Συνεργασίες μέσω διμερών ή και τριμερών συμφωνιών με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που συνδέεται με το υδατικό και τους υδάτινους πόρους, προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτο Κύπρου με τίτλο «Η Υδροδιπλωματία και Ασφάλεια των Υδάτων στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής», την οποία ανέγνωσε η λειτουργός Γιάννα Οικονομίδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει ή βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει Μνημόνια Συναντίληψης για διμερή ή τριμερή συνεργασία με γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Κατάρ, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων.
Όπως σημείωσε ο κ. Καδής, η Κύπρος είναι αισιόδοξη ότι μέσω της συλλογικής δράσης και μέσω της υιοθέτησης προσεγγίσεων συνεργασίας για την επίλυση κοινών προκλήσεων, «μπορούμε να συμβάλουμε σε μια βιώσιμη, ολοκληρωμένη και ανθεκτική -για το κλίμα- διαχείριση των υδάτινων πόρων, προάγοντας παράλληλα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, η οποία έχει αυξημένη σημασία, ειδικά τώρα, υπό το φως της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης, όχι πολύ μακριά από εμάς».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καδής ανέφερε πως τόσο, η Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη όσο και η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, τονίζουν τον δια τομεακό ρόλο του νερού και τις ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ του νερού και πολλών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, την Κλιματική Αλλαγή, την Ασφάλεια, την Ενέργεια, την Υγεία και τα Τρόφιμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Υδροδιπλωματία αποτελεί μια αναδυόμενη έννοια η οποία μπορεί να παρέχει επιπρόσθετα μέσα για αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το νερό και μπορεί να εξυπηρετήσει συνεργασίες μεταξύ κρατών που μοιράζονται κοινές απειλές και προκλήσεις εξαιτίας του υδατικού.
Παράλληλα, συνέχισε, η υδροδιπλωματία κερδίζει έδαφος στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής, ως ένα εργαλείο για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα, όπως δόθηκε ως παράδειγμα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για τη διπλωματία των υδάτων, τα οποία εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2018.
Σημείωσε επίσης πως αυτού του είδους η συνεργασία, είναι ακόμη πιο σημαντική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής και έχουν κατηγοριοποιηθεί ως μια από ένα από τα παγκόσμια «Κύρια σημεία Κλιματικής Αλλαγής».
Ο κ. Καδής είπε πως η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εξαίρετων σχέσεων που έχει με τις γειτονικές της χώρες, μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια διεθνή πρωτοβουλία το 2019, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Εκδήλωση του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης υπεγράφη η 1η Διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου και τον Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, Fadi Comair.
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet Catalano, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας, και μέσω λειτουργού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κορνήλιος Κορνηλίου.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις