Κατάλογο 225 έργων στήριξης των κρατών μελών στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα. Οκτώ από αυτά τα νέα έργα αφορούν την Κύπρο και επικεντρώνονται στη στήριξη για ανακαινίσεις κτιρίων, την ψηφιακή καινοτομία στον χρηματοοικονομικό τομέα, τη λογιστική σε δεδουλευμένη βάση, τη βελτίωση των γνώσεων των πολιτών για χρηματοοικονομικά ζητήματα, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Τα 225 έργα τα οποία ενέκρινε η Κομισιόν θα χρηματοδοτηθούν με τη χρήση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument - TSI) και επικεντρώνονται σε έργα για τον εκμοντερνισμό και βελτίωση της ανθεκτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και προώθησης την ανθεκτικότητας των οικονομιών καθώς και ενίσχυσης της ικανότητάς τους να αντιδρούν σε κρίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές υποστηρίζονται από το TSI με συνολικά 116,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2022. Το TSI παρέχει επίσης τη δυνατότητα παροχής ειδικά προσαρμοσμένης εμπειρογνωμοσύνης για το κάθε κράτος μέλος, στη βάση των αναγκών και των αιτημάτων τους.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αρκετά από αυτά τα μεταρρυθμιστικά έργα περιλαμβάνονται στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αξιοποίηση των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες στην επίτευξη μεταρρυθμίσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους, να στηρίξουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους, να τις προετοιμάσουν για τη διττή, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και να διασφαλίσουν αποτελεσματικές και ευέλικτες δημόσιες διοικήσεις» ανέφερε σχετικά η κ. Φερέιρα.
Τα έργα που αφορούν την Κύπρο περιλαμβάνουν την προσαρμογή και εφαρμογή του εργαλείου χρηματοοικονομικής αναφοράς και ενοποίησης για τη μετάβαση στη λογιστική δεδουλευμένης βάσης, τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου για την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας Κύπρου, τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής και της επιχειρησιακής διακυβέρνησης του Υπουργείου Εξωτερικών, τη στήριξη στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το αποτελεσματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, στήριξη για τις διαδικασίες ανακαίνισης κτηρίων, εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση των γνώσεων των καταναλωτών για χρηματοοικονομικά θέματα καθώς και συμμετοχή της Κύπρου σε πρότζεκτ κατάρτισης για την εποπτεία του ψηφιακού χρηματοοικονομικού τομέα για το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το 36% όλων των αιτημάτων από όλη την ΕΕ για στήριξη στο πλαίσιο του TSI για το 2022 αφορούν την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το 51% αφορούν τους στόχους για την ψηφιακή μετάβαση. Από το σύνολο των έργων, το 57% συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το 30% των έργων του TSI για το 2022 αφορούν επίσης μεταξύ άλλων πολυκρατικά ή πολυπεριφερειακά έργα, δηλαδή έργα που παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε διάφορα κράτη μέλη ή περιφέρειες, και το 50% συνδέονται με λεγόμενα «εμβληματικά έργα», δηλαδή έργα που εντάσσονται στις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως ο τουρισμός, το κύμα ανακαινίσεων, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, η δημόσια διοίκηση και η ένταξη των μεταναστών.
Ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, δύο από τα οκτώ έργα που έχουν εγκριθεί κατατάσσονται στην κατηγορία των έργων που αφορούν πάνω από ένα κράτη μέλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις