Ανοιxτά για όλα τα ζητήματα μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μιλώντας χθες 20 Ιανουαρίου το βράδυ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του Σίγμα, σχολίασε, μεταξύ άλλων, την υποβολή της υποψηφιότητάς του, τη σχέση με Νίκο Χριστοδουλίδη και το αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Δεν ήταν καθόλου πρόωρη η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του είπε ο Αβέρωφ. «Έτυχε να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να μπει στη διαδικασία του ΔΗΣΥ. Κατά παράδοση το κόμμα (ακολουθεί αυτή τη διαδικασία) όταν διεκδικεί με ένα νέο υποψήφιο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε πως για πρώτη φορά, στέλεχος γύρισε πλάτη στη διαδικασία του κόμματος. «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένα στέλεχος της παράταξης και είναι καθόλα σεβαστή οποιαδήποτε άποψη του», δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως «έδωσα την ευκαιρία για να πάμε στη βάση του κόμματος για να έχουν επιλογή εκλογής του υποψηφίου τα 51.000 μέλη του ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό ευχαριστώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εάν δεν είχε αυτή την άποψη να πηγαίναμε στην βάση του κόμματος, θα έμενε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με μία διαδικασία που ξεκίνησε από το 1976. Αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε τον Συναγερμό πάλι πιο μπροστά από όλα τα πολιτικά κόμματα και να ανοίξουμε πάλι δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη που πηγαίνουν στη βάση για να εκλέξουν τον υποψήφιο τους».
Αλλαγή στο καταστατικό του κόμματος
Πρόσθεσε πως «θα κάνουμε την καταστατική αλλαγή, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ από δω και μπρος θα εκλέγεται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και την ίδια ώρα στο καταστατικό θα αναγράφεται ρητά για να ξέρει η βάση του Συναγερμού ότι όταν ψηφίζει τον πρόεδρο της παράταξης ψηφίζει και τον επόμενο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας».
«Είναι της μόδας να τα βάζουμε με τα κόμματα»
Κάναμε τα κόμματα καταραμένα, είναι της μόδας και ανεβαίνουν οι μετοχές σου όταν τα βάζεις με τα κόμματα. Είναι και trend να το παίζεις αντισυστημικός», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη διερωτήθηκε «πώς μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα χωρίς τα κόμματα; Εκτός και εάν θεωρούμε ότι εκλέγοντας πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη επόμενη ημέρα καταλύεται η Δημοκρατία και μετατρέπεται σε δικτάτορα. Αυτά τα κόμματα που τα απαξιώνουμε, ποιος θα τους ψηφίζει προϋπολογισμούς; Ένα πρόγραμμα για να έχει αξία πρέπει να είναι εφαρμόσιμο. Πρέπει να έχεις εκ των προτέρων συνεργασίες που να διασφαλίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή».
«Έξυπνος και πανούργος»
Σε ερώτηση εάν είναι αδιάφθορος και αμόλυντος ή είναι τόσο έξυπνος που δεν «πιάνεται», απάντησε ότι «αφού μου αναγνωρίζεται ότι είμαι έξυπνος, πρέπει να κατανοώ αυτά που μου καταλογίζουν στην αντίληψη της κοινωνίας. Ότι είμαι κάτω απ όποιαν πέτρα σηκώσεις. Σηκώθηκαν οι πέτρες, ογκόλιθοι και τον Αβέρωφ δεν τον βρήκε κανείς κάτω απ οποιαδήποτε πέτρα. Είχαμε χρηματιστήριο, έγιναν έρευνες για κυπριακές αερογραμμές, για τον Ήλιο, όταν ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών, στέλεχος της κυβέρνησης. Έγιναν έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, για τον Συνεργατισμό, βγήκαν λίστες με διαγραφές δανείων και ΜΕΔ, έγινε η έκθεση για τα διαβατήρια. Δεν βρέθηκε ο Αβέρωφ. Προκαλώ οποιονδήποτε να βγει επώνυμα να τεκμηριώσει. Είμαι στην πολιτική από το 1985 και σε πολιτικά αξιώματα τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν είναι αρκετό να είσαι έξυπνος και πανούργος και «διάβολος μαύρος». Πόσο πανέξυπνος να είναι κάποιος, που εδώ και 35 χρόνια να παίρνει τέτοιες προφυλάξεις που να μην το αγγίζει καμιά έρευνα».
Κυπριακό
Ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τόπου χαρακτήρισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου τη λύση του κυπριακού. «Για να βρεις λύση πρέπει να γνωρίζεις τα θέλω των ελληνοκυπρίων, τα θέλω των τουρκοκυπρίων, να διαβάζεις το διεθνές περιβάλλον για να κερδίσεις την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα. Υπάρχει το συμφωνημένο πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά που έχει ευελιξία, διατηρώντας μια κυριαρχία, μία κρατική οντότητα, με οφέλη για την Τουρκία όχι πάνω στην Κύπρο αλλά στο ζήτημα της καλυτέρευσης των σχέσεων της με την Ευρώπη και τον κόσμο και όχι εις βάρος των συμφερόντων της Κύπρου», σημείωσε.
Η Κύπρος του αύριο
«Το όραμά μου είναι να ζήσω σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα. Τον πήχη ψηλά να τον έχουμε. Μια χώρα που μπορεί να είναι πρωτεργάτης, μπροστάρης και πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις και η παράταξης της οποίας ηγούμαι ήταν σημαιοφόρος των μεταρρυθμίσεων. Να είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης με μηδέν διοξείδιο του άνθρακα, να βάλουμε ψηλά τον πήχη για να κάνουμε τη χώρα μας Digital, οποιεσδήποτε συναλλαγές να γίνονται μέσω διαδικτύου και είναι με αυτό τον τρόπο που θα κτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, το ρουσφέτι αλλά και θα απογειώσουμε τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μια χώρα που δεν θα αφήσει κανένα πίσω όταν απογειώνεται. Έχουμε τα θεμέλια. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μας, αυτά τα λαμπρά μυαλά να επενδύσουν από μόνοι τους αλλά όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και ο ιδιωτικός τομέας να έχει αξιοπρεπέστατες αμοιβές, όχι μόνο όπως τον δημόσιο τομέα αλλά και υψηλότερες. Αυτό είναι το όραμά μας για τον τόπο και μπορούμε να το κάνουμε πράξη».
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις