Δεκαεννιά είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη «βουλή», οι γυναίκες αυξήθηκαν από 8 σε 11, αυξήθηκαν και οι δικηγόροι.
Με το Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) και παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η υποψηφιότητά του, "εξελέγη" ο πρώην μουφτής των Τ/κ, Ταλίπ Αταλάι. Στην Κερύνεια με το ΡΤΚ "εξελέγη" ο γιος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δεν "εκλέχθηκε" κανείς από τους παραιτηθέντες πρόσφατα από τα κόμμα τους «βουλευτές» που πήραν μεταγραφή στο ΚΕΕ.
Σημειώνεται ότι λόγω μικρού αριθμού «βουλευτών», «κοινοβουλευτική ομάδα» στη νέα «βουλή» θα έχουν μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα ΚΕΕ και ΡΤΚ.
Από τις 11 γυναίκες στη νέα «βουλή», οι έξι "εκλέχτηκαν" με το ΡΤΚ, δύο από τους τρεις «βουλευτές» του ΚΛ είναι γυναίκες και οι υπόλοιπες τρεις "εξελέγησαν" με το ΚΕΕ.
Από τα 19 νέα πρόσωπα, οι επτά είναι "βουλευτές" στη Λευκωσία και μεταξύ αυτών είναι ο Ταλίπ Αταλάι με το ΚΑ. Η υποψηφιότητά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στην Τουρκία, καθώς ο Αταλάι είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί στο παρελθόν ως ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τελικά δεν υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του. Όμως δεν θεωρείται γενικά άτομο που πρόσκειται στην κυβέρνηση ΑΚΡ – ΜΗΡ της Τουρκίας.
Με το ΡΤΚ "εξελέγη" στην Λευκωσία και ο οικονομολόγος Ντεβρίμ Μπαρτσίν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του ευρώ στα κατεχόμενα.
Στην Αμμόχωστο "εκλέχτηκαν" τρία νέα πρόσωπα και στη Μόρφου ένα. Στην Κερύνεια "εκλέχτηκαν" τέσσερα νέα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο υιός του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ονγκούν. Στην ίδια «επαρχία» εκλέχτηκε με το ΔΚ ο Σερχάτ Άκπινάρ, ιδιοκτήτης του «αμερικανικού πανεπιστημίου» Κερύνειας. Με το ΚΕΕ "εκλέχτηκε" για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος ενός ακόμη «πανεπιστημίου», του εγγύς Ανατολή στη Λευκωσία, ο Αχμέτ Σαβασιάν.
Στο Τρίκωμο με το ΚΕΕ εκλέχτηκε για πρώτη φορά «βουλευτής», ο «δήμαρχος» Γιαλούσας, Εμράχ Γιεσιλίρμαρκ.
Στο ΚΕΕ οι εννέα από τους 24 «βουλευτές» είναι νέα πρόσωπα και στο ΡΤΚ οι επτά στους 18, στο ΚΑ είναι ο ένας εκ των δύο «βουλευτών» νέο πρόσωπο και στο ΔΚ ο ένας στους τρεις. Το ΚΛ επανεξέλεξε 3 υφιστάμενους «βουλευτές».
Σύμφωνα με την Κίπρις, ο μέσος όρος ηλικίας της νέας «βουλής» είναι τα 51 – 54 χρόνια, ενώ πριν ήταν τα 50. Στη «βουλή», προστίθεται, αυξήθηκαν οι δικηγόροι και νομικοί ενώ υπάρχουν επίσης οδοντίατροι, βιολόγοι, μοριακοί βιολόγοι, δάσκαλοι μουσικής, εργολάβοι, οικονομολόγοι, ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις και μηχανικοί.
Η Κίπρις, όπως και άλλες εφημερίδες, σημειώνουν επίσης τη μη εκλογή με το ΚΕΕ των τριών «βουλευτών» που είχαν παραιτηθεί από τα κόμματά τους για να στηρίξουν την «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ. Πρόκειται για τους Χασάν Μπουγκιούκογλου και Χασάν Γκέντς από το ΚΛ και Μπερτάν Ζάρογλου από το ΚΑ.
Εκτός «βουλής» έμειναν και «δυνατά ονόματα» όπως η Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου του ΔΚ με κομματικό αξίωμα και ο Αϊτάτς Τσιαλούντα με το ΚΕΕ που ήταν υψηλόβαθμος «δημόσιος υπάλληλος» και είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς.
Ενστάσεις
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων. Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι υπέβαλαν ενστάσεις για τις μεικτές ψήφους και στις έξι «επαρχίες».
Ο γγ του ΡΤΚ, Ερντογάν Σορακίν ανέφερε ότι υπέβαλαν ενστάσεις για τις ψήφους με σφραγίδα (μόνο στο κόμμα) σε τέσσερις «επαρχίες», Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λευκωσίας και Μόρφου.
Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας όλα τα κόμματα θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στα συλλογικά τους όργανα.
Την Πέμπτη, το ΚΚΔ θα αποφασίσει για την παραίτηση που υπέβαλε ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του κόμματος, Τζεμάλ Όζγιγιτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις