Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου καθώς και για το αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα μίλησε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής επιστημονικής ομάδας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης στο SIGMA, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο».
Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών αλλά και για την νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο κύριος Καραγιάννης τονίζοντας πως «το γεγονός της χαμηλής νοσηρότητας το ανακαλύψαμε όταν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν αρκετή υψηλή και κατ’ επέκτασιν τα εμβόλια μετρίαζαν την εξέλιξη της νόσου. Όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος, τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και χειρότερα εάν είναι κάποιος υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα»
«Κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του και από την Όμικρον. Είναι αποδεδειγμένο όχι μόνο στην Κύπρο. Και η Όμικρον σκοτώνει υπό κατάλληλες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Καραγιάννης.
Κληθείς να σχολιάσει για ενδεχόμενες μικρές χαλαρώσεις, ανέφερε πως παρόλο που υπάρχουν θάνατοι, η ζωή πρέπει να συνεχίσει, οπότε θεωρεί πως θα υπάρξουν χαλαρώσεις έστω και μικρές.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε. Να υποχρεώσουμε κάποιον να κάνει τον εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει, η εκλογή είναι δική του, επομένως ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν πρέπει να κρατείται όμηρος επ’ άπειρον και θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις», συνέχισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις χαλαρώσεις άλλων χωρών επισημαίνοντας ότι «ίσως αυτό οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων κατά την οποία μπορεί να αναδειχθεί ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού»
«Τα επίπεδα των αντισωμάτων πέφτουν επειδή όλοι μας πήραμε το εμβόλιο σε διαφορετικά διαστήματα. Η ανοσία θα φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί είναι με επαναληπτικά εμβόλια που ίσως μελλοντικά θα τα κάνουμε κάθε χρόνο, ανάλογα το πως θα εξελιχθεί η πανδημία», είπε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, σε ερώτηση που του έγινε για το εάν θα κάνουμε Πάσχα χωρίς κορωνοϊό φέτος, απάντησε ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί όχι, είναι μέσα στον Απρίλιο το Πάσχα, ο καιρός θα είναι θερμότερος, η εμβολιαστική κάλυψη μας είναι υψηλότερη από πέρσι και κατ επέκτασιν θεωρώ πώς ναι, θα κάνουμε Πάσχα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις