου οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς και ειδικά στους συναδέλφους που θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία ή θα μεταφερθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες» είπε.

Ταυτόχρονα συνέχισε «διαβεβαιώνουμε άπαντες ότι ως Συμβούλιο έχουμε εξασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Δρ. Στυλιανού «στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γίαννη Καρούσο, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΜΕΕ Σταύρο Μιχαήλ και την ομάδα τους που εργάστηκαν άοκνα όλο αυτό το χρονικό μεταβατικό διάστημα για την υλοποίηση της εμπορικοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται και στην ομάδα της Αρχής Λιμένων Κύπρου που σε πλήρη και αγαστή συνεργασία εργάστηκαν με την ομάδα του Υπουργείου και την ομάδα του επενδυτή».

Ευχήθηκε ακόμα στους νέους συνεργάτες της Αρχής «καλή επιτυχία στην εφαρμογή του σχεδίου και σχεδιασμού τους για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τους διαβεβαιώνω ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με τον νέο της ρόλο σε σχέση με το Λιμάνι Λάρνακας θα βρίσκεται αρωγός και σταθερός συνεργάτης στην υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το λιμάνι της Λάρνακας ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τον Ιούνιο του 1973 με αρχικό σχεδιασμό την συμπλήρωση των εργασιών του βασικού τότε Λιμανιού της Κύπρου στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του λιμανιού Αμμοχώστου, το κράτος και η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησαν στην διαχρονική αναβάθμισή του, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου, μετά το νέο λιμάνι Λεμεσού».

Σημειώνεται ότι «το λιμάνι Λάρνακας είναι λιμάνι πολλαπλής χρήσης που εξυπηρετεί όλων των ειδών φορτία, όπως ζωοτροφές, σιτηρά, γυψόχωμα, άλας, σκύρα, ξυλεία, σίδηρο, λιπάσματα, φορτία για τον κλάδο της ενέργειας, αυτοκίνητα, πετρελαιοειδή. Το λιμάνι εξυπηρετεί επίσης κρουαζεριόπλοια, παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν στον ελλιμενισμό πλοίων, φορτοεκφορτώσεις πλοίων, αποθήκευση φορτίων σε καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης, τελωνειακή αποταμίευση και υπηρεσίες διακίνησης επιβατών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λάρνακας ήταν το M.V. Mette Dania στις 18 Ιουνίου 1973, ενώ το Blue Six, ήταν το τελευταίο πλοίο που εξυπηρετήθηκε από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στις 31 Μαρτίου 2022, προ της παραχώρησης του λιμανιού στον επενδυτή».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top