Υπάρχει ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες “γουστάρουν τα κακά αγόρια”. Τώρα μία νέα μελέτη μας ενημερώνει πως οι γυναίκες πέφτουν θύματα της γοητείας ενός άντρα, όταν ο ίδιος είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικός, και μπορούν να ανεχθούν την “κακή” του συμπεριφορά, λίγο παραπάνω από την “κακή” συμπεριφορά των αντρών που είναι λιγότερο ελκυστικοί.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο στο Ανατολικό Κεντάκι στις ΗΠΑ, προχώρησαν σε αντίστοιχη μελέτη και έφτασαν στο αποτέλεσμα πως οι γυναίκες μπορούν να εντυπωσιαστούν από έναν όμορφο άντρα, ενώ η πρώτη εικόνα που δέχονται από αυτόν, τις επηρεάζει βαθιά για το πως βλέπουν την μετέπειτα συμπεριφορά του.
Μας γοητεύει ο άγγελος ή ο διάβολος;
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gender Issues και οι ψυχολόγοι Jeremy Gibson και Jonathan Gore, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης κάνουν λόγο για το "φαινόμενο φωτοστέφανου" και το "φαινόμενο του διαβόλου".
Ειδικότερα, ένας ελκυστικός άντρας με θετικά χαρακτηριστικά «φωτοστέφανο», επηρεάζει πολύ τις γυναίκες για το πως οι ίδιες βλέπουν την μελλοντική του συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα όμορφο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να γίνει ανεκτό, ακόμα και όταν συμπεριφέρεται απρεπώς, ενώ αν το πρόσωπο είναι λιγότερο όμορφο τότε οι γυναίκες του θέτουν ένα όριο «κακής συμπεριφοράς».
Το πείραμα
Στη μελέτη συμμετείχαν 170 γυναίκες οι οποίες κλήθηκαν να κρίνουν την συμπεριφορά αντρών (όμορφων και άσχημων), σύμφωνα με δύο συγκεκριμένα σενάρια.
Στο πρώτο σενάριο τόσο ένας όμορφος όσο και ένας άσχημος άντρας ζήτησε από τη γυναίκα να δανειστεί έναν στυλό, ενώ στο δεύτερο σενάριο της ζήτησε εντελώς ξαφνικά να βγάλουν μία φωτογραφία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο πρώτο σενάριο δεν φάνηκε να παίζει ρόλο η ελκυστικότητα των αντρών, στο δεύτερο σενάριο όμως -αυτό με την φωτογραφία-, οι ελκυστικοί άντρες δεν κρίθηκαν τόσο αυστηρά, όσο οι μη ελκυστικοί άντρες. Οι γυναίκες έκριναν ότι οι όχι και τόσο εμφανίσιμοι άντρες είχαν περάσει την επιτρεπτή γραμμή.
Μετράει όντως η πρώτη εντύπωση;
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η φυσική ελκυστικότητα είναι γνωστό ότι δρα ως σύνθημα για τον καθορισμό αντιλήψεων των άλλων προσώπων. Ειδικότερα, η κατοχή ενός θετικού χαρακτηριστικού μπορεί να οδηγήσει σε μία θετική γνωστική προκατάληψη του ατόμου που το έχει, σε αντίθεση με την κατοχή ενός αρνητικού χαρακτηριστικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία αρνητική προκατάληψη.
Οι ψυχολόγοι Jeremy Gibson και Jonathan Gore, υπογραμμίζουν πως αυτές οι θετικές ή αρνητικές προκαταλήψεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε νομικά ζητήματα, ειδικότερα όταν ένα πρόσωπο βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου.
Λέτε να γουστάρουμε τα κακά αγόρια;
Μια λαϊκή παροιμία λέει πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», άρα ο μύθος που υποστηρίζει ότι εμείς τα κορίτσια γουστάρουμε τα κακά αγόρια, ίσως να βασίζεται κάπου. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά, το οποίο δεν είναι άλλο από το: "ας μην τα γενικεύουμε όλα».
Σίγουρα στο διάβα μας έχουν πέσει οι περίφημοι «αλήτες», που ακόμη τους θυμόμαστε με χαμόγελο και αγάπη. Αυτοί που μας δυσκόλεψαν, μας έψησαν το ψάρι στα χείλη, και μας ζόρισαν με την ενότητα σχέση. «Είμαστε ή δεν είμαστε μαζί;» αναρωτιόμασταν κάτι νεανικά βράδια με κλάματα στα μάτια.
Φάση ήταν και πέρασε. Ωριμάσαμε, μεγαλώσαμε και μάθαμε πως η ατάκα της μαμάς "Να βρεις ένα καλό παιδί", είναι κάτι παραπάνω από σοφή. Γιατί μπορεί να δαγκώσαμε λίγο την λαμαρίνα με τα «κακά» παιδιά, ή τέλος πάντων με αυτά που δεν ήταν τα ιδανικά για εμάς, αλλά τα «καλά» παιδιά ήταν τελικά αυτά που κέρδισαν την καρδιά μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις