Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις - «Όλοι πρέπει να δράσουν»

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις - «Όλοι πρέπει να δράσουν»

Με κεντρικό μήνυμα «όλοι πρέπει να δράσουν» ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου συντάσσεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, η παχυσαρκία στην Κύπρο ανέρχεται στο 27,8 % (28,8% στους άντρες και 26,9% στις γυναίκες), ενώ η έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνής Οργανισμού Υγείας (2018) σε 40 χώρες κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18-21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στο σώμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοαρθρίτιδας, άπνοιας ύπνου και ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Όπως σημειώνεται, παρότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό,τι χρειάζεται το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η άμεση αιτία της παχυσαρκίας σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί άσχετοι παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, όπως ο ανεπαρκής ύπνος, το ψυχολογικό στρες, ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές ενδοκρινών και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Βασικοί άξονες δράσης αποτελούν η τροποποίηση της διατροφικής μας συμπεριφοράς (κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, προσοχή στο μέγεθος των μερίδων, επαρκής ενυδάτωση) και η αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «αδειάζουν» Νετανιάχου – Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE