Tο Κυπριακό είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι «η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης». Υποστήριξε ότι «η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά του ο ‘υπεξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «το Κυπριακό είναι θέμα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ‘υπεξ’ του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «πρέπει να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του ‘Τ/κ λαού’. Η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε «εποικοδομητικές και δημιουργικές ιδέες, καλή προσπάθεια, αλλά η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης». «Αυτή η νοοτροπία, που κατέστρεψε το κράτος εταιρικής σχέσης το 1963, απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004. Το 2017` εγκατέλειψε το τραπέζι στο Γκραντ Μοντανά.
Πέρυσι, είδαμε την ίδια ανειλικρινή στάση από αυτούς στη Γενεύη. Οι Ε/Κ απέρριψαν το μοντέλο ομοσπονδίας από την αρχή. Τώρα, όταν είπαμε ‘η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει πλέον` άρχισαν να αγκαλιάζουν αυτό το μοντέλο», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τα βήματα που έγιναν στα Βαρώσια με την ίδια κατανόηση. «Η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι ισχυρισμοί ότι οι ‘αρχές’ της ‘τδβκ’ προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα θύματα αποτελούν Ε/κ προπαγάνδα».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτό το έχει δείξει μέχρι τώρα στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή η αποφασιστικότητα ισχύει ακόμη σήμερα».
Ερτουγρούλογλου: Η Τουρκία είναι η εγγυήτριά μας
Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, είναι θέμα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία δεν είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Τουρκία είναι η πατρίδα μας, είναι η εγγυήτρια μας», είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ερωτηθείς εάν οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023 θα έχουν αντίκτυπο στην επίλυση του Κυπριακού, είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα έχουν. Ενόσω το καθεστώς κράτους που δεν πρέπει να έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά το έχει, δεν εξισώνεται με το το καθεστώς κοινότητας του κράτους που δεν πρέπει να έχουν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά το έχουν, δεν πρόκειται να πετύχει οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία».
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι ούτε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε. Υπερασπιζόμαστε την πιο σωστή πολιτική που μπορούμε να υπερασπιστούμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την κυριαρχική ισότητα, το ισότιμο διεθνές καθεστώς».
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση για παράταση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, είπε ότι το λάθος που γίνεται επί χρόνια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνοντας τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης είναι να «αντιμετωπίζουν τους Ελληνοκύπριους ως κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας τη συγκατάθεση αυτού του κράτους. Κανείς δεν ρωτάει εμάς».
«Επειδή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είμαστε μια κοινότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας που στην πραγματικότητα είναι ελληνικό κράτος. Πρόσφατα, αρχίσαμε να λέμε τα εξής στους αξιωματούχους του ΟΗΕ, τόσο στο νησί όσο και στα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη. ‘Είτε θα κάνετε μια επίσημη συμφωνία και μαζί μας είτε η παρουσία του ΟΗΕ στην ‘τδβκ’ μπορεί να τερματιστεί’. Ο κόσμος ήδη γνωρίζει ότι δεν είστε μια στρατιωτική μονάδα που διασφαλίζει την ειρήνη στο νησί. Τα χειρότερα χρόνια των Τουρκοκυπρίων από το 63 έως το 74, οι θηριωδίες στις οποίες υποβλήθηκαν όλοι οι Τουρκοκύπριοι, οι ομαδικοί τάφοι, οι εξαφανίσεις, όλα αυτά συνέβησαν στα χρόνια που υπήρχαν στο νησί στρατιώτες του ΟΗΕ με την ονομασία Ειρηνευτική Δύναμη», είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις