ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψάχνουν ακόμα τη λύση για τα κουνούπια στη Λάρνακα – Κάνουν υπομονή οι κάτοικοι

Ψάχνουν ακόμα τη λύση για τα κουνούπια στη Λάρνακα – Κάνουν υπομονή οι κάτοικοι

Εντατικοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των χειρονόμων, όπως λέγονται επιστημονικά τα έντομα - ζουζούνια που ζουν στο νερό και στη λάσπη, που υπάρχουν κατά εκατομμύρια τους τελευταίους μήνες στη πόλη και επαρχία της Λάρνακας, αποφασίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημοτικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η λήψη και άλλων μέτρων τόσο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των χειρονόμων όσο και για μακροπρόθεσμη καταπολέμηση τους.

Εκτός από το Δήμαρχο Λάρνακας στη σύσκεψη παρακάθισαν επίσης ο ειδικός επιστήμονας Σπύρος Μουρελάτος, υδροβιολόγος και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, τον οποίο μετακάλεσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών και άλλοι λειτουργοί και  εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «έχουμε συζητήσει το μεγάλο θέμα που υπάρχει με τα έντομα και τα κουνούπια. Ο κ. Μουρελάτος ήρθε στην Κύπρο αφιλοκερδώς για να κάνει διαπίστωση και να μας συμβουλεύσει για άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλλά και να διαχειριστούμε στο μέλλον το θέμα αποτελεσματικά».

Οι συμπολίτες μας, συνέχισε «ζουν ένα έντονο πρόβλημα οχληρίας το  οποίο επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε την όποια κριτική και τα όποια προβλήματα και ο κόσμος αναμένει να δει ποια μέτρα θα ληφθούν. Αυτό που διαπιστώνουμε αφορά την εντατικοποίηση μέτρων με την προσθήκη άλλων μέτρων όσον αφορά άμεσους ψεκασμούς» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε συνεννοηθεί με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και με το Τμήμα Περιβάλλοντος όσον αφορά την ανάγκη συγκεκριμένων ψεκασμών ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τη περιοχή των αλυκών».

Αυτό σημείωσε «είναι το άμεσο μέτρο που θα παρακολουθείται και με συγκεκριμένες μετρήσεις. Μεσοπρόθεσμα, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια, διότι» όπως εξήγησε «οι αλυκές, που είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος, είναι μια περιοχή NATURA που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και καλύπτει το 30% των δημοτικών ορίων της Λάρνακας, θα βρίσκονται πάντα εκεί».

Ανέφερε επίσης ότι «αυτό που ο Δήμος Λάρνακας επιμένει ότι μέσα στο διαχειριστικό σχέδιο των αλυκών, για το οποίο θα βγει σε προσφορές το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για τον επιστήμονα - μελετητή, ο οποίος θα μας συμβουλεύει έγκαιρα και για τα θέματα του υγροβιότοπου αλλά και για την αντιμετώπιση προ της εκκόλαψης».

Το πρόβλημα είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας «αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα με επίγειους ψεκασμούς και αεροψεκασμούς. Ωστόσο τώρα υπάρχει μία τεράστια έξαρση η οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα και γι’ αυτό τα εντατικοποιούμε με άλλους τρόπους, ευελπιστώντας ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Μουρελάτος ανέφερε ότι «στη Λάρνακα δεν υπάρχουν κουνούπια αλλά χειρονόμοι  και αυτά τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται αφού τα μεν κουνούπια τσιμπάνε ενώ οι χειρονόμοι όχι. Η Λάρνακα έχει την ατυχία να έχει χειρονόμους για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα καταπολέμησης τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» με τη Λάρνακα να είναι πρωτοπόρος στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης τους.

Πρόσθεσε ότι «όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκ μέρους του Δήμου για καταπολέμηση των χειρονόμων ήταν πραγματικά το ενδεδειγμένο. Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες που γίνονται, θα υπάρξουν αντίστοιχες ενέργειες, πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα δούμε αποτελέσματα και θεωρώ ότι είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η καταπολέμηση των χειρονόμων «δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως αυτή των κουνουπιών» είπε και έδωσε «συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας γιατί όσον αφορά τα κουνούπια οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί έχουν απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο στη περίπτωση των χειρονόμων η αντιμετώπιση τους είναι πιο δύσκολη τόσο τεχνικά όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας,  εξοπλισμού και κλίμακας».

Οι λύσεις που προτείνονται πολλές φορές, συνέχισε «είναι να περάσουμε στο επίπεδο της ακμαιοκτονίας δηλαδή να σκοτώσουμε τα έντομα όσο είναι τέλεια. Τα τέλεια έντομα δεν ζούνε πολλές μέρες, ζούνε λίγες μέρες και άρα πρέπει να κάνουμε κάτι που να είναι αρκετά γρήγορο και αποτελεσματικό για να υπάρξει διαφορά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μουρελάτος είπε πως «όσο καιρό βγαίνουν τα έντομα ακμαία από τους υγροτόπους άλλο τόσο καιρό θα πρέπει να κάνουμε για την εντομοκτονία.  Εχουμε να κάνουμε με δύο βασικές συνθήκες, δηλαδή με τις πολλές βροχές που είχατε φέτος, κάτι που και για τα κουνούπια και για τους χειρονόμους ήταν πολύ ευνοϊκή, ενώ εάν υπάρξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα καταπονηθούν όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι χειρονόμοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εντόμων».

Σε άλλη ερώτηση ο Ελληνας εμπειρογνώμονας απάντησε πως η καταπολέμηση των χειρονόμων «δεν έχει να κάνει με τα εντομοκτόνα, αφού αυτά που χρησιμοποιούνται είναι πάρα πολύ δυνατά. Τα ακμαία έντομα πεθαίνουν σχετικά εύκολα, αφού δεν είναι τόσο ανθεκτικά ενώ δεν είναι και καλές πτητικές μηχανές δηλαδή δεν πετάνε τόσο δυνατά και επιδέξια όσο άλλα έντομα. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αλλά με την μεγιστοποίηση των μεθόδων».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι χειρονόμοι είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, ο κ. Μουρελάτος είπε πως «δεν είναι καθόλου επικίνδυνοι σε αντίθεση με τα κουνούπια για τα οποία έχει παραχθεί μεγάλη τεχνογνωσία επειδή ακριβώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου του κόσμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι χειρονόμοι είναι απλώς πάρα πολύ ενοχλητικοί».

Αναφορικά με την καταπολέμηση των χειρονόμων ο εμπειρογνώμονας είπε πως «τώρα βρισκόμαστε στη μέση της έντασης του προβλήματος. Το καλοκαίρι βρισκόμαστε στην ένταση του προβλήματος αλλά εάν ανέβουν πάρα πολύ οι θερμοκρασίες, μάλλον θα πέσει και η ενόχληση από τα έντομα αυτά».

Σημείωσε επίσης «το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ο Δήμος Λάρνακας κάνει ό,τι μπορεί. Η πρώτη αντιμετώπιση όταν έχεις ένα τέτοιο εχθρό όπως οι χειρονόμοι, είναι η διαχείριση ωστόσο είναι αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε μόνο αυτό».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Χρήστου, αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως «στο ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης της αλυκής Λάρνακας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα στη πράξη και θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την επικρατούσα κατάσταση. Θέλω να διαβεβαιώσω  ότι είμαστε σε στενή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι και ο ειδικός που φέραμε από την Ελλάδα, διαπιστώνει πως  βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Πρόσθεσε ότι «κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την χρήση άλλων μεθόδων για καταπολέμηση των εντόμων, θα τις δούμε τις επόμενες μέρες» ενώ θα δούμε αποτελέσματα και από τα μέτρα που θα πάρουμε με τη νέα χρονιά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top