«Τα μακρά κοντά εγίναν» λέει η κυπριακή παροιμία, η καταλληλότερη για να αποτυπώσει το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών. Η παροιμία πάει γάντι με τις ζυμώσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης και ειδικότερα στα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, τα οποία τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθήσουν. Ο διάλογος που διεξάγουν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων παραμένει ζωντανός λόγω της βούλησης που επιδεικνύουν αλλά και της ανάγκης που έχουν για συνεργασία. Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα και εάν δεν υπάρξουν υπερβάσεις και από τα δύο μέρη τότε η προσπάθεια για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές θα ναυαγήσει.
Πηγές από τα δύο κόμματα επιβεβαιώνουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση του διαλόγου. Στεφάνου και Παπαδόπουλος αναμένεται να έχουν τη δεύτερη επίσημη συνάντησή τους, στην οποία θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε μεγάλο βαθμό και είτε θα υπάρξει κατ᾽αρχήν κατάληξη στο όνομα του υποψηφίου ώστε τα δύο κόμματα να απευθυνθούν στα μέλη τους για επικύρωση, είτε η προσπάθεια θα ναυαγήσει. Εάν δεν υπάρξουν υπερβάσεις τότε κανένα από τα ονόματα που έχει τεθεί στο τραπέζι δεν πρόκειται να προκριθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να διευρυνθεί ο κατάλογος των ονομάτων ώστε να αυξηθούν και οι ελπίδες για κατάληξη στην προσωπικότητα που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και των δύο κομμάτων.
Συνεργασία ή plan B
Στα δύο κόμματα υπάρχει προβληματισμός γιατί κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μπει με αξιώσεις στην κούρσα των εκλογών εάν δεν επιτύχει συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή και μονόδρομο ώστε να επιτύχουν το στόχο για αλλαγή διακυβέρνησης το 2023. Την ίδια όμως ώρα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επεξεργάζονται το καθένα το δικό του εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι δρόμοι τους χωρίσουν. Στο ΑΚΕΛ, με βάση την πληροφόρηση που προκύπτει, φαίνεται να έχει προβάδισμα η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, η οποία ήδη τρέχει. Στο τραπέζι βρίσκονται άλλες δύο επιλογές, της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή και του πρύτανη Τάσου Χριστοφίδη. Σε κάθε περίπτωση τυχόν απόφαση του ΑΚΕΛ να πορευτεί χωρίς το ΔΗΚΟ, θα συνοδευτεί με προσπάθεια για συνεργασία με άλλα κόμματα ή οργανωμένα σύνολα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πέρασμα στον δεύτερο γύρο. Στο ΔΗΚΟ τα δεδομένα είναι πιο σύνθετα και οι εναλλακτικές επιλογές περισσότερες, η κάθε μια με το ρίσκο της: Νικόλας Παπαδόπουλος ή άλλη υποψηφιότητα από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, είτε Νίκος Χριστοδουλίδης.
Χριστοδουλίδης-Αβέρωφ
Ο τέως ΥΠΕΞ βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας για να ανακοινώσει το επόμενο βήμα του, και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή τότε θα πρέπει να αναμένεται ότι θα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μελετά τα επόμενα του βήματα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με προσωπικότητες και οργανωμένα σύνολα, ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις του. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές για τον ίδιο αλλά αντιλαμβάνεται ότι θα πιεστούν έντονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία έχει μεγάλες οργανωτικές, επικοινωνιακές και οικονομικές προκλήσεις. Η ανυπαρξία κομματικού μηχανισμού και δομών συνιστά αδυναμία για τον Χριστοδουλίδη, χωρίς ασφαλώς να είναι απαγορευτικό για τη συνέχεια. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία επενδύει το επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα αναδείξει την εμπειρία που διαθέτει ο ίδιος καθώς και το πολυπρόσωπο που του εξασφαλίζει η παρουσία των αξιωματούχων και στελεχών του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα επενδύσει τα μέγιστα στην ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, καθώς και στην αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα επισύρει επίσης τους κινδύνους από τα ρίσκα που προκαλεί μια διακυβέρνηση χωρίς σαφή προσανατολισμό και ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις.
ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ όλα ανοιχτά
Το προεκλογικό παζλ υπολείπεται των αποφάσεων των άλλων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, όπως αυτόνομη κάθοδο με Μαρίνο Σιζόπουλο ή στήριξη άλλης υποψηφιότητας (από Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Κολοκασίδη μέχρι και Νίκο Χριστοδουλίδη). Στη ΔΗΠΑ εκτιμούν ότι τελικά η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αγκαλιαστεί από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, παρά την αρνητική υποδοχή της οποίας έτυχε. Στο στρατόπεδο των Οικολόγων κυρίαρχη είναι η τάση για συμπόρευση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν πολιτική αλλαγή το 2023. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από την ηγεσία του Κινήματος, στις χωριστές επαφές με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Από εκεί και πέρα όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη που θα έχει ο διάλογος ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Στο ΕΛΑΜ υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αυτόνομη κάθοδο και αυτή τη φορά με τον πρόεδρο του κόμματος, Χρίστου Χρίστου. Στοίχημα για το ΕΛΑΜ η διατήρηση της δύναμης που προέκυψε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες εξασφάλισε 24.255 ψήφους (6.78%). Στις προεδρικές του 2018 ο Χρίστου εξασφάλισε ποσοστό 5.65%, (21.846 ψήφους).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις