Θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Το ερώτημα αυτό μοιάζει να μην υφίσταται πλέον. Όλα δείχνουν ότι ο τέως ΥΠΕΞ θα δοκιμάσει την τύχη του στον εκλογικό στίβο στις προεδρικές του 2023. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τίνος την υποστήριξη θα μπορέσει να δώσει μια μεγάλη εκλογική μάχη που απαιτεί οργανωτική εμπειρία αλλά κυρίως, μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.
Πληροφορίες από όλα τα κόμματα δηλώνουν στο Τhemaonline ότι στις μετρήσεις που έγιναν μέχρι τώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει ποσοστά τα οποία τον καθιστούν τον βασικότερο παράγοντα στην εξίσωση των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε ένα περίπου χρόνο. Η δημοφιλία και πολυσυλλεκτικότητα του παραμένει πολύ ψηλά, ακόμη και μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, ενώ έχει σημαντικό έρεισμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, από Αριστερά μέχρι Δεξιά. Πέραν όμως της δημοφιλίας, η οποία ασφαλώς θα δοκιμαστεί όταν η προεκλογική μάχη θα κορυφωθεί, ο Χριστοδουλίδης καταγράφει καθόλου ευκαταφρόνητες επιδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο, δείχνει ότι η θετική εικόνα που έχει στο εκλογικό σώμα, δεν μπορεί να είναι συγκυριακή. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά στα επιτελεία των κομμάτων, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο τέως ΥΠΕΞ έχει εξελιχθεί σε άξονα γύρω από στον οποίο κινούνται σχεδόν όλα τα σενάρια για τις εκλογές.
Στοίχημα το οργανωτικό
Με αυτά τα ατού ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να μπει στην προεκλογική αρένα με αξιώσεις αλλά χρειάζεται οργανωτική στήριξη από ανθρώπους που να έχουν εμπειρία σε εκλογικές μάχες που θα ενισχύσουν την προσπάθεια ενος σημαντικού αριθμού εθελοντών που στηρίζουν Χριστοδουλίδη. Απαραίτητο είναι επίσης ένα προεκλογικό πρόγραμμα εφ᾽όλης της ύλης για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, από το Κυπριακό και την Οικονομία μέχρι τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις κλπ. Υπό αυτή την έννοια τυχόν υποστήριξη από ένα κόμμα θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει και τις εμπειρίες και τις γνώσεις στελεχών που θα χρειαστεί να βάλουν πλάτη για την υποψηφιότητά του, σε μια εκλογική κούρσα που απαιτεί τεράστια αποθέματα. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα στα οποία θα αναθέσει καθήκοντα θα πρέπει να να είναι φορείς μετριοπάθειας, μακριά από αντιπαραθέσεις και κομματικές κορώνες, ώστε να είναι συμβατοί με το προφίλ του ιδίου, το οποίο φαίνεται να γίνεται αποδεκτό οριζοντίως στο εκλογικό σώμα, ανεξάρτητα από κομματικές ή πολιτικές επιλογές.
Η προϊστορία πρώην ΥΠΕΞ
Ένας δρόμος χωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών από το Προεδρικό αλλά μόνον ο Σπύρος Κυπριανού μπόρεσε να τον διαβεί επιτυχώς και να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Με εξαίρεση τον Νίκο Ρολάνδη, οι υπόλοιποι πολιτικοί που υπηρέτησαν ως υπουργοί Εξωτερικών τα πήγαν πολύ καλά στις προεδρικές εκλογές αλλά δεν αξιώθηκαν να γίνουν ένοικοι του Προεδρικού. Συγκεκριμένα, το 1993 διεκδίκησε την Προεδρία υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξασφάλισε 40,61% και πέρασε στον β´γύρο με τον τότε Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος πήρε 40,06%. Στο δεύτερο γύρο επανεξελέγη με πολύ μικρή διαφορά ψήφων ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εξασφάλισε 206.879 ψήφους (50,82%) με τη στήριξη των Νίκου Ρολάνδη, Γιώργου Βασιλείου, Αλέξη Γαλανού και Νίκου Κουτσού. Ο Ιακώβου πήρε 200.222 ψήφους, δηλαδή η μάχη κρίθηκε για 6.657 ψήφους.
Η έκπληξη Κασουλίδη
Ο Ιωάννης Κασουλίδης ήταν ένας ακόμη πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας με πολύ καλές επιδόσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Ηταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ το 2008 με βασικούς ανθυποψήφιους τους Τάσσο Παπαδόπουλο, τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας (υποστηρίχθηκε από ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ), και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τότε Πρόεδρο της Βουλής. Ο Κασουλίδης ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και την πρώτη Κυριακή έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 33,51%, με δεύτερο τον Χριστόφια, ο οποίος εξασφάλισε 33,29%. Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξασφάλισε 31,79%. Στον δεύτερο γύρο επικράτησε ο Δ. Χριστόφιας, με την στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, συγκεντρώνοντας το 53,36% των ψήφων, έναντι 46,64% του Κασουλίδη.
Λιλλήκας, από τα ψηλά στα χαμηλά
Το 2013 ο Γιώργος Λιλλήκας έγινε ο επόμενος πρώην ΥΠΕΞ, που «έτρεξε» σε προεδρικές εκλογές. Υποστηρίχθηκε από την ΕΔΕΚ. Κατετάγη τρίτος με ποσοστό 24,93% και δεν πέρασε στον β΄ γύρο, στον οποίο αναμετρήθηκαν οι ανθυποψήφιοι του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κερδίζει με ποσοστό 57.48% έναντι 42.52%. Ο Γ. Λιλλήκας διεκδίκησε την Προεδρία και το 2018 έχοντας πλέον τη στήριξη του κόμματος Συμμαχία Πολιτών που ίδρυσε ο ίδιος, αλλά το αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του. Κατετάγη πέμπτος με ποσοστό 2,18% και δεν πέρασε στον β΄ γύρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις