ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάγκη αντιμετώπισης του κύματος προσφύγων από Ουκρανία - Βασικό κριτήριο η προστασία τους

Ανάγκη αντιμετώπισης του κύματος προσφύγων από Ουκρανία - Βασικό κριτήριο η προστασία τους

Η πολύ δύσκολη κατάσταση, που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της υποδοχής του τεράστιου κύματος προσφύγων από την Ουκρανία, καθιστά αδήριτη την ανάγκη αντιμετώπισης των αναγκών αυτών των ανθρώπων, υπογράμμισε ο βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), ο οποίος συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή συνεδρία, με θέμα τον απολογισμό της επιτόπιας επίσκεψης μελών της Επιτροπής σε κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Λέσβο και Σάμο, την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη νέα νομοθεσία που διέπει το πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε τις ουσιαστικές βελτιώσεις που διαπιστώνονται όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

Αναφέρεται ότι έκανε επίσης ειδική αναφορά στην αξιοσημείωτη βελτίωση που έχει σημειωθεί όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και στην πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, συγκριτικά με προηγούμενες επισημάνσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα, το 2015.

Θα πρέπει λοιπόν, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, «να εστιάσουμε στη συνολική εικόνα, που είναι θετική και όχι σε επιμέρους λεπτομέρειες που ενδεχομένως να χρήζουν βελτίωσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Επομένως, υπογράμμισε πως προκύπτει επιτακτική πλέον η ανάγκη κατηγοριοποίησης προσφύγων και ομάδων μεταναστών, με βασικό κριτήριο την ανάγκη προστασίας τους και όχι την εθνικότητά τους.

Σημείωσε περαιτέρω πως «η πολύ δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της υποδοχής του τεράστιου κύματος προσφύγων από την Ουκρανία καθιστά αδήριτη την ανάγκη αντιμετώπισης των αναγκών αυτών των ανθρώπων».

Προστίθεται ότι όσον αφορά στις κατηγορίες, που δέχεται η Ελλάδα από ΜΚΟ, για επαναπροωθήσεις ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη για να αιτηθούν άσυλο, ο κ. Χατζηγιάννη τις απέρριψε, ως αβάσιμες, αναφέροντας ότι κατά τις συζητήσεις με μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), ο οποίος, όπως επισήμανε, αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό επιτήρησης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, δεν υπήρξαν τέτοιες αναφορές.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, στηριζόμενες μόνο σε επιμέρους αναφορές μελών μερικών οργανώσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε, τέλος, την επείγουσα ανάγκη εξάρθρωσης των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων, τα οποία προωθούν συστηματικά πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top