Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε χώρα και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν δράσουμε συλλογικά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε εναρκτήρια δήλωσή του στην διαδικτυακή «Υπουργική Συνάντηση για την Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που διοργανώνεται και φιλοξενείται από το Υπουργείο Γεωργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνησή αποφάσισε να διαθέσει το 41% του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την περίοδο έως το 2026, για μέτρα που εισάγουν καθαρότερα καύσιμα και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου.
Αναφερόμενος στους συμμετέχοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμμετοχή γνωστών επιστημόνων και διακεκριμένων φορέων χάραξης πολιτικής από τη γειτονική περιοχή, «αποτελεί απόδειξη, όχι μόνο του μεγέθους της απειλής που θέτει η κλιματική κρίση, αλλά και της ετοιμότητάς μας να συντονίσουμε συνέργειες και να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές».
Αναφερόμενος στην περιοχή είπε ότι χαρακτηρίζεται ως «καυτό σημείο», με τις χώρες μας να είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση, βιώνοντας ήδη τις καταστροφικές επιπτώσεις της στη γεωργία, στη δημόσια υγεία, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος και στην παροχή νερού, διαταράσσοντας έτσι την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς και το γεγονός ότι οι επιστημονικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η συνολική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, η Κυβέρνηση, είπε, «ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει μια περιφερειακή αντίδραση σε αυτή την πρόκληση».
Στο πλαίσιο της εν λόγω Πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Γεωργίας και ο προσωπικός ειδικός απεσταλμένος του για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, συντόνισαν το έργο των 13 Περιφερειακών Ειδικών Ομάδων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 240 επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή για την προετοιμασία και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων. Λύσεων που είναι επιστημονικά ορθές, τεχνολογικά ώριμες και οικονομικά αποδοτικές, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε αυτό το Σχέδιο σε εθελοντική βάση. Παράλληλα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις και οι συστάσεις πολιτικής τους, «παρέχουν τα στέρεα θεμέλια για τη Β’ φάση της Πρωτοβουλίας, ξεκινώντας από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, η αποτελεσματική εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τελικώς τις χώρες μας να προωθήσουν δράσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα θα δρομολογήσουν κατάλληλους μηχανισμούς για πιο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές οικονομίες μέσω της μετάβασης σε ανανεώσιμες και καθαρότερες πηγές ενέργειας και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και μέσα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ενώ θα παρέχουν κίνητρα σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες με στόχο την προσαρμογή και τη μετάβαση σε πράσινες και βιώσιμες τεχνολογίες.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, θα στηρίξουν με διάφορους τρόπους την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκτός από τις συντονισμένες προσπάθειές μας για την αποτροπή των κλιματικών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην προώθηση πολλαπλών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σε επίπεδο ΕΕ και τη συμβολή στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.
Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, «η Κυβέρνησή μου αποφάσισε να διαθέσει το 41% του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο έως το 2026, για μέτρα που εισάγουν καθαρότερα καύσιμα και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε χώρα, κάθε περιοχή, κάθε ήπειρο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν δράσουμε συλλογικά, προσχεδιάσουμε για τις επόμενες γενιές και δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον στο οποίο όλοι φιλοδοξούμε να ζήσουμε».
Εξέφρασε εκτίμηση στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή και στον προσωπικό ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητή Παπανικόλα, για το σπουδαίο έργο τους ενώ ευχήθηκε όπως καλωσορίσει τους συμμετέχοντες στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο για τη 2η Υπουργική Συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ελπίδα όπως οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και να συμφωνηθούν οι επί των μηχανισμών εφαρμογής του.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις