Έρευνα της εκπομπής Panorama της τηλεόρασης του BBC υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας πως η αρχή συσσώρευσης της τεράστιας περιουσίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε με αδιαφανή τρόπο.
Επικαλούμενη αντίτυπο εγγράφου των ρωσικών νομικών υπηρεσιών, η εκπομπή ανέφερε πως το 1995 ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε σε δημοπρασία του ρωσικού κράτους την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατομμυρίων λιρών.
Το έγγραφο αυτό, προϊόν εισαγγελικής έρευνας που δεν προχώρησε, αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πούλησε την ίδια εταιρεία πίσω στο ρωσικό κράτος δέκα χρόνια αργότερα έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το BBC, σε δίκη στο Λονδίνο σε βάρος του το 2012 με ενάγοντα τον συνεργάτη του το 1995 Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην ουσία παραδέχθηκε ότι είχε δώσει στον Μπερεζόφκσι 10 εκ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχο του Κρεμλίνου ώστε να αποκτήσει τη Sibneft.
Το νομικό έγγραφο προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων ήθελε να απαγγείλει κατηγορία απάτης κατά του κ. Αμπράμοβιτς. Η υπόθεση δεν προχώρησε, ωστόσο, καθώς όπως είπε στην κάμερα του BBC ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ ο Αμπράμοβιτς ήταν προστατευόμενος του τότε Προέδρου Γέλτσιν. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή, πάνω από τα μισά χρήματα για την αγορά της Sibneft ο Αμπράμοβιτς τα βρήκε στην ουσία από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση μέσω προκανονισμένου τραπεζικού δανείου.
Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του το 1999, όταν κυκλοφόρησε ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όπως υποστήριξε στην εκπομπή, επρόκειτο για μια στημένη επιχείρηση για να αποδομηθεί η έρευνά του.
Το BBC τόνισε ότι ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον ενδότερο κύκλο του Κρεμλίνου όταν τα ηνία ανέλαβε ο Βλάντιμιρ Πούτιν το 2000.
Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε σε κοινοπραξία που αγόρασε μία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, τη Slavneft. Για την εταιρεία αυτή υπήρχε ενδιαφέρον και από κινεζικό όμιλο, αλλά μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.
Δεν υπάρχει υπόνοια ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε για την απαγωγή, αλλά ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Μίλοφ δήλωσε στην εκπομπή Panorama ότι ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει εξαρχής ότι η Slavneft θα κατέληγε στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Οι δικηγόροι του Ρώσου ολιγάρχη, που υπόκειται πλέον σε αυστηρές κυρώσεις από τη βρεφική κυβέρνηση, απορρίπτουν οποιαδήποτε υπόνοια περί παράνομων ενεργειών που οδήγησαν στην απόκτηση περιουσίας από τον πελάτη τους.
Η εκπομπή παρουσίασε επίσης αναφορά των ισπανικών υπηρεσιών πάταξης οργανωμένου εγκλήματος από το 2010 που χαρακτήριζε τον Αμπράμοβιτς «διαχειριστή των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων» του Πούτιν.
Ο κ. Μίλοφ σχολίασε ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ίσως μοιράζεται την περιουσία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος «ποτέ μα ποτέ δεν θα παραχωρούσε τίποτα σε κανέναν αν δεν είχε απευθείας οικονομικό συμφέρον».
Οι δικηγόροι του κ. Αμπράμοβιτς είπαν ότι ο πελάτης τους απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι τύγχανε της προστασίας του Γέλτσιν και τώρα του Πούτιν ή ότι ενεργεί ως «οικονομικός διευθυντής» του νυν Ρώσου Προέδρου.
Την ισπανική αναφορά επικαλέστηκε πάντως σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει των κυρώσεων κατά ολιγαρχών μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις