Eλπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και μια μελλοντική συμφωνία, δημιουργεί η προοπτική ενός κοινά αποδεκτού μελλοντικού καθεστώτος «ουδετερότητας» για την χώρα.
Μετά από σχεδόν πέντε εβδομάδες πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμος να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά το μελλοντικό καθεστώς «ουδετερότητας» της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να φέρνει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές, δημιουργώντας προσδοκίες ειρήνευσης.
Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ωστόσο ότι η όποια τέτοια συμφωνία περί ουκρανικής «ουδετερότητας», εάν και εφόσον επιτευχθεί, θα πρέπει εν συνεχεία να τεθεί σε δημοψήφισμα και, εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό λαό στο πλαίσιο δημοψηφίσματος, έπειτα να εισαχθεί στο τροποποιημένο-αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας. Για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία, από την στιγμή που εκείνη θα αρχίσει να υλοποιείται, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες.
Ρωσική αναδίπλωση
Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών προστίθεται η δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει την πολεμική της δράση στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει μέρος των δυνάμεων της από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό βορρά, χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί κατάπαυση του πυρός. Στο πεδίο παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων, με την Ουάσιγκτον ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτική για τις ρωσικές προθέσεις και να κάνει λόγο για «επανατοποθέτηση» και όχι «απόσυρση». Οι μάχες συνεχίστηκαν γύρω από τα προάστια του Κιέβου το απόγευμα της Τρίτης, ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της πόλης. Αργά το βράδυ υπήρχαν αναφορές για σειρήνες στο Λβιβ.
Η επόμενη μέρα
Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες των Financial Times, οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ήδη συζητήσει πολλά από τα πρακτικά ζητήματα της υπό διαπραγμάτευση «ουδετερότητας». Σε ένα τέτοιο μελλοντικό πλαίσιο, οι Ουκρανοί θα καλούνταν από την πλευρά τους, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, να απαρνηθούν επισήμως κάθε προοπτική ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτούν πως δεν πρόκειται να φιλοξενήσουν ξένες στρατιωτικές βάσεις εντός των εδαφών τους, έχοντας όμως εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα δύο πράγματα: εγγυήσεις ασφαλείας (που λέγεται πως θα μπορούσαν να θυμίζουν και το περί συλλογικής άμυνας Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ) από ξένες εγγυήτριες δυνάμεις (μεταξύ αυτών και δυτικές) και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Ουκρανοί παρουσιάζονται παράλληλα έτοιμοι να δεσμευτούν ότι δεν θα επιδιώξουν να ανακτήσουν με στρατιωτικά μέσα τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται σήμερα υπό de-facto ρωσικό έλεγχο όπως είναι η Κριμαία. Ειδικά το θέμα της Κριμαίας, λέγεται πως θα μπορούσε να συνεχίσει να συζητείται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων για ένα διάστημα… 15 ετών. Τι θα γίνει όμως με το άλλο θέμα των de-facto αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ; Θα γίνουν και εκείνες «Κριμαία»; Γιατί η πλευρά του Κιέβου δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο…
Το κεντρικό ερώτημα που ανακύπτει πια είναι το εάν και κατά πόσο η όποια συμφωνία περί ουκρανικής «ουδετερότητας» μπορεί: πρώτον να υλοποιηθεί και δεύτερον να φέρει την ειρήνη;
Ερντογάν σε πρώτο πλάνο
Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με ιδιαίτερη ανησυχία, εξαιτίας της σαφέστατης προσπάθειας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί πολιτικά και διπλωματικά την κατάσταση για να αποκομίσει οφέλη. Η Τουρκία, ούσα η ίδια εισβολέας και με στρατεύματα κατοχής σε ευρωπαϊκό έδαφος, εμφανίζεται ως ειρηνοποιός και μεσολαβητής ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Την αντίφαση αυτή ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ψέγοντας τη στάση της Τουρκίας να μην συμμορφωθεί με το εμπάργκο έναντι των ρωσικών πτήσεων.
«Είμαστε μια χώρα που καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και η μόνη χώρα την οποία οι πλευρές εμπιστεύονται για την αντικειμενικότητά της, την ειλικρίνειά της και την φιλία της», ανέφερε ο Τοὐρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη. Προσφωνώντας τη συνάντηση ο Ερντογάν ανέφερε πως θα ήταν προς το συμφέρον όλων η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο που πρέπει πλέον οι συνομιλίας να καταλήξουν σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε, ενώ ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει για το μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρουν, έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις