ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Όπως την όρισε η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, η Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία, κάθε χρόνο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Φέτος, αυτή πέφτει σήμερα, Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, είναι να αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία των ανθρώπων καθώς και οι συνέπειες της αϋπνίας.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, το σύνθημα της ημέρας, φέτος, είναι «Ποιοτικός Ύπνος, Υγιής Νους, Ευτυχισμένος Κόσμος», και στόχος της είναι να δοθεί έμφαση στη σπουδαιότητα του ύπνου και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει την ποιότητας ζωής μας, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας.

Με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή μας, ο ύπνος αποτελεί έναν από τους βιολογικούς πυλώνες την ανθρώπινης ύπαρξης ενώ, η μακροχρόνια στέρησή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η άνοια και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου, επιπλέον, δημιουργεί αύξηση της όρεξης που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Την τελευταία 50ετία, στον δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι έχουν μειώσει κατά δύο ώρες περίπου τη μέση διάρκεια ύπνου τους με μεγάλο ποσοστό των πολιτών να κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες καθημερινά – ποσοστό που θεωρείται το ελάχιστο απαραίτητο για να μην εμφανιστούν προβλήματα από τη στέρησή του.

Η μεσημεριανή σιέστα
Εκτός από τον βραδινό ύπνο, στην καλύτερη υγεία συμβάλλει, και η μεσημεριανή σιέστα την οποία και δεν πρέπει να ενοχοποιούμε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνήθεια της μεσημεριανής σιέστας στη χώρα μας, η οποία τείνει να εκλείψει, σε συνδυασμό με στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό προφίλ του πληθυσμού.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε οικοδομή στην Κισσόνεργα - Τον βρήκε πολίτης

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην περιοχή της Κισσόνεργας, το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top