ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Όπως την όρισε η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, η Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία, κάθε χρόνο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Φέτος, αυτή πέφτει σήμερα, Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, είναι να αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία των ανθρώπων καθώς και οι συνέπειες της αϋπνίας.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, το σύνθημα της ημέρας, φέτος, είναι «Ποιοτικός Ύπνος, Υγιής Νους, Ευτυχισμένος Κόσμος», και στόχος της είναι να δοθεί έμφαση στη σπουδαιότητα του ύπνου και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει την ποιότητας ζωής μας, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας.

Με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή μας, ο ύπνος αποτελεί έναν από τους βιολογικούς πυλώνες την ανθρώπινης ύπαρξης ενώ, η μακροχρόνια στέρησή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η άνοια και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου, επιπλέον, δημιουργεί αύξηση της όρεξης που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Την τελευταία 50ετία, στον δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι έχουν μειώσει κατά δύο ώρες περίπου τη μέση διάρκεια ύπνου τους με μεγάλο ποσοστό των πολιτών να κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες καθημερινά – ποσοστό που θεωρείται το ελάχιστο απαραίτητο για να μην εμφανιστούν προβλήματα από τη στέρησή του.

Η μεσημεριανή σιέστα
Εκτός από τον βραδινό ύπνο, στην καλύτερη υγεία συμβάλλει, και η μεσημεριανή σιέστα την οποία και δεν πρέπει να ενοχοποιούμε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνήθεια της μεσημεριανής σιέστας στη χώρα μας, η οποία τείνει να εκλείψει, σε συνδυασμό με στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό προφίλ του πληθυσμού.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top