Στη βαθιά κόκκινη κατηγορία βρίσκεται πλέον ολόκληρος σχεδόν ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση του COVID-19, αποτυπώνοντας τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά μολύνσεων από τον ιό λόγω και της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.
Η Κύπρος παραμένει στη βαθιά κόκκινη κατηγορία όπως και όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.
Μόνες εξαιρέσεις, καθώς βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία, αποτελούν περιοχές στην ανατολική και δυτική Πολωνία και η νοτιοδυτική Ρουμανία με εξαίρεση την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, η οποία παραμένει στη βαθιά κόκκινη κατηγορία.
Η Ουγγαρία, στην οποία κάποιες περιοχές βρίσκονταν στην κόκκινη κατηγορία βάσει του χάρτη της περασμένης εβδομάδας, είναι και αυτή πλέον εξ ολοκλήρου στη βαθιά κόκκινη κατηγορία.
Ο χάρτης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, συνδυάζει δεδομένα, που αφορούν το ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων, το ποσοστό δοκιμών και το ποσοστό κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κάτοικους τις τελευταίες 14 ημέρες (σε αυτή την περίπτωση τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2022).
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ, τις επόμενες εβδομάδες, όταν συγκεντρωθούν στοιχεία που να καλύπτουν 14 ημέρες, ο χάρτης του ECDC θα αποτυπώνει και τα επίπεδα εμβολιασμού σε κάθε χώρα και περιφέρεια σε μια προσπάθεια καλύτερης αποτύπωσης της επικινδυνότητας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις