Τα τελευταία χρόνια έγιναν και γίνονται τεράστιες προσπάθειες προστασίας, ανάδειξης και αποκατάστασης των υδροβιοτόπων, λιμνών και αλυκών στην Κύπρο, αναφέρει σε μήνυμά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υδροβιότοπων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, «στην Κύπρο, πέραν των διάσημων μας Αλυκών και Λιμνών, διαθέτουμε πλειάδα τέτοιων φυσικών, αλλά και τεχνητών σημείων, όπου το νερό καταλήγει μόνιμα ή προσωρινά, δημιουργώντας έτσι οικοσυστήματα, βοηθώντας και συμπληρώνοντας την πολύτιμη διαδικασία της γης να προσφέρει τις οικοσυστημικές της υπηρεσίες».
Προστίθεται ακόμα ότι, η λάσπη στις Λίμνες πρέπει να παραμένει όσο αδιατάρακτη γίνεται για να μπορεί να παράγει την τροφή που τα παρυδάτια ζώα καταναλώνουν, και αυτά με τη σειρά τους να εξυπηρετούν τη διατροφική αλυσίδα στην άγρια ζωή, και να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα και αειφορία του πλανήτη.
Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες μας εντείνονται ως προς τη δημιουργία φυσικών θηρευτών για αποφυγή αντιμετώπισης ενοχλητικών για τον άνθρωπο ειδών μέσω χημικών σκευασμάτων τα οποία μολύνουν και πληγώνουν τις φυσικές αυτές διεργασίες.
«Δραστηριότητες όπως παράνομες λατομεύσεις, παράνομες αποθέσεις σκουπιδιών, λαθροκυνήγι, οδήγηση οχημάτων εκτός δρόμων, συμπληρώνουν όλα όσα θα πρέπει να αποτρέπουμε, όλα όσα θα πρέπει να μας βρίσκουν έτοιμους να καταδικάσουμε και να αποκλείσουμε για να συνεισφέρουμε στις συνθήκες ευημερίας που οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας. Οι πληγές που δημιουργούμε χωρίς λόγο στους Υγροβιότοπους είναι κόστος το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε ένας από εμάς χωρίς να φταίει», προστίθεται.
Οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για προστασία των σπουδαίων αυτών χώρων δεν εκδίδονται καταχρηστικά ούτε αλόγιστα, και οπωσδήποτε οι Νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπεραρκετές και θα πρέπει όχι μόνον να γίνονται σεβαστές, αλλά και να επιβάλλονται, τονίζει τέλος η Επίτροπος στο μήνυμά της.
«Οι Υπηρεσίες οφείλουν να ξαναδούν και να αναθεωρήσουν τις υφιστάμενες πρακτικές και να αξιολογήσουν το πραγματικό όφελος που επιστρέφουν τόσο προς τη Φύση, αλλά και τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα να απολαμβάνει τους σπουδαίους αυτούς χώρους σε όλο το εύρος τούτης της εξαιρετικής προσφοράς για λόγους ψυχαγωγίας, δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικούς, ηθικούς, οικοσυστημικούς, αλλά και αμιγώς οικονομικούς» αναφέρεται τέλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις