Ο Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης σε παρέμβασή του στην Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τη Μετανάστευση που συνεδρίασε στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι πρώτιστη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Στην ίδια διάσκεψη, ο εργασίες της οποίας άρχισαν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο, συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Χρύσης Παντελίδης (με φυσική παρουσία), Μαρίνα Νικολάου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου (μέσω διαδικτύου).
Όπως ανακοίνωσε η Βουλή ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση και εξέλιξη του FRONTEX καταθέτοντας σχετική τροπολογία, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου του FRONTEX προς αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Επίσης αναφέρθηκε στη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας του οργανισμού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του.
Στην ανακοίνωση της Βουλής διευκρινίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τη Μετανάστευση, η κ. Νικολάου στην ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, ο κ. Παντελίδης στην ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η κ. Ατταλίδου στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Οι ΟΕ ασχολήθηκαν με τη διαμόρφωση των προσχεδίων προτάσεών τους προς την Ολομέλεια.
Όπως αναφέρεται περαιτέρω η κ. Νικολάου, σε παρέμβασή της κατά τις εργασίες της ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, επέκρινε το γεγονός ότι οι προτάσεις για την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, την αναδιάρθρωση της νομισματικής ένωσης και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων χαρακτηρίζονται από ασάφεια.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις αγνοούν τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, με κίνδυνο να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες ανισότητες για τους πολίτες τόνισε η κα Νικολάου.
Επικαλούμενη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καταδεικνύει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής εργασιακής νομοθεσίας, η κ. Νικολάου πρότεινε τη θέσπιση ενός δίκαιου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα όσον αφορά την τηλεργασία, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας.
Στο πλαίσιο συζήτησης της ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε σε προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν στην ανάπτυξη ενός αλγόριθμου προς διαπίστωση της αξιοπιστίας των πληροφοριών στο διαδίκτυο και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ο κ. Παντελίδης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων πρέπει να συνάδει με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και να μην λειτουργήσει κατά τρόπο που να περιορίζει αθέμιτα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Εξάλλου, κατά τη συζήτηση πρότασης για θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την «έξυπνη εργασία» («smart working»), o κ. Παντελίδης σημείωσε την ανάγκη αναγνώρισης και διασφάλισης του δικαιώματος του εργαζόμενου στην αποσύνδεση.
Η κ. Ατταλίδου, σε παρέμβασή της στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, τόνισε τη σημασία ανάληψης ενεργού ρόλου από τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα από την τοπική αυτοδιοίκηση, για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η κ. Ατταλίδου πρότεινε την εφαρμογή δραστικών πολιτικών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τα μίνι-δάση Miyawaki, τα οποία, όπως επισήμανε, δημιουργούνται με πυκνή φύτευση ιθαγενών ειδών, αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα συμβατικά δάση και παράγουν περισσότερη βιοποικιλότητα αποθηκεύοντας περισσότερο άνθρακα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις