Την ελπίδα το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων να περάσει το συντομότερο δυνατόν από την Βουλή με τις οποιεσδήποτε συναινετικές τροποποιήσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλή προσθέτοντας ότι σε διάστημα 7-9 μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα με τον οποίον συζήτησαν το θέμα.
Αρχή του Κινήματος, είπε ο κ. Λιλλήκας, είναι η ανάληψη μέσα από το Νόμο, προσωπικής αστικής και ποινικής ευθύνης από αυτούς που θα ασκούν τη διοίκηση στα Κρατικά Νοσηλευτήρια με το νέο καθεστώς. Αυτό θα βοηθήσει, σημείωσε, να προσελκύσουν αυτοί οι Οργανισμοί το καλύτερο δυνατό επιστημονικό προσωπικό και θα κρατήσουν μακριά σε μεγάλο βαθμό την κομματοκρατία.
Ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση που έκανε ιδιαίτερα για το θέμα της αυτονόμησης των κρατικών Νοσηλευτηρίων αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο θέμα της υγείας ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου.
Η Συμμαχία Πολιτών, συνέχισε, τάσσεται υπέρ της αρχής της αυτονόμησης γιατί είναι και ένα απαραίτητο στάδιο για να περάσουμε στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πιστεύουμε, είπε ο κ. Λιλλήκας, ότι η αυτονόμηση θα βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη λειτουργία τους τα Κρατικά Νοσηλευτήρια.
Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε, σημείωσε, ότι το κύριο ζήτημα είναι το ΓΕΣΥ που παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή του ενώ έχουμε ήδη δαπανήσει πέραν των 30 εκ. ευρώ σε μελέτες.
Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με την Συμμαχία Πολιτών. “Μπήκαμε σε λεπτομέρειες επί των αρχών του νομοσχεδίου της αυτονόμησης και χαιρόμαστε γιατί όταν υπάρχει πολιτική βούληση στο τέλος μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες και αναζητούμε μέσα από τον δημόσιο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να έχουμε παρόμοιες προσεγγίσεις με τολμηρή πολιτική βούληση ούτως ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο στον τομέα της υγείας”, πρόσθεσε.
Πρέπει να το επιχειρήσουμε και πρέπει να δείξουμε αυτή την πολιτική τόλμη, σημείωσε, γιατί ακριβώς τα δημόσια νοσηλευτήρια σήμερα έχουν σοβαρά προβλήματα στο να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες λόγω υπερφόρτωσης.
“Θα συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο και δηλώνουμε έτοιμοι στην Βουλή να βρούμε με τροποποιήσεις συναινετικές λύσεις ούτως ώστε αυτό το νομοσχέδιο να περάσει το συντομότερο δυνατό και να περάσουμε πρώτα στην αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την ανάπτυξη ενός νέου διοικητικού μοντέλου όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν σύγχρονα και ευέλικτα αυξάνοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και έχοντας σοβαρές εξοικονομήσεις”, συμπλήρωσε.
Υπολογίζουμε, συνέχισε, το χρονικό διάστημα στους 6-9 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση, όπου ως οργανισμοί δημοσίου δικαίου θα μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους διοικητικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα οικονομικά ή επιστημονικά τους ζητήματα κι έτσι να μπορούν να λειτουργήσουν ευέλικτα, γρήγορα και αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
Πιστεύουμε, είπε ο Υπουργός Υγείας, ότι με την αναδιοργάνωση και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο διοικητικά αλλά κυρίως προβλήματα που αφορούν τις υπηρεσίες των ασθενών.
Πέραν αυτού, πρόσθεσε, αποτελεί και προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ΓΕΣΥ ούτως ώστε να έχουν τον χρόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια να προετοιμαστούν για να είναι ανταγωνιστικά σε ένα περιβάλλον ΓΕΣΥ.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως εξέφρασε την άποψη στον Υπουργό ότι επιτέλους πρέπει να κατατεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να υλοποιήσουμε το ΓΕΣΥ κατά φάσεις. “Δεν πρέπει να το ΓΕΣΥ να καταλήξει σαν ένα καπέλο που θα το φορέσουμε στο σύστημα υγείας της Κύπρου και αμέσως να καταρρεύσει. Πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια διαφωνία που δημιουργεί προβλήματα μεταξύ Υπουργείου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, διαφωνία που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί”, πρόσθεσε.
“Διατηρούμε κάποιες ανησυχίες όσον αφορά στη βιωσιμότητα στην περίπτωση εφαρμογής του ΓΕΣΥ π.χ το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο έχει πάρα πολύ ψηλό κόστος συντήρησης, όμως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, βρίσκονται και λύσεις.”, πρόσθεσε.
Ως Συμμαχία Πολιτών, συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας, θα καταθέσουμε τις όποιες Τροπολογίες έχουμε επί του Νομοσχεδίου. “Η τοποθέτηση μας θα είναι θετική επί της φιλοσοφίας του Νομοσχεδίου”.
Απεργίες Νοσηλευτών
Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής κληθείς να σχολιάσει ότι οι νοσηλευτές απειλούν εκ νέου με απεργίες, είπε πως “έχουμε προσπαθήσει να γεφυρώσουμε διαφορές που υπάρχουν τόσο στην αντίληψη όσο και στην ουσία μιας μεταρρύθμισης στα δημόσια νοσηλευτήρια”.
Προφανώς και το δηλώνουν, σημείωσε, αντιλαμβάνονται τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμένουν στο κράτος, δηλαδή δεν επιθυμούν να προχωρήσουμε σε αυτονόμηση.
“Δεν μπορεί τα δημόσια νοσηλευτήρια να τύχουν μιας αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να αποκτήσουν μόνο διαφορετικές διοικητικές δομές, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αυτονόμηση ούτως ώστε αυτές οι διοικητικές δομές να έχουν τις απαραίτητες εξουσίες, να πάρουν από μόνες τους τις διοικητικές, επιστημονικές και οικονομικές αποφάσεις”, ανέφερε.
Γνωρίζω, σημείωσε ο Υπουργός, ότι διαφωνούν στην ουσία της αυτονόμησης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να αναζητούμε συναίνεση - μέσα από διάλογο όχι μέσα από απεργιακά μέτρα ούτε μέσα από μέτρα τα οποία στο τέλος δεν πλήττουν κανένα άλλο εκτός από τον ασθενή που ξέρουμε σήμερα ταλαιπωρείται πάρα πολύ με την υπερφόρτωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Ελλειψη νευρολόγου, ρευματολόγου στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου
Κληθείς να σχολιάσει ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες, όπως αυτή του νευρολόγου και ρευματολόγου, ο Υπουργός Υγείας προέτρεψε να μην παρουσιάζουμε μια τόσο τραγική εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια μας, τα οποία σημείωσε, ομολογουμένως έχουν προβλήματα.
“Τα δημόσια νοσηλευτήρια εξυπηρετούν σήμερα το 80% του πληθυσμού και ναι έχουν προβλήματα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ούτως ώστε να συμπληρώσει τα κενά εκεί και όπου παρουσιάζονται. Επαφές, μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών γίνονται ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων εργάζονται στα νοσηλευτήρια μέσα από προϋπολογισμούς που είναι στο ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ και δεν πρέπει να μηδενίζεται αυτό το έργο”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις