ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο κορωνοϊός και όχι τα εμβόλια βλάπτει τη γονιμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο κορωνοϊός και όχι τα εμβόλια βλάπτει τη γονιμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Από αλλού το περιμένουν πολλά ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας και από αλλού είναι τελικά ο κίνδυνος. Τι αποκαλύπτει μια νέα μελέτη για τη σχέση γονιμότητας, κορωνοϊού και εμβολίων.

Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες. Αντιθέτως, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παροδικά προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Πολλά ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αναφέρουν τη διατήρηση της γονιμότητας ως τον λόγο για τον οποίο δεν εμβολιάζονται κατά της COVID», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο εμβολισμός αυτός δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα», συνέχισε. «Τα ποσοστά εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που εξετάσαμε ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εμβολιασμού».

Η μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 2.126 γυναίκες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και τους συντρόφους τους, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με φυσική σύλληψη.

Οι γυναίκες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους κάθε οκτώ εβδομάδες, επί εννέα μήνες. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν επηρέαζαν τη γονιμότητα των γυναικών. Τα ποσοστά σύλληψης ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες γυναίκες, σε όλες τις περιόδους που εξετάστηκαν.

Ωστόσο οι άνδρες που μόλυνε ο κορωνοϊός παρουσίασαν παροδική μείωση στη γονιμότητά τους. Ειδικότερα, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονταν κατά 18% τις πρώτες 60 ημέρες από τη μόλυνσή τους. Μετά το πέρας των δύο μηνών, όμως, επανέρχονταν στο φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία αυτής της μείωσης. Ενδέχεται όμως να παίζει ρόλο ο πυρετός, που αποτελεί συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο πυρετός μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Είναι καθησυχαστικά
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Τα ευρήματά της πρέπει να καθησυχάσουν τα νεαρά ζευγάρια που φοβούνται τα εμβόλια για την COVID, λένε οι ερευνητές.

«Ο σχεδιασμός της μελέτης μας, το μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων και η γεωγραφική ετερογένειά του είναι από τα δυνατά σημεία της», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Lauren A. Wise, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Αν τα εμβόλια δημιουργούσαν πρόβλημα στη γονιμότητα, η μελέτη μας θα το είχε βρει. Αντιθέτως, έδειξε ότι ο αληθινός εχθρός είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω την όλη προσπάθεια».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραυματίστηκε στο μονοπάτι του Άβακα - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του -Δείτε φωτογραφία

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Πρώην παίκτρια του survivor έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί - Φωτογραφία

• Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων



Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, σε οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top