Στήριξη προς τους πατατοπαραγωγούς από τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες θα ζητήσει το ΑΚΕΛ, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση του προς τους παραγωγούς.
Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε χωράφια πατατοπαραγωγών στην Ξυλοφάγου, που επλήγησαν από τον παγετό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σήμερα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ήρθαμε για να μιλήσουμε με τους παραγωγούς και να δούμε από κοντά την καταστροφή στις πατατοφυτείες κυρίως εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου καιρού. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του Μάρτη και ο καιρός είναι καθαρά χειμωνιάτικος».
Πρόσθεσε ότι «οι παγετοί και γενικά ο καιρός έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα και έχει καταστρέψει τις φυτείες γι‘ αυτό ήρθαμε να δούμε τις καταστάσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Οι καταστάσεις αυτές προστίθενται στα ζητήματα της ακρίβειας και του γενικότερου κλίματος που εδώ και καιρό έχει διαμορφωθεί και έγινε ακόμα χειρότερο τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ηρθαμε συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «για να μιλήσουμε με τους παραγωγούς, να μας ενημερώσουν για την κατάσταση και την ίδια ώρα να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και πρωτίστως τρόπους στήριξης τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να είναι στο χώρο της αγροτικής παραγωγής που ξέρουμε ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους παραγωγούς, που είναι μια πολύ βασανισμένη ομάδα και τάξη ανθρώπων. Θα ακούσουμε τα προβλήματα, θα τα μεταφέρουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα αρμόδια υπουργεία και θα ζητήσουμε στήριξη σ‘ αυτό τον κόσμο για να μπορέσει ν‘ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες».
Σε ερώτηση κατά πόσον έχει οποιεσδήποτε εισηγήσεις απάντησε πως «δυστυχώς είναι συχνές οι καταστροφές και η ιδιαιτερότητα φέτος είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι με φόντο μια γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο και διεθνώς που δεν είναι καλή. Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας και πώς θα είναι οι επιπτώσεις που σίγουρα θα είναι αρνητικές στην κοινωνία, στα νοικοκυριά και πάνω στην οικονομία».
Είναι γι’ αυτό το λόγο συνέχισε «που πρέπει να έχουμε μια κατ‘ ιδίαν άποψη και μια ζώσα εμπειρία αναφορικά με το μέγεθος των προβλημάτων και το μέγεθος της ζημιάς για να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης. Υπάρχουν και οι παραδοσιακοί τρόποι, διαδικασίες και κανονισμοί αλλά εκεί που υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα πάντοτε πρέπει να υπάρχει και μια ιδιαίτερη φροντίδα».
Εξάλλου ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ανέφερε ότι «δυστυχώς, επαληθευόμαστε, μέρα με μέρα. Εκτός του ότι τα αυξημένα κόστη παραγωγής και στους κτηνοτρόφους και στους γεωργούς είναι δεδομένα, ήρθε το κερασάκι στην τούρτα με την ολοκληρωτική καταστροφή λόγω των παγετών».
Εχουμε συζητήσει, συνέχισε, «το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές στην Επιτροπή Γεωργίας αλλά την ερχόμενη Τρίτη το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση. Δηλαδή θα συζητηθούν τόσο τα αυξημένα κόστη παραγωγής όσο και τα σιτηρά, το χαλλούμι και οι αποζημιώσεις σήμερα», αφού όπως εξήγησε «με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν πρόκειται να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να αντέξει με τα αυξημένα κόστη».
Τουναντίον, συνέχισε, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έχουν ζημιές, ενώ ιδιαίτερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου οι πατατοκαλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Θα επιμένουμε ότι πρέπει άμεσα το κράτος μακριά από γραφειοκρατίες, να ενισχύσει τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, διαφορετικά δεν θα έχουμε πρωτογενή τομέα» είπε και σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που βγαίνει με τα πράματα τα οποία είδαμε σήμερα».
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Ζορλής μέλος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών ανέφερε πως «αυτή δεν είναι μόνο καταστροφή. Είναι μια θεομηνία γιατί δεν μου έχει ξανασυμβεί να ποτίζεις τα χωράφια για 12 βράδια συνεχόμενα ώστε να τα σώσεις από την καταστροφή». Σημείωσε πως «όλες οι πατάτες που έχουν ποτιστεί είναι κατεστραμμένες. Θα καταστραφεί το ρίζωμα και αυτό θα φανεί στις επόμενες μέρες, ενώ οι υπόλοιπες πατάτες που δεν ποτίζονταν είναι επίσης κατεστραμμένες».
Πρόσθεσε ότι «το κράτος και η Πολιτεία πρέπει να έρθει αρωγός και να δώσει εδώ και τώρα οικονομική βοήθεια για να ζήσουν οι οικογένειες πρώτα και μετά να αποζημιώσει όχι από τα σχέδια ασφάλισης, διότι αυτά είναι πατσιαρίσματα. Είναι σαν να θέλω μεταμόσχευση νεφρών και μου δίνεις μια μπουκάλα αίμα ή δύο ορούς», είπε χαρακτηριστικά.
Θέλει συνέχισε «πολιτική απόφαση και να δουν τον κόσμο, διότι με τα μυαλά που έχουμε διαβλέπω ότι σε μια δεκαετία, δεν θα έχει αγροτικός ή κτηνοτροφικός κλάδος στον τόπο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζορλής είπε πως δεν πρόκειται να αφήσει το παιδί του με αυτά τα δεδομένα να ασχοληθεί με τη γεωργία, ότι η δική του παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς και ότι από τις προηγούμενες καταστροφές στις φυτείες του έλαβε κάποια χρηματική αποζημίωση που δεν είναι όμως αρκετή.
Δήλωσε απογοητευμένος που βλέπει τους κόπους του να πηγαίνουν χαμένοι, σημείωσε πως εάν δεν έχει βοήθεια και στήριξη από το κράτος δεν θα ξαναφυτέψει πατάτες, όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί το πρατήριο βενζίνης θέλει τα χρήματα του, οι εταιρείες των φαρμάκων ζητούν τα δικά τους και σημείωσε πως έχει δώσει 18 χιλιάδες ευρώ μόνο για πατατόσπορο.
Προεδρικές εκλογές
Εξάλλου, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του κατά πόσον το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει για τις προεδρικές εκλογές και κατά πόσον λέει «όχι» σε ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ως η πρόταση ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει για τις προεδρικές εκλογές όταν θα είναι έτοιμο και όταν θα κάνει τις διαδικασίες και τις επαφές του».
Επανέλαβε πως «είμαστε σε επαφή με διάφορα κόμματα και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα μιλήσουμε και δημόσια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις