ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή προσβολή: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο 12 μήνες νωρίτερα

Καρδιακή προσβολή: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο 12 μήνες νωρίτερα

Μια επαναστατική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών νόσων δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη και έχοντας ως όχημα τους οφθαλμούς.

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αναλύσει σαρώσεις του αμφιβληστοειδούς που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον οφθαλμίατρο και μπορεί να εντοπίσει ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου στον αμφιβληστροειδή, που αναγνωρίζονται από τις αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του.

Σύμφωνα με το Nature Machine Intelligence, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank, διαπίστωσαν ότι το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση προβλεπτικών αλγορίθμων είχε ακρίβεια μεταξύ 70% και 80% και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας μηχανισμός για μια τη διερεύνηση εις βάθος της καρδιαγγειακής υγείας.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς και της καρδιάς περισσότερων από 5 χιλιάδων ατόμων. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε συσχετισμούς μεταξύ της παθολογίας στον αμφιβληστροειδή και μεταβολών στην καρδιά του ασθενούς. Έπειτα, συνδυάζοντας στοιχεία σχετικά με το εκτιμώμενο μέγεθος της αριστερής κοιλίας και την αποτελεσματικότητά της άντλησης με βασικά δεδομένα του ασθενούς, η τεχνολογία μπορούσε να προβλέψει με σχετική ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τους επόμενους 12 μήνες.

Επί του παρόντος, λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα άντλησης της αριστερής κοιλίας ενός ασθενούς μπορούν να προσδιοριστούν μόνο μέσω διαγνωστικών εξετάσεων όπως η ηχοκαρδιογραφία ή η μαγνητική τομογραφία καρδιάς, εξετάσεις ακριβές για τον ασθενή.

«Αυτή η τεχνική μπορεί να φέρει επανάσταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο της καρδιακής νόσου. Οι σαρώσεις αμφιβληστροειδούς είναι σχετικά φθηνές και χρησιμοποιούνται συνήθως από αρκετούς οφθαλμίατρους. Ως αποτέλεσμα του αυτοματοποιημένου ελέγχου, οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης, θα μπορούσαν να παραπεμφθούν αμέσως για καρδιολογικές εξετάσεις. Οι σαρώσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πρώιμων σημείων καρδιακής νόσου» σημειώνει ο καθηγητής Alex Frangi, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top