ΔΙΕΘΝΗ

Τσαβούσογλου: Ζητά κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας για κακομεταχείριση μεταναστών

Τσαβούσογλου: Ζητά κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας για κακομεταχείριση μεταναστών

Κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας για κακομεταχείριση μεταναστών ζητάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει κρατική πολιτική και πως η FRONTEX βοηθάει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ΕΕ είναι τόσο ένοχη όσο και η Ελλάδα. Ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέεκα Χάβιστο του απαντά ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση και σηκώνει βάρος στο μεταναστευτικό και ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στις χώρες πρώτης γραμμής.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φιλανδό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της απώθησης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παραβιάζοντας καθαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες έχασαν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα, μέσα στο Αιγαίο λόγω λόγω απωθήσεων και μάλιστα επειδή η Ελλάδα τρύπησε τα φουσκωτά τους ή τα πυροβόλησε».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι κανείς δεν πρέπει να παρεξηγήσει τις επικρίσεις του, προσθέτοντας ότι αυτά δεν τα λέει επειδή υπήρχαν διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα ή λόγω των τεταμένων σχέσεων κατά καιρούς και πως είναι ανθρωπιστικό ζήτημα.

«Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα αλλά το συγκεκριμένο έχει γίνει κρατική πολιτική. Ο πρώτος λόγος που έγινε κρατική πολιτική είναι ότι εδώ η FRONTEX βοηθάει την Ελλάδα. Η ΕΕ και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέποντας το αυτό, ξεκίνησε έρευνα εναντίον της FRONTEX αλλά δεν βγήκε τίποτα. Άρα η ΕΕ είναι τόσο ένοχη όσο και η Ελλάδα εδώ», υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία έκανε το ένα δέκατο από αυτά, ξέρει καλύτερα ο ίδιος (ο Χάβιστο) πως μπορεί να επικριθεί η Τουρκία, κι εμείς το γνωρίζουμε, αλλά αντίθετα η Ελλάδα λαμβάνει υποστήριξη σε αυτό το θέμα».

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ εκφράζει τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Τουρκία στα ανατολικά και νότια και όταν πάτε βορειότερα, ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τον Καύκασο και τη Ρωσία. Υποστήριξε ότι Τουρκία προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων είναι αντίθετη με τις αξίες που προσπαθεί να υπερασπιστεί η ΕΕ.

«Μαζί προσπαθούμε να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν. Πως θα δικαιολογήσουμε αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα αφαιρεί επίσης όλα τα διαβατήρια και τα ρούχα των ανθρώπων που απωθεί και μετά τους σπρώχνει πίσω. Στα μέσα του χειμώνα παρ' όλο που κάνει τόσο κρύο, παρόλο που χιονίζει απώθησε 19 μετανάστες παίρνοντας τα ρούχα τους, αφήνοντας αυτούς τους ανθρώπους ημίγυμνους με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Πως θα το δικαιολογήσουμε αυτό; Ποιος θα πει τέρμα σε αυτή την κατάσταση; Η ΕΕ θα πει τέρμα; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους οποίους η Φινλανδία έρχεται πρώτη;», διερωτήθηκε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όσα έγιναν εναντίον αυτών των μεταναστών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μεταχειρίστηκε τους πρόσφυγες από το Ιράν με τέτοιο τρόπο και ότι η Τουρκία δεν έστειλε βίαια όσους ήθελαν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν με αεροπλάνο.

«Αυτό που κάνει η Ελλάδα πραγματικά δεν συνάδει με το δίκαιο, τη συνείδηση ή την ηθική. Δεν το λέμε αυτό λόγω των σχέσεών μας. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που αφέθηκαν στο κρύο», επανέλαβε.

«Η Ελλάδα σηκώνει βάρος», λέει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

O Φιλανδός Υπουργός υπερασπιζόμενος την Ελλάδα είπε ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ιταλία δέχονται επίσης τρομερή πίεση, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε αυτές τις χώρες».

«Ως εκ τούτου, πρέπει να μοιραστούμε το βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος σε ολόκληρη την ΕΕ», είπε.

«Ειδικότερα, πρέπει να σηκώσουμε και να επωμιστούμε μαζί το βάρος των μεταναστών που προέρχονται από τη διαδρομή της Μεσογείου. Πρέπει να βοηθήσουμε και αυτές τις χώρες πρώτης γραμμής και να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το βάρος τους», ανέφερε ο κ. Χάβιστο ενώ ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στα αγγλικά αυτή τη φορά «εμείς όμως δεν απωθούμε ανθρώπους μέσα στο κρύο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top