Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενεργήσει με σκοπό την εξάλειψη του σεξισμού, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά το τέλος σεμιναρίου που διεξήχθη την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο με θέμα τον σεξισμό στη γλώσσα.
Ερωτηθείσα για το τι προτίθεται να πράξει σε κοινοβουλευτικό και πολιτειακό επίπεδο για την εξάλειψη του σεξισμού, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει θέσει ως προτεραιότητες ζητήματα όπως η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων ανθρώπων, καθώς και η ίση και δίκαιη εκπροσώπηση και η αντιμετώπιση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναλήφθηκε η πρωτοβουλία για το σεμινάριο με λειτουργούς των ΜΜΕ «για να μπορέσουμε μέσω της ενημέρωσης να αντιληφθούμε πως δεν πρέπει να αναπαράγουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που μας παίρνουν πολύ πιο πίσω. Άρα χρειάζεται να βελτιωθούμε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι είναι κοινή και οριζόντια η προσπάθεια της δημιουργίας της κουλτούρας της ενσυναίσθησης και της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων, «ό,τι και να είναι, ό,τι και να πιστεύουν, ασχέτως φύλου, ασχέτως πεποιθήσεων». Αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία θα δρομολογήσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις η Βουλή των Αντιπροσώπων το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε η κ. Δημητρίου.
Το σεμινάριο με θέμα «Σεξισμός στη γλώσσα και οδηγίες για τη χρήση της ευαίσθητης ως προς το φύλο γλώσσας» διοργανώθηκε από τη Βουλή και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την εκδήλωση και εστίασε στη σημασία του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ στην εξάλειψη του σεξισμού και των στερεοτύπων.
Η Μαρία Αγγελή, εκπρόσωπος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή του σεμιναρίου τόνισε ότι η γλώσσα αντανακλά και συντηρεί αντιλήψεις και παράλληλα είναι ένας ζωντανός και μεταβαλλόμενος οργανισμός.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους παρευρισκομένους, ακούστηκαν παραδείγματα σεξιστικής γλώσσας, όπως το ρήμα «επανδρώνω», οι εκφράσεις «πυρ, γυνή και θάλασσα», «η κουτσή Μαρία», «η γυναίκα του Καίσαρα», καθώς και οι λέξεις της κυπριακής διαλέκτου «άδρωπος» και «αδρωπινός».
Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι στο επίπεδο της σύνταξης της ελληνικής γλώσσας, ο αρσενικός τύπος προηγείται του θηλυκού και του ουδέτερου. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι άνδρες που έχουν εξουσία χρησιμοποιούν σεξιστική γλώσσα για να στριμώξουν τις γυναίκες.
Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι οι νόμοι του κράτους είναι γραμμένοι στο αρσενικό γένος και αποκάλυψε ότι θα γίνει προσπάθεια μέσω της Βουλής να ξαναγραφτεί το Σύνταγμα.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου χρησιμοποιήθηκαν παραδείγματα σεξιστικού λόγου που προέρχονται από παγκόσμια μελέτη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Επισημάνθηκε ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές ταυτότητες και ότι ο σεξισμός επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ταυτότητες. Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισής του σε γλωσσικό επίπεδο είναι η προσπάθεια χρήσης του διπλού γένους (π.χ. «ο/η μαθητής/μαθήτρια»), η χρήση μερικής ουδετεροποίησης (π.χ. «μαθητική κοινότητα» αντί «μαθητές/μαθήτριες», «εκπαιδευτικοί» αντί «καθηγητές/καθηγήτριες») και η αντιστροφή της έμφυλης επιβολής στη γλώσσα. Παράδειγμα του τελευταίου τρόπου είναι η προκήρυξη διαγωνισμού του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) το 2018, όπου χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα ο τύπος «μαθήτριες» αντί των τύπων «μαθητές/μαθήτριες».
Ακόμη, τονίστηκε ότι ο σεξισμός δεν είναι μόνο από τους άνδρες προς τις γυναίκες, αλλά υπάρχει και από τις γυναίκες προς τους άνδρες και από τις γυναίκες προς τις γυναίκες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις