Στην προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επενδύει πλέον η κυβέρνηση, ώστε να βάλει πίεση στην τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης που θα αποτρέψει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ειδικότερα η Λευκωσία εντείνει την προσπάθεια για προώθηση στο εξωτερικό της πρότασης για επιστροφή της Αμμοχώστου έναντι λειτουργίας του αεροδρομίου Τύμπου από τα Ηνωμένα Εθνη και του λιμανιού της Αμμοχώστου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κίνηση που επιχειρεί έχει υψηλό ρίσκο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποτελεί θεμελιώδες κεκτημένο για την Κυπριακή Δημοκρατία κατοχυρωμένο με δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 550 που εκδόθηκε το 1984 και το 789, που εκδόθηκε το 1992. Τα δύο αυτά ψηφίσματα αποτελούν ορόσημο στον πολιτικό και διπλωματικό αγώνα που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα διεθνή φόρα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η ίδια να τα θέτει υπό διαπραγμάτευση.
Ο δεύτερος λόγος είναι ακριβώς ότι η Λευκωσία δεν πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι υπό το φόβο νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι, είναι έτοιμη να προσφέρει και ανταλλάγματα στην Τουρκία προκειμένου να υλοποιήσει μια υποχρέωσή της που απορρέει από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ειδικότερα το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, πέραν από κίνηση συμβολισμού έχει ιδιαίτερη νομική, πολιτική αλλά και πρακτική σημασία, γιατί θα συνιστά γέφυρα σύνδεσης των κατεχομένων με τη διεθνή κοινότητα.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο κρύβει πολλές παγίδες και ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, γι᾽αυτό και φροντίζει να ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ώστε να αρχίσει διάλογος για το status του αεροδρομίου της Τύμπου. Η Λευκωσία ξεκαθαρίσει επίσης ότι η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά εκχώρηση κυριαρχίας, αφού την ευθύνη λειτουργίας, δεν θα έχουν οι αρχές του ψευδοκράτους αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση έχει κάνει κοινωνό της πρωτοβουλίας του Προέδρου όλους τους ενδιαφερομένους, δηλαδή τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ, καθώς και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κυβέρνηση γίνεται δέκτης ενθαρρυντικής ανταπόκρισης για τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά το κλειδί για τη συνέχεια βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά. Στο εσωτερικό, τα κόμματα έχουν επιφυλάξεις και απορίες για τις προτάσεις του Προέδρου, ο οποίος συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την 1η Μαρτίου 2022 για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, μετά από σχετικό αίτημα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου.
Αρνητική απάντηση
Η Τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει αρνητική στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα επιδράσουν ως το πρώτο βήμα για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Τόσον ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και άλλοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, υποστηρίζουν ότι η Αμμόχωστος αλλά και το αεροδρόμιο Τύμπου δεν είναι προς διαπραγμάτευση ούτε και προσφέρονται έναντι ανταλλαγμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις