ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Το ΕΚ είναι για το ΑΚΕΛ βήμα δράσης για επανένωση»

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Το ΕΚ είναι για το ΑΚΕΛ βήμα δράσης για επανένωση»

Το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν και είναι για το ΑΚΕΛ πρώτα από όλα βήμα δράσης για την υπόθεση της επανένωσης της πατρίδα μας, δήλωσε το Σάββατο ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη του απολογισμού δράσης του ΑΚΕΛ στο ΕΚ για το πρώτο μισό της θητείας 2019-2024.

Στο χαιρετισμό που διάβασε εκ μέρους του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, καθώς ο κ. Στεφάνου βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, ανέφερε ότι η παρουσία του ΑΚΕΛ στο ΕΚ αποτελεί πρώτα από όλα ευθύνη απέναντι στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες.

"Έτσι είναι το ΑΚΕΛ. Ένα κόμμα που συμμετέχει και δεν απέχει. Ένα κόμμα που διεκδικεί και δεν περιορίζεται μόνο στις διαπιστώσεις. Ένα κόμμα που έχει προτάσεις και προτείνει λύσεις υπέρ των πολλών και δεν μένει μόνο στην αντίδραση και την απόρριψη", ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συμπερίληψη Τουρκοκυπρίου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ήταν μια ιστορική απόφαση για την Κύπρο και η σημασία της αναδείχθηκε περίτρανα, όταν, ανέφερε, μετά την εκλογή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ολόκληρη η Ευρώπη ασχολήθηκε μ’ αυτή σημειώνοντας το τεράστιο πολιτικό βάρος της για την προοπτική επανένωση της Κύπρου.

"Στο ΑΚΕΛ είμαστε υπερήφανοι που ανοίξαμε αυτή την ιστορική σελίδα", είπε.

Ο ΓΓ του κόμματος σημείωσε πως πολύ συχνά η κριτική του ΑΚΕΛ στις πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαστρεβλώνεται ως ευρωσκεπτικισμός αλλά δεν χρειάζεται, όπως είπε, ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσει κανείς ότι οι προειδοποιήσεις της Αριστεράς σε σχέση με τον χαρακτήρα και τις πολιτικές της σημερινής ΕΕ επαληθεύτηκαν όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δραματικές στατιστικές για την ανεργία, τη φτώχεια και τις ανισότητες.

"Απέναντι στην οικονομική αρχιτεκτονική και τις αντεργατικές πολιτικές που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ, τη σύζευξη με το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικοποίηση, το δημοκρατικό έλλειμμα και την άνοδο της ακροδεξιάς εμείς -μαζί με την Αριστερά της Ευρώπης- απαντούμε με τη διεκδίκηση της Ευρώπης της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, των πολυπολιτισμικών κοινωνιών", ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η παρουσία του ΑΚΕΛ στο ΕΚ είναι και θα συνεχίσει να είναι διεκδικητική και δημιουργική και αναφέρθηκε στη δράση των δύο Ευρωβουλευτών στις επιτροπές που συμμετέχουν και στις ερωτήσεις τους.

"Από μέρους του ΑΚΕΛ μεταφέρω την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο αυτό το έργο, να το ανοίξουμε ακόμα περισσότερο στην κυπριακή κοινωνία, να θέσουμε τα ευρωπαϊκά ζητήματα στις προτεραιότητες της καθημερινής πολιτικής και στην Κύπρο" ανέφερε.


Δηλώσεις Ευρωβουλευτών

Ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι με το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και την εκλογή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, "επιτύχαμε να ακυρώσουμε το αφήγημα των υποστηριχτών της διχοτόμησης, ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος, και να γράψουμε μαζί ιστορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε Κύπρο και Ευρώπη υπέρ της αναγκαιότητας για άρση της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Και αυτό ήταν, μονάχα, το πρώτο βήμα".

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είναι η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν θεμελιακές αλλαγές στην Ένωση, ώστε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές, για καταπολέμηση της φτώχειας, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, για πραγματική ισοτιμία των φύλων, για προστασία του περιβάλλοντος, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ο κ. Γεωργίου μίλησε για δημοκρατικό έλλειμμα και τόνισε ότι η Αριστερά αντιστέκεται, άοκνα και ανελλιπώς, στις δυνάμεις που αμφισβητούν τις λαϊκές κατακτήσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

"Η παρουσία μας στην πολιτική μας ομάδα είναι καθοριστική. Εξ ου και μας έχουν εμπιστευτεί να συμμετέχουμε σε πολύ σημαντικές επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και η Υγεία", ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε το κόμμα ή και σε όσα συνέβαλε και συνέδραμε, όπως, μεταξύ άλλων η συμπερίληψη στην έκθεση προόδου της Τουρκίας της ανάγκης υλοποίησης των κυπρογενών της υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, η διασφάλιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού και στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, η κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών και προστασία του δικαιώματος στη στέγη, η αύξηση του κονδυλίου για τον τομέα της υγείας, η πρόταση να δοθούν 4,3 εκ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2022 για τον παιδιατρικό καρκίνο και η υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τουρκοκυπριακές δυνάμεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι δυνάμεις της λύσης, πρέπει να συνεχίσουν τέτοιου είδους συνεργασίες και στο μέλλον καθώς είναι η καλύτερη απάντηση στον εθνικισμό και μια ουσιαστική ανάπτυξη που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και του σωβινισμού.

"Δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι περιορισμένος. Παρόλα αυτά, μαζί με το ΑΚΕΛ και την Ομάδα της Αριστεράς επιδιώξαμε σε αυτά τα δυόμιση χρόνια να θέσουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων τα συμφέροντα των μη προνομιούχων", σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις δράσεις σε ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην ΕΕ, ιδιαίτερα στη στήριξη των καλλιτεχνών εν καιρώ πανδημίας, στα θέματα διδασκαλίας της ιστορίας, στις ανανεώσιμες πηγές στα νησιά της ΕΕ, στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερες αναφορές στις περιπτώσεις Καβάλα και Ντεμιρτάς και σε θέματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε αυτά ενέταξε την προώθηση της τουρκικής γλώσσας, την κατοχύρωση του χαλλουμιού και στήριξη της κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις καταγγελίες της Τουρκίας για παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της κοινότητας και για δημογραφική αλλαγή όπως επίσης και καλύτερη υλοποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top