ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Δεν αποκλείεται η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων

ΠτΔ: Δεν αποκλείεται η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στους εκπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Η Πολιτεία ... έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία περιλαμβάνει διατάξεις για καλύτερη διεκπεραίωση του ρόλου του Εκπροσώπου των Θρησκευτικών Ομάδων, και αυτό είναι θέμα που θα μας απασχολήσει και περαιτέρω, ώστε να έχετε μεγαλύτερο το δικαίωμα της έκφρασης, εάν όχι, της ψήφου στο Κοινοβούλιο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, που ήταν αφιερωμένη στην Κοινότητα των Λατίνων της Κύπρου.

Επεσήμανε όμως ότι αυτό εξαρτάται από το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Το αίτημα της αναβάθμισης του ρόλου των εκπροσώπων τέθηκε νωρίτερα από τον Εκπρόσωπο της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή, Μπενίτο Μαντοβάνι.

Η εκδήλωση απόψε ακολουθεί παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για τις υπόλοιπες Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου, των Μαρωνιτών και των Αρμενίων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρουσία των Λατίνων στην Κύπρο που άρχισε από το 1126, όταν οι πρώτοι Ρωμαιοκαθολικοί με ευρωπαϊκή και λεβαντίνικη καταγωγή, έκαναν την εμφάνισή τους στην Κύπρο, προσθέτοντας πως μετά την πτώση της Άκρας, λίγο πριν από το 1300 μ.Χ. και χάρις στην ισχυρή παρουσία των Λατίνων, η Κύπρος κατέστη το ανατολικότερο προπύργιο του Χριστιανισμού, το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο στο Λεβάντε και ένα από τα πιο πλούσια, με ασφάλεια και σταθερότητα βασίλεια της Ευρώπης.

«Σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική συγκυρία», είπε, «τον ίδιο ρόλο καλείται και σήμερα να διαδραματίσει η Κύπρος, ως το ανατολικότερο προπύργιο του δυτικού – ευρωπαϊκού πολιτισμού, απέναντι στον ακραίο φονταμενταλισμό και την αστάθεια που απειλεί την κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό για να σημειώσει ότι διαπιστώνει «αυτή την περίοδο να υπάρχει μια αποφασιστικότητα και βούληση που  θέλω να ελπίζω ότι θα μας οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν σε μια διαρκή, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Επανέλαβε τη βαθιά του πεποίθηση «ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει ξανά μια χώρα ευημερίας που να προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους σε όλη την επικράτειά της και την ίδια ώρα να είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Θέλω να πιστεύω πως όλοι μαζί οι Κύπριοι θα αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβούμε συγκρούσεις αιώνων και, γιατί όχι, να ξεκινήσει από την Κύπρο μία άλλη σχέση που θα συμφιλιώνει τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Αρμένιους και όσους έλκονται από το πάλαι ποτέ Λεβάντε, Μαρωνίτες και Λατίνους», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, ανέφερε χαιρετισμό του ότι τιμώντας σήμερα την κοινότητα των Λατίνων της Κύπρου, τιμούμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μαζί τους, τιμούμε τη δημιουργική συμμετοχή τους στα δρώμενα της κοινωνίας μας και αναγνωρίζουμε την ισχυρή θέληση τους να συμβάλουν δυναμικά και οι ίδιοι στην προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο θα μας φέρει πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει για μια πατρίδα ειρηνική, δημοκρατική, ασφαλή και ευημερούσα για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους της».

Όπως είπε, οι Λατίνοι αποτελούν ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας. Όπως και οι Μαρωνίτες και Αρμένιοι, επέλεξαν, με δημοψήφισμα το 1960, να ενταχθούν ως θρησκευτική ομάδα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια, δικαιώματα και οφέλη.

Εξαίροντας το πολύ δυναμικό παρελθόν των Λατίνων στην Κύπρο παρά το ολιγάριθμο τους, ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι «το μέλλον για τον τόπο μας θα είναι όμως σίγουρα πιο λαμπρό αν αποδώσουν οι ανανεωμένες προσπάθειες για επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Μαντοβάνι είπε ότι η συνταγματική αναγνώριση με το δικαίωμα της εκπροσώπησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνέβαλε στη διατήρηση των Λατίνων και συνέχιση της προσφοράς των Λατίνων θεμάτων, ιδιαίτερα την προβολή της Λατινικής Κοινότητας.

«Ο ρόλος του εκπροσώπου είναι σημαντικός αλλά πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση του ρόλου τους», τόνισε.

Ο κ. Μαντοβάνι αναφέρθηκε στην παρουσία των Λατίνων της Κύπρου, τονίζοντας πως το μόνο που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Κύπριους είναι το καθολικό θρήσκευμά τους.

«Οι Λατίνοι υπήρξαν οι ευρωπαϊκός πυρήνας της Κύπρου από το 1.192 με την άφιξη στο νησί του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου μέχρι και σήμερα, αφήνοντας το στίγμα τους στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και των τεχνών», κατέληξε.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ο διαπραγματευτής της ελληνικής κοινότητας το 1959 και μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εκλιπών Γλαύκος Κληρίδης, ο Πατριάρχης των Λατίνων το 1959 Αλμπέρο Γκόρι, ο διαπραγματευτής των Λατίνων Άντονι Πιετρόνι και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Φέλιξ Τζιρίλι, Μισέλ Χούρι, Αντώνης Μπούρτζης και Αντώνης Ελευθεριάδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top