Ο στόχος μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης δεν μπορεί να είναι άλλος από την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των τοπικών Αρχών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις αυξημένες προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ενόψει της συζήτησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Θέλουμε Δήμους, αναφέρει, με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες και με οικονομική ανεξαρτησία, που θα είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, με χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου.
«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η Λευκωσία μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα αν όλες οι δυνάμεις της πόλης συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό και όχι αν ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι από τον ενιαίο σχεδιασμό και λειτουργία της πόλης δεν πρέπει να απουσιάζει ή να εξαιρεθεί κανένας Δήμος της αστικής Λευκωσίας. Δεν θα είναι προς όφελος ούτε του ιδίου ούτε της πόλης στο σύνολό της, η επιλογή να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, είτε μόνος είτε από κοινού με άλλους Δήμους της περιφέρειας», επισημαίνει.
Όλοι αναγνωρίζουμε, συνεχίζει, ότι η αστική Λευκωσία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Για να το πετύχει αυτό, προσθέτει, επιβάλλεται να σχεδιάζεται και να λειτουργεί ενιαία σε όλα τα επίπεδα, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, έξυπνης πόλης, αλλά πρωτίστως στρατηγικά.
Ο Δήμαρχος Λευκωσιας σημειώνει ότι η αστική περιοχή της πόλης είναι συγκεκριμένη και απαρτίζεται από τους Δήμους Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας. Μεταξύ των Δήμων αυτών, διευκρινίζει, υπάρχει χωροταξική συνάφεια και η απαιτούμενη κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα και υπάρχουν ομοιογενή χαρακτηριστικά, με κοινές δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
Ο κ. Γιωρκάτζης επισημαίνει ότι κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της σε βάθος χρόνου.
«Οι άλλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν στην παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Η Λευκωσία εκτός από Διοικητικό Κέντρο της χώρας πρέπει να έχει και το χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης και Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας», σημειώνει.
Θέματα, αναφέρει, όπως η βιώσιμη πολυτροπική κινητικότητα, η κυκλική οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο ανάπτυξης και προόδου.
Δίδεται, επίσης σημειώνει, η ευκαιρία για ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, για ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και για ενιαία εφαρμογή νομοθεσιών, είτε αυτές αφορούν πολεοδομικά ζητήματα είτε παρανομίες που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο, την ηχορύπανση και άλλες.
Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζονται, συμπληρώνει, οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ενοποιήσεις Δήμων, με τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη, για την πόλη και τους πολίτες μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις