Η 14η Φεβρουαρίου είναι, στις περισσότερες χώρες του κόσμου γνωστή ως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ποιος ήταν ο Άγιος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που έμεινε στην ιστορία ως ο προστάτης των ερωτευμένων και γιατί τον γιορτάζουμε σήμερα; Διαβάστε παρακάτω έξι όχι ευρέως γνωστά γεγονότα για τη ζωή και την πορεία του.
Τη γιορτή των ερωτευμένων μπορεί να ενέπνευσαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι
Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Βαλεντίνος, τον οποίο αναγνώρισε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ήταν υπαρκτό πρόσωπο που πέθανε γύρω στο 270 μ.Χ. Ωστόσο, η πραγματική ταυτότητα του Βαλεντίνου αμφισβητήθηκε ήδη από το 496 μ.Χ., και μάλιστα από τον ίδιο τον Πάπα Γελάσιο Α’, ο οποίος αναφέρθηκε στον μάρτυρα και τις πράξεις του ως «γνωστές μόνο στον Θεό». Για έναν άλλο Βαλεντίνο, υπάρχουν αναφορές από το 1400 μ.Χ. περίπου, σε έναν ιερέα ναού κοντά στη Ρώμη που αποκεφαλίστηκε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄, επειδή παρείχε βοήθεια σε ζευγάρια χριστιανών που επιθυμούσαν να παντρευτούν. Άλλη αναφορά κάνει λόγο για έναν επίσκοπο της Τέρνι, ο οποίος μαρτύρησε από τον Κλαύδιο Β΄ στα περίχωρα της Ρώμης. Οι ομοιότητες αυτών των αφηγήσεων αφήνουν περιθώριο να πιστεύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, ωστόσο, η σύγχυση που επικρατεί γύρω από την πραγματική ταυτότητα του Αγίου Βαλεντίνου, υπήρξηε αρκετή ώστε η Καθολική Εκκλησία να διακόψει την προσκύνησή του το 1969, παρότι το όνομά του παραμένει στον κατάλογο των επίσημα αναγνωρισμένων αγίων της.
Συνολικά υπάρχουν περίπου δώδεκα Άγιοι Βαλεντίνοι – μεταξύ των οποίων και ένας Πάπας
Ο άγιος που γιορτάζεται την 14η Φεβρουαρίου είναι επισήμως γνωστός ως ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, και αυτό προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τους περίπου δώδεκα άλλους συνονόματους αγίους που υπάρχουν στον κατάλογο. Επειδή το όνομα «Βαλεντίνος» (που έχει τη ρίζα του στη λατινική λέξη «valens» που σημαίνει άξιος, δυνατός ή ισχυρός) υπήρξε δημοφιλές μεταξύ 2ου και 8ου αιώνα μ.Χ., αρκετοί μάρτυρες ονομάζονταν έτσι. Ο επίσημος ρωμαιοκαθολικός κατάλογος των αγίων δείχνει περίπου δώδεκα με το ίδιο όνομα. Ο πιο πρόσφατα αγιοποιημένος Βαλεντίνος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος Berrio-Ochoa, ένας Ισπανός του τάγματος των Δομινικανών που ταξίδεψε στο Βιετνάμ, όπου υπηρέτησε ως επίσκοπος μέχρι τον αποκεφαλισμό του το 1861. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αγιοποίησε τον Berrio-Ochoa το 1988. Παρότι τα πράγματα που είναι γνωστά γι’ αυτόν είναι ελάχιστα, υπήρξε και ένας Πάπας Βαλεντίνος, ο οποίος υπηρέτησε για μόλις 40 ημέρες γύρω στο 827 μ.Χ.
Μεταξύ άλλων, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι και προστάτης των μελισσοκόμων και των επιληπτικών
Σύμφωνα με την εκκλησία, κυρίως στη μετά θάνατον ζωή, οι άγιοι έχουν τον ρόλο τους. Μεταξύ των ιερών καθηκόντων τους είναι η μεσολάβηση σε επίγειες υποθέσεις. Όποιος κι αν ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος, λοιπόν, έχει ευρείες πνευματικές ευθύνες. Ναι μεν είναι ο προστάτης των ερωτευμένων αλλά, μεταξύ άλλων, και των μελισσοκόμων και των επιληπτικών. Επιπλέον, μεταξύ των καθηκόντων του, σύμφωνα με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι και η προστασία από την πανούκλα, οι λιποθυμίες και τα ταξίδια.
Το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχει στη Ρώμη – και μπορείτε να το δείτε
The skull of Saint Valentine at the Basilica of Santa Maria in Cosmedin,Rome,Italy. In 496 AD, Pope Gelasius I made February 14, a feast day dedicated to St. Valentine. There are many places around the world which claim to have St. Valentine's relics. https://t.co/TzHUOMovHV pic.twitter.com/4fIdbaVPA5
— Ticia Verveer (@ticiaverveer) February 13, 2018
Στη Βασιλική της Santa Maria στο Cosmedin της Ρώμης προσκυνάται καθημερινά από τους πιστούς το στολισμένο με λουλούδια κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου. Η ανασκαφή μίας κατακόμβης κοντά στην αιώνια πόλη, στις αρχές του 1800 έφερε στο φως πρωτοχριστιανικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τα λείψανα του αγίου που γιορτάζει σήμερα, καθώς και άλλα κειμήλια που σχετίζονται με αυτόν. Όπως συνηθίζεται, τα λείψανα μοιράστηκαν μεταξύ λειψανοθηκών σε όλο τον κόσμο. Άλλα κομμάτια του σκελετού του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκονται στην Τσεχία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Αγγλία και τη Γαλλία.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως την ξέρουμε σήμερα, υπάρχει περίπτωση να καθιερώθηκε από τον βρετανό ποιητή Τζόφρι Σόσερ
Ο μεσαιωνικός βρετανός ποιητής συνήθιζε, συχνά, να τοποθετεί τους χαρακτήρες του σε φανταστικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία παρουσίαζε ως πραγματικά. Πριν από ένα ποίημα του, το 1375, δεν υπάρχει καμία καταγραφή ρομαντικών εορτασμών της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Στο έργο του, Parliament of Foules, ο Σόσερ συνδέει τον έρωτα ενός ιππότη και μίας παντρεμένης αυλικής του παλατιού, με τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Το ποίημα αναφέρεται στην 14η Φεβρουαρίου ως την ημέρα που τα πουλιά (και οι άνθρωποι) συγκεντρώνονται για να βρουν ταίρι.
Στην πραγματικότητα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζεται αρκετές φορές τον χρόνο
Λόγω πληθώρας αγιοποιημένων συνονόματων στο μητρώο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, εκτός από την 14η Φεβρουαρίου, μπορεί κανείς να γιορτάσει και άλλες φορές, μέσα στον χρόνο, τον Άγιο Βαλεντίνο. Η 3η Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου του Βιτέρμπο. Ο Άγιος Βαλεντίνος της Ραετίας γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου. Υπάρχει και η Αγία Βαλεντίνα, παρθένα που μαρτύρησε το 308 μ.Χ. στην Παλαιστίνη, στις 25 Ιουλίου ενώ, στην ορθόδοξη εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει, ως άγιος γέροντας στις 6 Ιουλίου και ως μάρτυρας στις 30 του ίδιου μήνα.
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις