ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νιόβη Παρισινού στο Themaonline: «Επιστροφή Αμμοχώστου με δίκαιο αντάλλαγμα προς όφελος των Τκ»

Νιόβη Παρισινού στο Themaonline: «Επιστροφή Αμμοχώστου με δίκαιο αντάλλαγμα προς όφελος των Τκ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το προνομιακό μας πεδίο και εκεί θα δώσουμε τη μάχη μας, δηλώνει στο Themaonline η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, η οποία αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για κατάθεση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που να αποσκοπούν στην επιστροφή της Αμμοχώστου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. «Αυτή την ώρα είμαστε εστιασμένοι στο σχέδιο μας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με ένα δίκαιο αντάλλαγμα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τη θητεία της κυβέρνησης. Στο Κυπριακό η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας. βλέπετε να υπάρχουν συνθήκες που να δημιουργούν τις προοπτικές επανέναρξης μιας προσπάθειας;

Κατ’ αρχάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα. Υπάρχει μπροστά μας ένα σημαντικό περιθώριο χρόνου και μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του ο κ. Αναστασιάδης θα συνεχίζει να επιδιώκει επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Το επιχείρημα ότι επίκεινται εκλογές και δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις δεν μας αφορά. Είναι κάτι που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά για τις δικές της εκλογές και για τους λόγους που αντιλαμβάνεται ο καθένας. Σε ό,τι αφορά την Τουρκική πλευρά είναι πλέον πασιφανές πως δεν συγκαλύπτει τους στόχους της όπως κατά καιρούς έκανε στο παρελθόν, μιλώντας ανοικτά και χωρίς περιστροφές για δύο κράτη. Ωστόσο αυτό, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν αποτρέπει τον Πρόεδρο να επιδιώκει τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας το προνομιακό μας πεδίο που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΠτΔ όπως το δήλωσε πολλές φορές είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε διάλογο για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, λύσης η οποία θα ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό είναι εις γνώση όλων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό και αποτελεί καθημερινή έγνοια η ανάδειξη του ενδιαφέροντος του Προέδρου για την ενεργοποίηση των διαδικασιών. Αναφέρω ενδεικτικά ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο ΠτΔ συζήτησε τις προτάσεις του για το Κυπριακό στη Γαλλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ στη Λευκωσία βρισκόταν η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. ‘Ολσον στην οποία ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος ως συνεργάτης των ΗΠΑ, εάν απαλλαγεί από το βάρος της κατοχής.

Η δυστοκία και μόνον του διορισμού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δείχνει ακριβώς ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος. Yπάρχει κάτι νεότερο γι᾽αυτό το θέμα;

Πρόκειται για μία τακτική που επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά απαιτεί να κερδίσει πριν καν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το καθεστώς της ισότιμης κυριαρχίας του ψευδοκράτους. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουμε το διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι κάτι που αποτελεί θέση και του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το μόνο πρόβλημα είναι η τουρκική άρνηση. Σας επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συζήτησε πολύ πρόσφατα και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Η δική μας πλευρά επαναφέρει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποτρέψει οποιοδήποτε αρνητικό τετελεσμένο στην Αμμόχωστο...

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι καθοριστικό να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την Αμμόχωστο, και η ανάδειξη των ΜΟΕ στο νέο πλαίσιο σε αυτό αποσκοπεί. Εάν πράγματι εννοούμε ότι χρειάζεται βελτίωση του κλίματος, τα μέτρα που προτείνει ο Πρόεδρος, θα είναι πράγματι καταλυτικά, καθώς πρόκειται για μέτρα που όχι μόνο θα βοηθήσουν χιλιάδες Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, αλλά έχουν και τη στήριξη σημαντικής μερίδας των Τκ οι οποίοι διαβλέπουν μέσα από αυτές τις προτάσεις τη διέξοδο από τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει με τις αποφάσεις της ηγεσίας τους.

Προτού καν ενημερωθεί για την πρόταση ο Τκ ηγέτης την απέρριψε. Υπάρχει plan B από πλευράς κυβέρνησης ώστε «να μην χαθεί η Αμμόχωστος» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης.

Πριν δούμε την προοπτική αυτής της νέας πρωτοβουλίας θα ήταν άστοχο να μιλούμε για Plan Β. Αυτή την ώρα είμαστε εστιασμένοι στο σχέδιο μας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με ένα δίκαιο αντάλλαγμα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα επιδίωξη μας είναι να διατηρήσουμε την κατάσταση επί του εδάφους, η οποία θα αλλοιωθεί κρίσιμα εάν η Τουρκία ανοίξει την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως πρόσφατα δήλωσε, είναι έτοιμος να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την απεμπλοκή του κυπριακού. Θα πρόκειται σύμφωνα με τον Πρόεδρο για μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν καταρχάς την εμπιστοσύνη πραγματικά και κατά δεύτερο θα ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο. Όπως σας είπα, η ΕΕ, αποτελεί το προνομιακό μας πεδίο και εκεί θα δώσουμε τη μάχη μας να αναδείξουμε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Προέδρου, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ίδια την ΕΕ.

Πέραν του Κυπριακού, η κυβέρνηση ιεραρχεί ως υψίστης προτεραιότητας το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Η Κύπρος το αύριο»), στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος Next Generation EU, της ΕΕ. Η άντληση κεφαλαίων μέσω του Σχεδίου, προϋποθέτει την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. Θα μπορέσει η Κύπρος να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα;

Πολύ σωστά αναφέρετε ότι το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Είναι το Σχέδιο μέσω του οποίου η χώρα μας θα οδηγηθεί στη νέα εποχή. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα συμβάλουν στην αύξηση του Α.Ε.Π της χώρας και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Η Κύπρος θα γίνει πιο πράσινη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θα διατεθούν πέραν των 500 εκ. Ευρώ ή ποσοστό 41% των πόρων του Σχεδίου για την πράσινη μετάβαση. Σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν και για το ψηφιακό μετασχηματισμό της πατρίδας μας. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» θα προσφέρουν σημαντικά στον πολίτη και στην ποιότητα της ζωής του. Για να υλοποιηθεί το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» έχει προαπαιτούμενα τα οποία αισιοδοξώ ότι με τη στήριξη της Βουλής θα υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν οικονομικοί πόροι.

Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε επάνω του μια σειρά από θέματα. Θέλει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες προτού ολοκληρώσει τη θητεία του;

Ο Πρόεδρος πάντοτε παρακολουθούσε τα μεγάλα θέματα που αναδύονταν κάθε φορά. Απλώς επειδή τώρα πολλά ζητήματα βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, γίνεται περισσότερο επιτακτικό να υπάρξει η προσωπική εμπλοκή το Προέδρου προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη διευθέτηση τους. Υπάρχει ακόμα ένας ολόκληρος χρόνος θητείας της παρούσας κυβέρνησης και υπάρχει σημαντικό έργο που θα πρέπει να γίνει. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο». Ο ΠτΔ μέσω αυτών των συσκέψεων ενημερώνεται για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζονται θέματα που τυχόν έχουν προκύψει και λαμβάνονται αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα. Μελετάται η πρόοδος των έργων σε σχέση με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και συζητούνται τρόποι επιτάχυνσης τους. Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε οι κρίσιμες αυτές συσκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της βούλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει ώθηση στα ανοικτά ζητήματα η ολοκλήρωση των οποίων θα προσδώσει σημαντική αξία στο κράτος, τους θεσμούς του και θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πώς είναι για ένα νέο άνθρωπο να υπηρετεί σε αυτή την πολιτική θέση, σε μια εποχή μάλιστα που οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική;

Αυτό που επισημαίνετε είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες. Η πολιτική απαξιώνεται, αλλά την ίδια ώρα οι πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικοποιημένους, αρνούνται την εμπλοκή τους στα κοινά. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο που επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα. Δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι τα κόμματα ή οι θέσεις σε κυβερνητικό σχήμα είναι ο μόνος τρόπος για να επιδείξει κάποιος δημιουργικά το ενδιαφέρον του. Είναι όμως κατά την άποψη μου ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος καθότι, στις σύγχρονες δημοκρατίες, τα κόμματα αποτελούν τον βασικό πυρήνα λειτουργίας των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών. Ως εκ τούτου ναι, θεωρώ ότι οφείλουμε να θέτουμε όλοι το δικό μας στίγμα στα όσα βλέπουμε γύρω μας και αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να το κάνω από τη θέση την οποία μου εμπιστεύτηκε ο ΠτΔ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top