Για την κριση στην Ουκρανία, την επίδραση στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα σχέδια της Τουρκίας μίλησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.
«Πρέπει να καταδικάσουμε τις ενέργειες που γίνονται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, τέτοιες ενέργειες από οποιονδήποτε ενάντια στον οποιονδήποτε», δήλωσε.
Πρόσθεσε πως τις θεωρεί καταδικαστέες, και ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες και επιπτώσεις στην Ευρώπη, «επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε. Θεωρεί πως τα όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία, είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς της ΚΔ γιατί υπάρχουν θέματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος.
Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι ανησυχίες κάποιων κρατών μελών της ΕΕ που γειτνιάζουν είτε με τη Ρωσία είτε με την Ουκρανία εκδηλώνονται και από την ΚΔ σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, είτε επί του εδάφους της, είτε της ΑΟΖ της ΚΔ.
Επισήμανε την προοπτική της ανατολικης μεσογειου, να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό όμως να επιταχυνθούν οι οποίες σχετικές διαδικασίες έχουν να κάνει με την ανάδειξη της περιοχής ως εναλλακτικός ενεργειακός δείκτης, εξήγησε.
Για τις αναφορές του Λαβρόφ στα κατεχόμενα, είπε ότι σίγουρα θα γίνονταν αναφορές εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά τέτοιες αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι αναφορές αυτές έγιναν σε σχέση με την ανάγκη, μεσα στα πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Απάντηση πολεμική στρατιωτική προς τη Ρωσία, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει από οποιανδήποτε χώρα», συμπλήρωσε. Δεν θεωρεί πως η άσκηση των ίδιων μέτρων, δηλαδή πολεμικών μέσων, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης.
«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή διπλωματική εκστρατεία, και αναμένω και ελπίζω η ΕΕ να αναλάβει τα ηνία αυτής της διπλωματικής πρωτοβουλίας, είδαμε κάποιες ενέργειες τις τελευταίες μέρες», ανέφερε.
Πέραν των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που υπάρχουν από το 2014, σημαντική είναι και η προσέγγιση του καρότου και του μαστιγίου, επισήμανε.
Σχετικά με την ερώτηση για το πώς θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση η Τουρκία, απάντησε πως σίγουρα θα επιχειρήσει κάτι ο Ερντογάν. «Στο παρελθόν επιχείρησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο. Η συνέχιση της κρίσης είναι κάτι που ενδεχομένως στα μάτια των δετικών κρατών θα ενισχύσει τη σημασία της Τουρκιάς στην περιοχή», εξήγησε.
Για το αν θα κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων απάντησε καταληκτικά, πως αυτή είναι μια ενέργεια που εμπεριέχει ρίσκο για τον Ερντογάν, και δεν θα είναι μια εύκολη ενέργεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις